Redacció: Andrea Bello/Alejandra Sánchez /Yohany Limpias
Una manera de prendre el pols al barri és preguntant les entitats i associacions que treballen a La Marina, que hi són presents cada dia i que interactuen amb els veïns i veïnes, però sobretot que lluiten per millorar el barri des de diversos àmbits.
Associacions de veïns i veïnes, molta lluita per endavant
Tot i que el govern que acaba el mandat ha assolit fites importants com ara l’arribada del metro o la construcció parcial de poliesportiu La Marina, dues de les gran reivindicacions veïnals, el balanç que fan les diferents associacions de veïns i veïnes al barri és que el govern del districte i de l’Ajuntament no ha complert les expectatives que moltes tenien.
Quan se’ls consulta sobre les millores puntuals als seus barris, fruits del Pla de Barris o de diverses actuacions, asseguren que “aquestes reformes i/o actuacions, com les pistes d’skate o les millores a l’urbanisme com la Plaça de Can Clos, els ascensors del Polvorí i l’arranjament d’alguns carrers, han estat eclipsades per una falta de rehabilitació i neteja dels carrers i la sensació d’un increment de la inseguretat al barri”. A més a més hi ha disconformitat per totes les accions que porten temps demanant i que encara no s’han fet, com la construcció de la piscina municipal a Sant Cristòfol, un casal per la gent gran a Estrelles Altes o la millora dels parcs i un camp de futbol a Can Clos, entre d’altres.
D’altra banda, les associacions es queixen de manca de reconeixement pel govern municipal. Asseguren que no els hi ha tingut en compte ni reconegut la representació dels seus veïnats. A més d’ haver patit una manca de comunicació durant tot el mandat.“Hi ha hagut una gran dificultat per concertar reunions amb el Districte i molta informació ha arribat tard”. Per això, demanden al nou govern, “sigui del color que sigui, que ens escolti i atengui les nostres reclamacions, perquè ha d’haver col·laboració per part de totes les bandes”, ressalten.
Així doncs, els temes clàssics no canvien gaire: neteja, seguretat, manca d’inversió social, deteriorament de l’espai urbà. Tot i que aquesta vegada la manca de comunicació, també apareix com un tema cabdal. Reapareixen quan se’ls demana que concretin amb exemples dels seus barris.
En referència a la seguretat, el president de l’Associació Illa Metalco, Manuel, creu que actualment “Hi ha diferents conflictes que l’Ajuntament hauria de gestionar millor i que és urgent que atengui la falta de personal a la Guàrdia Urbana” perquè pot ajudar a esvair el sentiment d’inseguretat molt present al seu veïnat.
En el barri del Polvorí, Natalia Rodríguez, membre de l’associació, destaca del govern les millores fetes a l’urbanisme, encara que algunes s’han quedat a a mig fer i d’altres han estat mal fetes. Posa com a exemple les escales per pujar a l’edifici del Polvorí: “Les han refetes només fins a la meitat, i la resta continua amb els graons desiguals i és perillós de caure-hi” Això no té gaire sentit, assegura. “Tampoc no hi ha cap projecte que ajudi al dinamisme del barri”, acaba dient.
Des de Can Clos parla la presidenta de l’Associació, Rosalia Fernández. Entre els aspectes positius destaca la reforma de la Plaça del Mig de Can Clos, tot i que les accions li semblen insuficients. “No s’han fet coses relativament més senzilles com ara els parcs infantils”. Coincideix amb la resta en què moltes vegades no han tingut informació de les actuacions que els afecten, o els ha arribat massa tard.
Fernando Abad és el president de l’Associació de veïns de Sant Cristòfol. Reclama del pròxim mandat “que es faci tot el que estava programat pel 2015-2019 al barri: acabar el poliesportiu i arreglar tant la zona de la plaça José Sánchez Ríos com els carrers”.
Pel que fa a l’associació veïnal d’Estrelles Altes – La Cadena, Vicens Larrocha torna a posar l’accent en la manca de comunicació. “No s’ha consultat amb els veïns moltes de les accions dutes a terme com ara els ascensors per pujar al barri del Polvorí, i no es va mirar com això afectava a d’altres veïns”. I remarca la necessitat llargament reivindicada d’un casal d’avis pels seus conveïns.
En el mateix sentit que la majoria, es pronuncia el President de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Comerciants, Abdó Florencio, destaca que s’ha sentit la manca de presència del govern municipal a La Marina. D’altra banda, Florencio posa el focus també en les dificultats de comunicació que ha tingut amb l’executiu de Barcelona En Comú, explica per exemple, “que els veïns i veïnes de La Marina es van assabentar que el barri gaudiria d’un carril bici quan aquest ja s’havia començat a construir i ha resultat caòtic en alguns punts”. També destaca negativament la tasca del govern de Colau en matèria de seguretat. A l’hora de les reivindicacions posa l’accent en la necessitat de reformar el Passeig de la Zona Franca i habilitar per a ús del barri l’antic cine Capri.
Més inversió social i polítiques de consens, el reclam de les entitats al nou mandat.
El centre cultural Estrelles Altes agraeix el nou local, però presenten altres reivindicacions
Les dones del Centre Cultural d’Estrelles Altes celebren que l’Ajuntament hagi atès la seva demanda d’un local per a treballar amb independència, i també la possibilitat que els hi dona per visibilitzar la lluita feminista, així com la creació de polítiques socials. Però, no veuen bé les retallades en els pressupostos per la cavalcada de reis o les festes del barri.
Entre les seves reclamacions destaquen una major neteja i seguretat al barri, amb campanyes de civisme, i també augmentar les zones de lleure. “Com a reclamació pròpia, demanem un magatzem per guardar el material del pessebre vivent i el reconeixement del voluntariat de les entitats” assegura la seva presidenta, Toñy Fernàndez.
L’Associació de Comerciants demana que s’aposti per la visibilitat del comerç local
“La possibilitat de celebrar la fira del comerç al passeig de la Zona Franca ha estat un gran avanç per donar major visibilitat a les botigues locals de La Marina”, així ho afirma Mei Márquez i Ramon Carné, tots dos membres de l’Associació. Tot i això, demanen que es doni més informació sobre els comerços de la zona.
De la gestió municipal que acaba destaquen la voluntat d’impulsar alguns projectes, però observen que la curta duració de la majoria, els ha abocat a accions sense impacte real. “Els projectes han de tenir continuïtat en el temps, del contrari no s’aconsegueix cap impacte i tampoc no es pot fer una valoració adequada per canviar d’estratègia o seguir en la mateixa línia, cal dedicar-hi temps i recursos”
Se sumen a les associacions veïnals en la reivindicació de la remodelació total del Passeig de la Zona Franca. “És necessari un veritable passeig, que aplegui veïns de totes les bandes i dinamitzi més la zona”.
Major visibilitat racial, la causa de l’Associació Guineo-catalana Bisilia
Tot i veure una millora en polítiques d’igualtat, Judit Raso de l’Associació Guineo-catalana Bisilia creu que “encara cal una major representació, participació i visualització de persones racialitzades, el govern i les institucions han de ser la representació de la societat, i les persones de diferents ètnies que convivim en la societat hi haurien d’estar representades”.
A part, també demanen una major inversió en educació i salut pública, així com un augment d’ ajuts als que més ho necessiten.
Treballar per generar més cohesió entre tots els barris, el reclam de La Marina Viva
Una millor comunicació amb el veïnat, sobretot respecte a transport públic, i “el treball conjunt dels barris per aconseguir una Marina unida”, és un dels aspectes en què l’Ajuntament s’hauria d’esforçar, segons en Dani Fernàndez, president de La Marina Viva.
Considera que l’actual govern ha tingut la voluntat de treballar pel futur de La Marina, però sense entendre bé la dinàmica del territori, “ens han tractat com si fóssim un únic barri petit, i per això manquen serveis com els de jardineria o la presència policial”.
Coordinació amb entitats i millor gestió, la mirada de l’Associació àrab-catalana Josur
L’associació Josur considera que el partit que estigui al capdavant de l’administració de l’Ajuntament i del districte després de les votacions del 26 de maig ha de fer una bona gestió, no només econòmica, sinó de tots els aspectes que intervenen en el barri.
Ibtissam Chakour, la seva presidenta, creu que “en aquesta legislatura s’han fet passes per apropar-se a les entitats i dinamitzar el barri, però encara manca voluntat real de coordinació” perquè l’Ajuntament acaba prenent les decisions que, segons afirma, a vegades no responen al sentir de les entitats.
La demanda de continuïtat de la Unió d’Entitats
El manteniment dels acords actuals, encara que el govern canviï de mans és una de les coses que, a través del seu president, Antonio Guillem, la Unió d’Entitats demana al nou Ajuntament, així com també que es normalitzi la col·laboració govern-entitats per a millorar el barri, sobretot amb un compromís per aconseguir una bona convivència.
Pel que fa a l’entitat, els projectes de creació de la Taula d’Inserció Laboral i la Taula de Dones han estat, en la seva opinió, dues victòries per al barri i creu necessària la seva continuïtat. Tot i així, que l’Ajuntament “no hagi comptat en diverses ocasions amb les entitats per prendre decisions o certs problemes amb els pagaments”, han estat les parts més negatives del govern, segons l’Antonio Guillén.
Per a la realització d’aquest reportatge es va demanar l’opinió de totes les associacions veïnals i de les entitats, algunes de les quals van declinar la invitació a participar-hi.