Les comunitats religioses de La Marina s’adapten a les noves mesures de seguretat

Parlem amb representants de la comunitat catòlica, musulmana, evangèlica i Bahai

Cel·lebració de la misa mantenint les distàncies a la Parròquia de Sant Bartomeu.

Alejandro Flores

Els espais de culte del barri de La Marina obren les seves portes als seus fidels, i els que no ho fan s’adapten al format digital per seguir oferint pregàries als creients. Ara que la fase 1 de la desescalada està establerta a la capital catalana, i que ja fa més de dos mesos que romanen tancades les esglésies, parròquies, mesquites, sinagogues i temples d’altres religions, els creients es troben amb unes mesures de seguretat necessàries per garantir el distanciament social, la higiene, i també els resos i oracions particulars de cada comunitat.

“Ara mateix, tenim obert per dedicar-nos a ajudar a les persones necessitades, però no hem pogut reunir-nos per celebrar el culte”, explica l’ancià de l’Església Evangèlica Filadèlfia, el Manuel Santiago. Durant aquest últim mes, el seu temple s’ha convertit en un espai per oferir aliments a les famílies més necessitades, independentment de la seva religió i procedència ètnica. “Com Déu mana, els fidels estem aquí per ajudar als que ho necessiten”, explica el Manuel a l’església on, fa un parell de setmanes, s’entregaven productes de primera necessitat a més de 150 famílies del barri.

Manuel Santiago, ancià de l’Església Evangèlica Filadelfia.

La comunitat musulmana també s’ha hagut d’adaptar durant aquest darrer mes per celebrar la seva festa més important: el Ramadà. Durant l’etapa del confinament, els llocs de culte han estat tancats al públic en un moment on les mesquites s’omplen de fidels que desitgen alliberar-se dels seus pecats i celebrar la revelació de l’Alcorà, el seu llibre sagrat. Ara que poden obrir, la mesquita Dar al-Quran de La Marina ho farà amb mesures extremes. Ara, però, les catifes pels resos estaran cobertes per un paper protector per evitar el contacte directe entre el terra i les persones que acudeixen a les oracions.

No obstant aquestes mesures, gran part dels musulmans, tal com indica el vicepresident de la mesquita, el Bashir el Khalifi, s’han adaptat sense problemes a la situació. “Mahoma va dir que, quan hi hagués una malaltia, havíem d’estar a casa i no viatjar, i qui estava de viatge no havia de tornar a casa seva per no estendre la malaltia entre la seva comunitat”, explica el Bashir, que ara veu amb optimisme la reobertura de la mesquita del barri.

Una foto d’arxiu d’un fidel a la mesquita Dar al-Quran del barri.

Les parròquies de Mare de Déu de Port i de Sant Bartomeu ja van celebrar fa unes setmanes passades les primeres misses. Ara, però, els bancs no tenen aforament complet sinó que s’ha de deixar un espai entre persona i persona. Les parròquies s’han encarregat de instal·lar unes cintes separadores als seients i enganxar uns adhesius on indica “seure aquí”, que a la vegada serveixen per subjectar el missal de la jornada. On abans hi havia aigua beneïda ara hi ha un dispensador de gel desinfectant, obligatori per entrar i sortir de la parròquia, així com portar mascareta.

“Quina diferència viure aquests dies amb esperança i actuar amb bones actituds, i així dirigir-nos cap a millors camins”, reflexionava el jesuïta encarregat de les misses a la Parròquia de Sant Bartomeu, el Lluis Recolons. Una reflexió en la qual han insistit totes les religions del barri: aprendre a ser millors persones durant els dies que ens toca estar a casa, i també meditar i aprendre sobre el que passa al nostre voltant. “El coronavirus és una prova per a què tothom ens sentim membres d’una sola família, la família de la Humanitat”, explicava una de les membres de l’Assemblea Nacional de la comunitat Bahai, la Tereixa Enríquez.

Reunió telemàtica de la comunitat bahai.

La comunitat Bahai del barri de La Marina ha anomenat el confinament com un “retir espiritual”, en una intenció de donar-li la volta a l’obligació de quedar-se a casa en temps de pandèmia. Abans de l’estat d’alarma, els Bahai es reunien un cop a la setmana per fer les oracions. Ara, amb l’ajuda d’internet, i degut “a la necessitat d’espiritualitat i de compartir” que van expressar moltes persones, han decidit fer oracions cada dia de la setmana.

D’aquesta manera, fan videoconferències amb un sistema de cita prèvia que funciona a través del Whatsapp i que els ha permès crear una xarxa entre persones de diferents religions per fer una mena de “teràpia de grup”. També, tal com indica la Tereixa, han pogut celebrar la seva Assemblea Espiritual Nacional d’Espanya, que coincideix amb l’any nou Bahai, i que es fa per escollir anualment els membres del seu Consell d’Administració Local. Abans es feia de manera presencial. Ara, gràcies a les eines que ofereix internet, han ideat un sistema de votació secreta que els permet votar de manera telemàtica. “Hem intentat buscar-li una part bona a la crisi, que són els aprenentatges dels valors humans que hem oblidat”. “A partir d’ara valorarem més l’estar amb la família i els amics”, hi coincideix el Bashir i la resta de comunitat religioses.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.