La Segona República, en el seu 83è aniversari, més viva i propera que mai

IRIS VIEIROS |

La Segona Trobada Republicana i per la Justícia Social es va celebrar ahir a la Plaça de La Marina, amb motiu del 83è aniversari del naixement de la Segona República Espanyola al 1931. Els organitzadors de l’acte han estat l’Assemblea de La Marina, l’Assemblea d’Aturats, el grup dels Estafats per la Banca i la CUP, entre d’altres. Ja l’any passat les mateixes agrupacions van portar a terme la festa commemorativa al barri, però per aquesta edició, a més, també hi participen l’Ateneu de la Zona Franca i l’AMCL.

Inici de la Segona Trobada Republicana a La Marina
Inici de la Segona Trobada Republicana a La Marina // @lamarinacat

Xavier González, membre de l’Assemblea de La Marina i també del col·lectiu de Joves Comunistes assegura que la idea d’aquesta jornada ha sigut per crear un lloc on poder debatre les idees de les assemblees participants i treballar conjuntament amb les organitzacions republicanes que siguin reivindicatives i actives al barri. “Volem fer un acte a través del qual la gent del barri pugui recordar què va ser la República i les coses bones i no tant bones que es van fer durant la seva vigència”, explica en Xavier.

La jornada va començar amb un cerca vila on participava també la Joia de Montjuïc; una fira d’entitats; un debat sobre els aspectes socials, el paper de la dona i el moviment obrer de la República, tot comparat amb la situació de l’actualitat; un espectacle de castellers a cortesia de la Colla Jove de l’Hospitalet; un dinar popular; un acte cultural a càrrec del grup poètic de Sants-Montjuïc, on es van llegir poemes de l’època de la Segona República i també de creació pròpia; i per últim el concert dels Rumpelstinkin, un grup que porta tocant des de fa un any i mig, d’estil hard rock-punk i combatiu per les causes socials.

Actuació dels Rumpelstinkin durant la jornada
Actuació dels Rumpelstinkin durant la jornada // @lamarinacat

Durant tota la trobada el debat econòmic i laboral i les qüestions socials, com els desnonaments, van ser els temes claus de la taula. Manel Lara, un dels assistents, assegurava que “és necessari fer aquest tipus d’actes, ja que avui més que mai, amb tot el que està passant de dolent al país, s’ha de fer fora una monarquia imposada i un règim que reprimeix els ciutadans. I que afecta al país ja no des del punt de vista econòmic, sinó també simbòlic, ja que representa una institució autoritària i caduca”. En aquesta línia es va pronunciar també el cantant dels Rumpelstinkin: “som l’únic país del món que manté un monument feixista a les afores de Madrid”.

Segons els organitzadors, l’assistència no va ser tant nombrosa com s’esperava des d’un principi. Tot i això, asseguren que no es perd la il·lusió i esperen que l’any que ve no només s’ajuntin per commemorar el que va ser la Segona República, sinó per gaudir de la realitat d’una Tercera.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.