Dues presons per un únic territori

La Marina comptarà amb dues presons l’any 2017, en substitució del centre de preventius de la Model, que tancarà durant el primer semestre d’aquest any i que construirà la Generalitat de Catalunya, i el centre obert de la Trinitat Vella, traspàs del qual és competència d’Ajuntament de Barcelona. La confluència dels carrers D i E i els carrers 4 i 6 del polígon de la Zona Franca agruparà tots els centres penitenciaris de la capital catalana: 1.400 presoners aproximadament, incloent-hi la secció d’homes del Wad- Ras, mentre que la de dones continuarà a la seva ubicació actual, però es rehabilitarà l’any 2017.

“Ara va de debò”, va assegurar en la signatura del protocol del passat 10 d’octubre el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, en referència al trasllat de la Model i de Trinitat Vella. El procés es va iniciar l’any 2001, amb la signatura d’un primer acord per tancar la Model l’any 2006, però els incompliments dels terminis es van anar succeint. L’any 2010, en plena precampanya electoral al Parlament, s’inicien les obres de la nova presó de la Zona Franca, però amb el canvi de govern i les retalles el projecte es va aturar… fins ara.

La titularitat del solar de la Model, entre el carrer Entença i Rosselló, passa a mans del consistori i es descomptarà del deute que té la Generalitat amb Barcelona. Aquests terrenys de 1.150 metres quadrats, s’obtenen gràcies a una permuta amb el consorci de la Zona Franca i passaran a ser d’ús cívic. L’espai que ocupa en l’actualitat la presó de Trinitat Vella passarà a ser competència de la ciutat i es destinarà a equipaments, habitatges, i zones verdes, però es conservarà la propietat de gairebé 4.000 metres quadrats per a habitatge social.

La presó de la Zona Franca comptarà: amb un centre de 800 places per a homes en un règim de centre obert (només hi aniran a dormir) i la secció d’homes de Wad Ras i un nou centre de
preventius per 600 reclusos. A hores d’ara, no es descarta que puguin compartir el mateix edifici.

Francesc Jiménez Gusi, gerent del Districte de Sants Montjuïc, assegura que l’impacte dels centres penitenciaris en l’actualitat és molt limitat perquè se situa a zones no habitables, i per això s’ubica al polígon de la Zona Franca”.

“Trias ha treballat molt pel trasllat de la Model, perquè els veïns d’aquesta zona de l’Eixample porten molt de temps sol•licitant el seu trasllat, ja que està en una zona habitable, i perquè sol•liciten equipaments d’ús municipal” afegeix.

L’augment de la delinqüència és la primera preocupació del veïnat de la Marina que s’oposa a la instal•lació de les presons. Els reclusos del centre obert i els seus familiars compartiran amb els veïns el mitjà de transport públic, i amb l’augment de demanda es pot reduir la qualitat del transport.

“No augmentarà la delinqüència, ans al contrari, ja que s’incrementarà el servei dels Mossos d’Esquadra”, assegura Jiménez. Pel que fa els transports de comunicació, el gerent del districte explica que no creu que el moviment de 800 persones alteri molt els busos, ja que el gruix de treballadors que es mou per la zona del polígon és molt més alt. A més, manifesta el seu desig que la instal·lació de les presons coincideixi amb l’arribada del metro al nostre barri.

El barri de la Marina, conegut per la terminologia del polígon industrial de “La Zona Franca”, ha estat vinculat amb conceptes com delinqüència, drogodependència o marginalitat
social. Així, la imatge projectada a altres barris de Barcelona tenia una gran càrrega negativa. La sensació general és que la Marina s’ha aconseguit alliberar-se en bona part d’aquesta
càrrega, gràcies al treball de la xarxa associativa i de les millores a les infraestructures, encara que l’absència d’alguns serveis, en especial el transport, perpetua certa marginalitat. “Considero que no afectarà, perquè la imatge del barri de la Marina s’ha convertit en totalment aliena al polígon de la Zona Franca”, sentencia el Jiménez Gusi. ■

CAN CLOS: Guillermo Sáez, president de l’AAVV. “No crec que augmenti la delinqüència perquè tenim una bona comunicació amb les forces de seguretat, ni la imatge negativa del barri perquè està clar que els presoners no tots seran de la Marina”.

EDUARD AUNÓS: Jordi Cortés, president de l’AAVV. “Si posen una presó a la Zona Franca, l’altra que vagi a Pedralbes. Som un barri conflictiu i és una pena que, després de tantes dècades lluitant, el barri continui sent la primera opció per les propostes negatives”.

EL POLVORÍ: José Eli Rolando president de l’AAVV. “Es pretén que romangui la imatge negativa del barri: no es veu com aposta comercial, sinó que se’l menysprea, se’l segrega, perquè quedi classificat com a gheto”.

ILLA METALCO: Maria Ortega, presidenta de l’AA.VV. “Hi haurà un augment de la delinqüència, només amb el moviment dels presoners pel barri, no es pot permetre, ho hem d’aturar sí o sí”.

PLUS ULTRA: Francesc Boix, president de l’AAVV. “No crec que suposi cap benefici pel barri, sinó al contrari, una molèstia i perturbació, a part de fomentar la imatge degrada que sempre s’ha tingut dels barris de la Marina. Sento una gran decepció”.

SANT CRISTÒFOL: Fernando Abad, president de l’AAVV. “No tindrà un fort impacte negatiu, perquè són més pròximes al Prat que al nostre territori i a una distància semblant a l’actual amb la Model. Si no degrada la imatge del centre de Barcelona, la nostra tampoc.”

LA VINYA: Enrique Rubio, president de l’AAVV. “No és una bona notícia. Els reclusos i els seus familiars hauran de baixar al nostre barri i compartir amb nosaltres un servei de transport públic precari”.

UNIÓ D’ENTITATS DE LA MARINA: Antonio Guillén, president de l’entitat. “És important explicar als veïns que la presó no va al barri, sinó al polígon. Seria millor que no la posesin aquí, però això no significarà calma absoluta, però tampoc una intranquilitat constant.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.