Seguretat, sostenibilitat i salut

Dia Nacional de la Nutrició 2025

Com cada 28 de maig s’ha celebrat el dia Nacional de la Nutrició. Aquest any ha tractat la importància del processament dels aliments com a font de seguretat, sostenibilitat i salut.

Processar els aliments són totes aquelles etapes i procediments per les quals es transformen les matèries primeres d’origen vegetal o animal per fer-les aptes pel consum humà, tant pel que fa a la indústria agroalimentària com a casa. Pensem que des que arriba a casa un aliment (verdura, fruita, peix carn, llegums ..), fins que el mengem, el sotmetem a una sèrie de procediments per fer-lo apte al consum:  neteja, conservació, elaboració del producte, cuinat etc

Si conservem correctament els aliments, no sols evitarem possibles afectacions per la salut, com intoxicacions o infeccions, sinó que ajudarem a reduir el rebuig alimentari i mantenir la sostenibilitat del planeta.

Com hem de conservar els aliments per evitar que es malmetin?

  1. És important seguir les recomanacions de conservació que porten a l’etiqueta els productes processats. Al rebost sempre hem de col·locar els aliments que caduquin al davant per afavorir el seu consum.
  2. Hem de diferenciar entre la data de caducitat i data de consum preferent:
    • La caducitat ens indica fins a quina data l’aliment es pot consumir amb seguretat.
    • El consum preferent ens indica fins a quina data el fabricant garanteix que l’aliment conserva la qualitat òptima. Però un cop passada aquesta data, si l’hem conservat correctament, l’envàs està intacte i no hi ha signes de deteriorament, el podem consumir.

Com hem de conservar els aliments a la nevera?

  • Conservarem a la nevera tots aquells aliments que necessitin fred i l’hem de mantenir entre -1 i 4 ºC. No la sobrecarregarem per afavorir que el fred circuli per tots els espais.
  • Hem de netejar la nevera amb freqüència i col·locar els aliments que caduquin a primera línia.
  • S’han de protegir els aliments crus i els preparats dins de recipients per evitar contaminacions o embolcallats amb film d’alimentació.
  • Els productes de llauna, un cop oberts, els traspassem a pots de vidre.
  • Distribució dels aliments: als calaixos inferiors (Tª 8-10 ºC) posarem fruites i verdures. Al prestatge inferior (zona més freda 2-4 ºC) posarem carn, el peix i el marisc sempre dins de recipients amb reixeta perquè el líquid que desprenguin no toqui l’aliment. Als prestatges superiors desarem els iogurts, formatge, aliments cuinats i envasats i semiconserves. A la porta, les begudes, melmelades i salses i els ous separats de la resta dels aliments.
  • El congelador s’ha de mantenir a -18 ºC. Conservarem els aliments embolicats amb paper film especial per alimentació en dosis  diàries, marcats i amb la data de congelació.
  • Un cop descongelats els aliments, no els podem tornar a congelar. Els hem de cuinar i aleshores els podem tornar a congelar.
  • Podeu consultar més informació a https://salutpublica.gencat.cat/ca/inici

“Processem correctament els aliments per gaudir salut i millorar la sostenibilitat”.

Dra Maria Inmaculada Gil Canalda
Metge de família i Màster en Nutrició Clínica
C.A.P. Dr. Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.