Com cada 28 de maig s’ha celebrat el dia Nacional de la Nutrició. Aquest any ha tractat la importància del processament dels aliments com a font de seguretat, sostenibilitat i salut.
Processar els aliments són totes aquelles etapes i procediments per les quals es transformen les matèries primeres d’origen vegetal o animal per fer-les aptes pel consum humà, tant pel que fa a la indústria agroalimentària com a casa. Pensem que des que arriba a casa un aliment (verdura, fruita, peix carn, llegums ..), fins que el mengem, el sotmetem a una sèrie de procediments per fer-lo apte al consum: neteja, conservació, elaboració del producte, cuinat etc
Si conservem correctament els aliments, no sols evitarem possibles afectacions per la salut, com intoxicacions o infeccions, sinó que ajudarem a reduir el rebuig alimentari i mantenir la sostenibilitat del planeta.
Com hem de conservar els aliments per evitar que es malmetin?
- És important seguir les recomanacions de conservació que porten a l’etiqueta els productes processats. Al rebost sempre hem de col·locar els aliments que caduquin al davant per afavorir el seu consum.
- Hem de diferenciar entre la data de caducitat i data de consum preferent:
- La caducitat ens indica fins a quina data l’aliment es pot consumir amb seguretat.
- El consum preferent ens indica fins a quina data el fabricant garanteix que l’aliment conserva la qualitat òptima. Però un cop passada aquesta data, si l’hem conservat correctament, l’envàs està intacte i no hi ha signes de deteriorament, el podem consumir.
Com hem de conservar els aliments a la nevera?
- Conservarem a la nevera tots aquells aliments que necessitin fred i l’hem de mantenir entre -1 i 4 ºC. No la sobrecarregarem per afavorir que el fred circuli per tots els espais.
- Hem de netejar la nevera amb freqüència i col·locar els aliments que caduquin a primera línia.
- S’han de protegir els aliments crus i els preparats dins de recipients per evitar contaminacions o embolcallats amb film d’alimentació.
- Els productes de llauna, un cop oberts, els traspassem a pots de vidre.
- Distribució dels aliments: als calaixos inferiors (Tª 8-10 ºC) posarem fruites i verdures. Al prestatge inferior (zona més freda 2-4 ºC) posarem carn, el peix i el marisc sempre dins de recipients amb reixeta perquè el líquid que desprenguin no toqui l’aliment. Als prestatges superiors desarem els iogurts, formatge, aliments cuinats i envasats i semiconserves. A la porta, les begudes, melmelades i salses i els ous separats de la resta dels aliments.
- El congelador s’ha de mantenir a -18 ºC. Conservarem els aliments embolicats amb paper film especial per alimentació en dosis diàries, marcats i amb la data de congelació.
- Un cop descongelats els aliments, no els podem tornar a congelar. Els hem de cuinar i aleshores els podem tornar a congelar.
- Podeu consultar més informació a https://salutpublica.gencat.cat/ca/inici
“Processem correctament els aliments per gaudir salut i millorar la sostenibilitat”.
Dra Maria Inmaculada Gil Canalda
Metge de família i Màster en Nutrició Clínica
C.A.P. Dr. Carles Ribas