Escolta l’entrevista:
La transformació urbana de la Marina del Prat Vermell és imparable: entre altres lloances, s’han creat 21.000 metres quadrats d’àrea verda amb el Parc de les Tretze Roses, ha arribat el metro a la Zona Franca i es preveu que 28.000 veïns i veïnes s’incorporin al barri cap al 2036. Entrevistem a Albert Fontbona, developement manager en AQ Acentor i director d’AQ Urban Fira, un projecte amb alguns edificis que finalitzaran aquest setembre vinent i que tenen una forta aposta per la transició energètica, social i urbana de la zona.
Volem conèixer un projecte important pel barri, l’AQ Urban Fira. Què és exactament?
És un desenvolupament que es realitza a la Marina, al sector tres. S’han dissenyat 680 habitatges, dels quals 200 són de protecció, i un edifici d’oficines de 14 plantes. A més a més, les plantes baixes de tots els edificis s’han pensat per ser locals i desenvolupar, en un futur, comerços de proximitat i crear barri, cosa que considerem essencial.
El Prat Vermell és un barri en desenvolupament i, per tant, té moltes zones en construcció. Què destacaries d’aquest projecte?
Un dels principals punts és l’alt nivell de sostenibilitat i eficiència energètica que tenen els habitatges. Com diem nosaltres, són habitatges del demà, pensats perquè l’usuari final es beneficiï dels estalvis energètics. Per exemple, les factures de l’aigua i la llum seran més adequades a les necessitats actuals. I no només són sostenibles els habitatges, també ho són les urbanitzacions i el barri sencer. El Prat Vermell entre altres mesures, inclou punts importants de sostenibilitat, com l’ús d’una xarxa de fred i calor, implementada per l’empresa Eco Energies de Barcelona, una companyia parapública, l’aigua i la climatització provenen d’aquesta xarxa. A més, la transformació d’energia ve per una planta de cogeneració que es recull a Barcelona. Tot plegat és una mostra que hem anat més enllà tant en el desenvolupament privat, dels habitatges, com del públic, en la urbanització. La veritat és que estem molt contents amb la col·laboració publicoprivada de la Marina.
En quin punt està AQ Urban Fira?
La promoció se situa entre els carrers Foc, Ferro, Plom i Cobalt. És un sector molt gran que, després de la urbanització, s’ha separat en quatre illes i té uns vials pels vianants que tallen horitzontalment i verticalment el sector. Cal destacar que som aquí des del 2019. Els primers pisos estaran enllestits al juliol i al setembre esperem lliurar-los. Així, per nosaltres el 2023 és un any crucial.
És una alegria, perquè continuaran arribant milers de veïns, però explica per què heu decidit situar un projecte d’aquestes dimensions al Prat Vermell?
Bé, per respondre a això, hem d’anar una mica enrere. AQ Acentor és una empresa que desenvolupa projectes d’immobiliària, secundada per un fons institucional alemany que té uns valors socials, de sostenibilitat i cura del medi ambient.
Si això ho unim amb Barcelona, on l’últim pla de regeneració de la ciutat posa el focus sobre la Marina del Prat Vermell… Així, volem participar-hi i ser un actor important. Per això, no només fem habitatge social, sinó que també construïm locals que ajudin a crear barri i fomentin l’economia local, fet que considerem imprescindible. I, encara que està dins la part que identifiquem més com a Zona Franca, ens agrada treure aquest cartell i cridar-la com la Marina del Prat Vermell.
La zona ha agafat molt d’interès i impuls urbà.
La Marina del Prat Vermell és un àrea amb bons accessos, tant a la ciutat com a la perifèria, i pensem que és una zona que s’empoderarà i guanyarà encara molt més impuls. Potser per part de l’Administració pública no se li havia donat la importància que té, però ara creixerà i es posicionarà com un dels barris més sostenibles de la ciutat, amb unes implementacions i infraestructures envejable per a moltes altres àrees de Barcelona.
Com contribueix un projecte com AQ Urban Fira a l’impuls que està agafant la Marina? Deies que voleu recuperar allò que vam ser i impulsar un barri que encara té algunes mancances.
Exacte. L’impuls ve per tenir nous habitatges, que fa que les famílies de la Zona Franca tinguin una alternativa nova i així no hagin de marxar per falta d’infraestructures. Per exemple, persones joves podran emancipar-se i anar a una àrea innovadora dins el mateix barri. A més, es complementarà, amb ajuda de l’Administració, amb escoles, ambulatoris, comerços… Que faran que veritablement es construeixi un barri modern i complet. Sense dubte, la zona s’ho mereix i nosaltres som els primers a apostar per ella. Li donem molta importància a la Marina i al seu futur.
Si este “señor” es director de este proyecto, mucho cuidado. Soy una persona que compró una vivienda y me cambiaron el plano sin dar explicaciones, y además, me dijeron que tenía que pagar más, con la justificación que había ganado metros construidos de la vivienda, con una reserva firmada, unos estafadores vaya. Además cobran 30.000 eurazos por plazas reducidas, basura…
Por cierto, llevan un retraso espectacular, ya que estas viviendas se tenían que entregar en el 2022.
Soy del barrio de toda la vida, y la chapuza que están haciendo con el edificio Lisboa no tiene nombre.
No recomiendo para nada esta promotora, si habéis comprado una vivienda cruzad los dedos…