Post-eleccions. I ara, què?

14F: Unes eleccions disputades on l'"Efecte Illa" funciona, però no arrasa i VOX irromp al Parlament

Resultat eleccions

Ni la pandèmia ni les condicions meteorològiques varen propiciar el tan comentat possible vuit de participació ciutadana al llarg la jornada electoral. Les meses varen ser constituïdes sense molts problemes i la gent va respectar les franges horàries i les mesures imposades, a excepció d’algunes cues sense molta distància de seguretat. En total, 2.874.610 vots comptabilitzats, marcant més del 50% de participació, un percentatge menor al 79% de les anteriors eleccions.

Va ser una jornada i unes eleccions molt disputada entre tres forces principals: PSC, ERC i JuntsxCat. Els socialistes i els d’esquerra varen aconseguir el mateix nombre d’escons, 33, però ha sigut la formació de Salvador Illa qui ha acabat per guanyar la carrera. Sembla que l’anomenat “Efecte Illa” ha funcionat.

En tercera posició, presentant un triple empat, es troba el partit de Carles Puigdemont i Laura Borràs que ha aconseguit entrar al Palau de la Generalitat amb 32 escons. Juntament amb els 9 escons aconseguits per la CUP, l’independentisme ha superat, per primer cop, el 50% dels vots en uns comicis.

El fenomen VOX.

I aquí ve la gran sorpresa de la nit. La quarta força política, amb 11 escons, és el grup d’ultradretes, VOX. Un resultat que a primera vista no s’entén partint de les altes crítiques que s’imposaren al llarg de la seva campanya i contra les seves proclames electorals. Entre elles, recordem els missatges antinmigració, declaracions que els ha valgut una investigació per part de la Fiscalia per islamofòbia.

En el cas de la ciutat de Barcelona, VOX ha assolit la cinquena posició, per darrere dels comuns. Els districtes on el partit de Garriga ha obtingut un percentatge de vots vàlids major que en altres zones han sigut Sarrià-Sant Gervasi, han rebut més vots als barris de Galvany i la Bonanova, i Nou Barris, on VOX ha sigut la segona força més votada a Ciutat Meridiana i Torre Baró. Aparentment, dues àrees de la ciutat de Barcelona visiblement oposades.

Una altra realitat augurada per l’enquesta del CIS sobre les eleccions ha sigut la gran patacada de les altres formacions de dretes: El PP ha baixat la representació parlamentària a mínims històrics i Ciutadans ha protagonitzat una davallada que els ha deixat amb només la sisena part dels diputats que tenien. Els taronges han passat en només tres anys de ser primera força amb 36 representants a ser una de les últimes, amb només 6 diputats al Parlament.

El terreny que han perdut les altres formacions de dretes, l’ha guanyat VOX. Tal i com ho confirma Fernando Vallestpín, expresident del CIS, a la publicació Nius: “Un tercio de los votantes de Ciudadanos se han ido a Vox”. Hem de tenir en compte, però, que hi ha un 40% de gent que no ha votat i aquesta  participació hagués pogut donar-li una altra volta als resultats, cap a un cantó o l’altre.

Un altre partit malparat ha sigut el jove PdeCat que, tot i batallar un possible diputat a Lleida, finalment s’ha quedat a les portes de l’hemicicle.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.