Albert Pallàs, membre de la PAH : “Fem el que hauria de fer l’Administració”

L’any passat 67.189 desnonaments van tenir lloc (uns 184 diaris) a tot l’Estat. D’aquests, un 23.8% van ocórrer a Catalunya. Per això, nombroses entitats i ONGs intenten donar resposta a la demanda d’ajuda per part dels afectats. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) és una de les més grans i conegudes. Hem parlat amb Albert Pallàs, un dels seus membres, perquè ens expliqui com funciona una xarxa social d’aquestes dimensions, on la solidaritat n’és la base.
Quin càrrec ocupes dins la PAH i quina és la teva feina?

No tenim càrrecs. Ens distribuïm les tasques entre tots/es. Jo amb altres companys m’encarrego de les qüestions de Pobresa Energètica i també de les relacions amb altres col·lectius, a banda de col·laborar en el dia a dia de PAH Bcn. Últimament, a Zona Franca- La Marina, hem estat molt presents pels problemes de desnonaments i en col·laboració amb els amics de l’Ateneu Popular l’Engranatge.

Com està organitzada la PAH Barcelona?

No tenim una organització per districtes o barris, encara que ens coordinem amb tots pels problemes d’habitatge. Des del local on estem (c/Enamorats 105, pertanyent al districte de Sant Martí) acollim als nous afectats en Assemblea de benvinguda. Els expliquem com afrontar el problema i a més de la informació que donem ens fem costat entre tots/es perquè cadascú se senti fort per lluitar. Ens organitzem també en Assemblea on decidim quines estratègies i accions portem a terme; coordinats, si convé, amb la resta de PAHs Catalanes i de la resta de l’Estat. Tenim també un grup d’ajuda mútua per donar suport a les persones que emocionalment es troben més afectades (sobretot, al principi d’arribar a la PAH). Organitzem i participem en campanyes com ILP(Iniciativa Legislativa Popular) estatal i ara amb la ILP de Catalunya demanant mesures per fer front a l’Emergència Habitacional i a la Pobresa Energètica. Ho fem en col·laboració amb les altres PAHs de Catalunya.

Organitzem l’Obra Social a Barcelona per tal que ningú es quedi al carrer. Fem el que hauria de fer l’Administració.

Quin procediment se segueix quan arriba un cas nou?

Si és un desnonament urgent, ens posem al moment a gestionar la seva suspensió negociant amb l’entitat bancària i/o jutjat. Si no ho aconseguim, organitzem la paralització in situ pel dia del desnonament. Si és un cas sense desnonament imminent, s’explica a l’afectat en una assemblea col·lectiva com funciona el procés d’execució hipotecària en les diverses fases. Com que és un procés molt complex, és necessari que l’afectat assisteixi a diverses sessions. Els afectats que han viscut ja l’experiència del procés executiu ho comparteixen amb els que arriben per primera vegada.
El més important és que la persona guanyi poder amb l’ajuda de tots/ es per poder lluitar pel seu cas. Una vegada l’afectat ja és coneixedor de tot el procés entra en un grup de negociacions amb companys que també tenen el problema amb la mateixa entitat bancària. Al final, compartint informació i experiències amb la resta de companys d’altres bancs, ens organitzem.

Es tracta diferent un cas que ja ha estat desnonat (o intentat) altres vegades que un que no?

No. Es tracta igual a tothom.

La PAH està finançada d’alguna manera?

La PAH és gratuïta per tothom, no es cobra res a ningú i es finança amb vendes de samarretes, llibres, xapes, … i amb les donacions que de forma altruista ens arriben.

En l’àmbit de Barcelona i Catalunya, heu viscut un augment significatiu de famílies que us demanen ajuda en els dos últims anys?

L’augment és brutal. Cada setmana ens arriben moltíssimes persones.

Com ho valoreu?

Encara que des de la PAH anem aconseguint moltes victòries, mentre no es canviï l’actual llei hipotecària cada dia més famílies seran afectades. Sense la tasca de la PAH i la ciutadania que es dóna suport, moltes famílies estarien, literalment, al carrer i amb un deute de per vida.

Quin és el perfil de persona desnonada?

A diferència de fa uns anys, ja no hi ha un perfil. Qualsevol persona que tingui una hipoteca o pagui un lloguer i es quedi sense feina o inclús amb una feina precària es pot trobar en aquesta situació.

Quin és el col·lectiu més nombrós?

La gent que es troba en situació d’atur.

Quantes famílies que estan a la PAH són d’aquest districte?

No disposem de dades personals de tothom perquè la PAH és oberta a tothom que hi vulgui ser. No portem cap cens per districtes o barris.

Quants desnonaments hi ha hagut el darrer any al districte Sants- Montjuïc? I al barri de la Marina?

Si parlem d’ordre de desnonament que l’afectat ens porta a la PAH, a la Marina són 3 famílies. Es van paralitzar a la porta el mateix dia, menys el desnonament d’Irene i la seva família. Malauradament no va ser possible per l’actuació del Jutjat. Gràcies a la mobilització de la PAH, del barri de la Marina i dels veïns de Sants i Can Vies a la regidoria del districte es va aconseguir un compromís per part de l’Ajuntament de reallotjament digne per a la família. Respecte a la resta del districte, en els últims mesos, afortunadament, dels casos que ens han arribat, no s’han materialitzat cap però no tenim dades d’altres casos d’afectats que no han vingut a la PAH. A les entitats públiques no els interessa tenir aquesta informació i per això aconseguir dades concretes és molt difícil.

Sants-Montjuïc és dels districtes més afectats de la ciutat?

És un districte molt afectat juntament amb Sant Martí, Ciutat Vella, també la Barceloneta. El districte més afectat a la ciutat, amb molta diferència, és Nou Barris.

Com està el cas de l’Irene?

Després del compromís de reallotjament se li va oferir un pis a Irene que no reunia les condicions necessàries per viure tota la família. Actualment estem buscant un altre pis de lloguer i l’Ajuntament s’ha compromès a subvencionar una part del lloguer.

1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.