Trenta-cinc anys de cultura, centre cívic la Cadena

L’equipament celebra l’aniversari amb una programació especial

Text: Yaiza Sánchez

El centre cívic la Cadena ha bufat les espelmes del trenta-cinquè aniversari. Inaugurat en 1986, l’equipament s’ha convertit en una eina essencial per a dinamitzar i cohesionar l’indret on és, al mig dels edificis d’Estrelles Altes- La Cadena.

A més d’apropar la cultura al veïnat, amb propostes des del mateix veïnat, a través de l’organització de tallers variats, ha esdevingut un punt de trobada i de diàleg entre les associacions, entitats i persones que hi participen.

Història del centre cívic

“L’evolució del centre cívic ha estat significativa”, reconeix la directora de La Cadena, Àngels Masqué. Com indiquen l’arxiu municipal i la memòria dels veïns i veïnes, des de l’obertura de l’entitat s’han aplicat diversos models de gestió que han definit l’equipament.

“Cal tenir present que el centre cívic La Cadena va néixer com una reivindicació del barri. Aquesta espurna no s’ha perdut”, explica la directora. L’equipament és part de les lluites veïnals dels anys 70 per guanyar espais de trobada. El veïnat de la Marina de Port hi va irrompre i va alliberar-lo fins a convertir-lo en un centre per fer vida comunitària i per les entitats i associacions del barri. D’aleshores data el primer model de cogestió, coordinat entre l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació de veïns Estrelles Altes i la desapareguda associació de Veïns de Port.

L’etapa va durar fins al 1998, quan l’Ajuntament de Barcelona va quedar al marge de la gestió i van assumir-la les associacions. “La lectura que hi faig és que el moviment veïnal pren molta força. És significatiu el fet que, durant aquests anys, el centre cívic la Cadena va passar a anomenar-se ‘Centre de barri La Cadena’. Dona a entendre el canvi”, opina Masqué.

El 2002 s’inicia una nova fase que s’allargarà fins al 2005: l’Ajuntament de Barcelona va rebatejar l’equipament com a “centre cívic La Cadena” i va fer un contracte de gestió amb l’empresa privada Progress, que ja movia els fils del centre cívic Casa del Rellotge, considerada la ‘germana gran’ de la Cadena. El 2006, però, la Unió d’Entitats de la Marina reprèn la gestió del centre, que s’ha mantingut fins al 2022. “És un agent que coneix el territori, hi està vinculada i lidera el projecte de gestió. Això està més en línia dels models anteriors a la privatització”, sosté la directora, sense negar que el model també té els seus propis reptes.

Masqué va assumir la direcció el gener de 2020, un any condicionat per la crisi de la Covid-19. Malgrat les dificultats per adaptar-ne la programació a l’àmbit digital, assegura que l’aturada va ajudar-los a replantejar-se objectius: “Durant els mesos de tancament vam millorar la feina interna i vam aprofitar per conèixer la gent del barri, fet que hauria estat complicat amb el ritme frenètic de la rutina”, explica.

Punt de cohesió i cultura al barri

Tot i que és conegut per l’oferta cultural, l’equip actual el defineix com un “centre permeable”, ja que “és un projecte adaptable i obert a les necessitats dels veïns i veïnes”. En aquest sentit, Rosalia Fernández, presidenta de la Unió d’Entitats,  destaca l’objectiu de l’equipament de complir un servei públic. “Hi ha una responsabilitat d’oferir varietat: informació, formacions, promoció de la creació, cultura a través de cicles… Són les línies generals que impulsem al centre”, assegura.

Una fortalesa que tenen els centres cívics és la vinculació estreta amb associacions i entitats que sovint s’involucren també en la presa de decisions. Per exemple, hi ha un grup de dones que es troben tots els dimecres a la tarda des de la dècada dels noranta”, explica la directora, en referència a les dones del Centre Cultural Estrelles Altes, cabdals per mantenir dinàmic i connectat el centre a les famílies i a l’entorn, amb propostes potents.

Celebració dels trenta-cinc primers anys de cultura

El centre cívic la Cadena va inaugurar-se un 6 de desembre, l’equipament ha organitzat una programació especial que comprèn del 6 de desembre de 2021 fins a la mateixa data en 2022. Una de les apostes més potents és l’exposició sobre la trajectòria del centre, elaborada a partir dels testimonis de veïns i veïnes i fotògrafs del barri. “Volem posar sobre la taula l’esperit de participació que va donar origen a la Cadena”, ens explica la directora.

Pel que fa a les propostes de la temporada de primavera, que estan disponibles fins al 20 de juny, es divideixen en tres seccions: dansa i moviment, espai artístic, i salut i benestar. Alguns exemples són el taller de twerk i de dansa, les classes de retolació o lettering, o de guitarra, i les sessions de Pilates o cosmètica natural. “Amb la selecció intentem que es notin els trenta-cinc anys de promoció cultural que portem fent des del centre”, apunta Masqué.

Reptes de futur

Encara que el centre cívic La Cadena és una entitat consolidada, també té desafiaments a l’horitzó: “la consolidació de l’espai com a un punt de residències artístiques dins l’objectiu del suport a la creació i  donar-nos a conèixer i posicionar-nos dins dels equipaments del barri”, son dos. Aquest últim, apunta la directora, pot deure’s a les reduïdes dimensions de les sales de l’edifici, on no poden acollir més de quaranta persones. També menciona el propòsit de presentar la Cadena i la Casa del Rellotge, gestionades per la Unió d’Entitats, com un projecte comú. “Cal aconseguir que el veïnat ens visualitzi com a un mateix equipament cultural”.

Encara que l’equipament ha passat per diversos models de gestió i el projecte s’ha professionalitzat, l’essència del centre és la mateixa que en les reivindicacions de 1986: esdevenir un espai clau de trobada i cohesió pel barri.

El Centre Cívic de la Cadena va celebrar, el passat dissabte 28 de maig al parc de Can Sabaté, la festa que commemora els 35 anys dels equipaments. Els assistents van poder gaudir d’un vermut i un brindis final per commemorar l’aniversari del centre cívic al barri. A l’esdeveniment van assistir veïns i veïnes de la Marina, a més de la junta directiva de la Unió d’Entitats i altres associacions del barri i personalitats. L’acte va estar conduït per l’actriu Gemma Charines, nominada a un Goya el 2018 com a actriu revelació a la pel·lícula Llueven Vacas, i va comptar amb la música blues i swing del grup Wax&Boggie. 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.