Torna amb força el pessebre vivent de la Marina
Andrea Bello
El veïnat tenia ganes de tornar a recuperar el tradicional pessebre vivent de la Marina que cada any organitza el centre Cultural Estrellas Altas, després d’un any anul·lat per la Covid.
Mitja hora abans de l’obertura de portes, el dissabte 18 de desembre, ja hi havia una cua quilomètrica per entrar als Jardins dels Drets Humans. Un recorregut per més d’una vintena de paradetes ornamentades i caracteritzades de manera genuïna en el pessebre, que ens transporta per una estona a una època sense electricitat i amb oficis molt diferents als d’ara.
Els veïns i veïnes seguien entrant tots entusiasmats per l’ocasió: “has vist com tallen la fusta?”, “home, Salva, si ets tu! No t’havia reconegut”, “posat al costat de les filadores, que et faré una foto”, “mira, hi ha un pescador al llac!”, eren algunes de les exclamacions que s’anaven sentint conforme avançava el trajecte. Tot acompanyat de nadales en directe que cantaven des del porxo de la sala Pepita Casanellas el grup infantil del barri “La Marina Sona”.
Una de les grans atraccions va ser l’escena del naixement, però amb aquesta competia la paradeta on servien brou calent per passar el fred, tot i que cap ni una es quedava enrere. Tancava el recorregut una llesca de pa amb tomàquet o amb sucre i vi, “una recepta original de les dones grans de la Marina”.
A més de milers de veïns, el pessebre vivent també va comptar amb la visita de diverses autoritats com el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, o el regidor d’Esquerra Republicana, Ernest Maragall. Tots dos destacaven la importància d’actes així per fer barri. “La Marina té un pessebre vivent perquè és un barri vivent, en que els veïns i veïnes s’impliquen per organitzar i reclamar coses pel seu barri”, deia Maragall.
Amb aquest esperit, el pessebre vivent es posiciona com el gran esdeveniment i atractiu de les festes nadalenques amb segell de barri, gràcies, sobretot, a l’esforç de tots els col·laboradors que any rere any dediquen temps a organitzar-ho, a disfressar-se i passar-se hores a les paradetes perquè la Marina pugui seguir lluint de ser un dels pocs pessebres vivents de la ciutat de Barcelona com un esdeveniment de primer nivell. I que continuï així, per molts anys més!
Paradetes i cartes al Mercat de Nadal de la Marina
L’Associació de Comerciants enguany també ha organitzat el seu mercat nadalenc. Així, han instal·lat diverses paradetes de mostra davant la sala Pepita Casanellas per apropar el comerç de proximitat i l’esperit de nadal als veïns i veïnes del barri. Acompanyant els comerciants també es trobava el Pare Noel i els seus ajudants els Minairons per recollir les cartes dels més menuts. “Durant aquestes dates hi ha bastanta feina. Tot i així, els comerciants associats han volgut fer l’esforç d’estar al carrer per fer barri”, comentava Laura Julibert, secretaria de l’Associació.
La Vinya celebra el Nadal amb un arbre ben original
Albert Aguilar
Més d’una desena de col·laboradores del Casal de Barri La Vinya van compartir amb els veïns i veïnes l’encesa de l’arbre amb el qual encetaven la festa nadalenca d’enguany. Tant l’arbre, que era el principal protagonista, com la resta de l’attrezzo estaven fets de forma manual i sostenible. Així, deixaven veure la quantitat de treball que hi havia en la seva elaboració. Entre la canalla, la paradeta preferida va ser aquella en la qual es podien fer una foto amb l’excel·lentíssim Pare Noel.
Un extraordinari concert de Nadal aplega els grups musicals del barri
Per transmetre la il·lusió de Nadal, el dia 17 de desembre a la sala Pepita Casanellas, els grups musicals La Marina Sona, Folk Montjuïc i la Coral Sant Cristòfol es van organitzar per delectar els veïns i veïnes amb un concert. Tots els grups coincideixen a l’espai veïnal Química.
Des del “caga tió” passant per l'”Aleluya” i acabant amb “el noi de la mare” els diferents grups van fer vibrar i entonar cançons als assistents. Tancaven amb la sala sencera exclamant “el 25 de desembre, fum, fum, fum”!
El Pare Noel i el Tió sorprenen els infants de Can Clos!
Poc abans de nit de Nadal el Pare Noel i els seus ajudants van apropar-se al barri de Can Clos per recollir les demandes nadalenques dels nens i nenes del barri. Acompanyats del Tió van avançar alguns regals al ritme de “Cagatió, avellanes i torrons… “. La visita va estar acompanyada d’activitats i paradetes de mostra, i sobretot de la il·lusió que comporten aquestes dates tan assenyalades pels infants.
Llaminadures i neu artificial a la festa de Nadal del Polvorí
Alejandro Flores
El Polvorí celebra la festa de Nadal. Com és tradicional, el Pare Noel va visitar el barri per recollir les cartes dels nens i nenes. A més, els assistents van participar en diferents activitats nadalenques com manualitats i maquillatge temàtic.
Els voluntaris i voluntàries van organitzar també un minibar amb xocolata calenta, cotó de sucre i frànkfurts a preu simbòlic. La nit va culminar amb la seva activitat més coneguda entre els assistents i assistentes: la neu artificial que va convertir l’històric edifici del barri del Polvorí en tot un poble de la Lapònia. Sota la “neu” els nens i nenes van jugar, corre i ballar, amb la il·lusió de Nadal!
Un any més el veïnat mostra la seva solidaritat a la Recollida de Joguines
La Recollida de Joguines és ja una data assenyalada al calendari per molts veïns i veïnes que any rere any mostren la seva solidaritat per aquestes dates fent la seva aportació perquè cap nen i nena del barri es quedi sense joguina el dia de reis.
Enguany, entorn un centenar de famílies en situació de vulnerabilitat econòmica rebran les joguines i regals que han estat recollint des de l’AMCL, organitzadors de la iniciativa, a l’Espai Veïnal Química.
El Casal de Sant Cristòfol, com cada any, es va encarregar de rebre, seleccionar i repartir els més de dos-cents regals durant el dia 5 de desembre, així ses majestats van poder portar regals per tothom la nit més màgica de l’any!