DIANA PÉREZ
Engranatge- Ateneu Popular de la Marina- Zona Franca
La societat actual premia l’individualisme i no el col•lectivisme, incita a les privatitzacions i condemna a l’autogestió. Volen la ciutat gris, la societat dormida i les persones modelables. El nostre barri és un clar exemple, l’únic barri sense metro, retallades a la sanitat, la major taxa d’atur de la ciutat, sense oblidar la vergonya de tenir el CIE a menys d’un kilòmetre de casa. Aquestes i altres qüestions són les principals raons de l’existència de l’Engranatge i, donat que hi ha una manca d’espais públics, oberts i gratuïts per a que les veïnes del barri desenvolupin activitats, vam creure necessari crear-ho nosaltres.
L’Engranatge (C\Alts Forns 69, local 8) és un projecte de dos mesos de vida i recentment inaugurat que ja compta amb més de 60 socis, i cada vegada veiem com va arribant a més gent i va guanyant visibilitat al barri. És emocionant veure com les veïnes entren, pregunten, s’interessen i acabem treballant plegats pel barri.
És un espai autogestionat per les veïnes que hi vulguin ser partíceps, un espai on desenvolupar des d’activitats socials, culturals i politiques. Definit pels propis socis com un espai lliure d’actituds racistes, sexistes i feixistes, vol ser un punt de confluència per les veïnes de totes les edats amb pensament crític vers la societat actual.
Tenim com a objectiu l’enfortiment del teixit social del barri de La Marina – Zona Franca, que ara es troba en una situació de feblesa alarmant, sobretot si el comparem amb barris propers com poden ser La Bordeta (amb Can Batlló al davant) i Sants, un barri amb un teixit social històricament molt potent.
Ja s’han començat a realitzar activitats diverses com reunions de col•lectius (Assemblea la Marina-ZF, Assemblea d’aturats) i s’estan impulsant d’altres com cine fòrums, xerrades, club de lectura, classes de repàs per estudiants de primària, oci alternatiu, etc.Funcionem com a punt d’informació de temes que preocupen al veïnat, per exemple, la pobresa energètica i els desnonaments, i om a punt de difusió de premsa alternativa com la revista “Café amb llet” o el setmanari “La Directa”.
Estem treballant per erigir-nos com a punt de referència al barri d’activitats alternatives, crítiques i socials. i, a curt termini, busquem consolidar-nos i afermar un espai de trobada on som els socis qui decidim el futur de l’Ateneu de forma democràtica i participativa.
Entenem que només amb l’autogestió és possible dur a terme activitats veritablement crítiques i constructives on es produeixi un veritable apoderament del veïnat i siguem capaços de treballar tots plegats per la millora del barri.
Aspirem a treballar amb tot tipus d’associacions i col•lectius del barri, des d’associacions de veïns, de comerciants, fins a col•lectius d’oci o de caire polític. Com he dit abans, busquem enfortir el teixit social i així aconseguir un barri més viu i dinàmic, on tots els veïns i veïnes participin activament. Per altra banda, volem establir relacions amb altres Ateneus de la ciutat i rodalies per poder treballar conjuntament i continuar construint una xarxa associativa més gran i forta.
Esperem que en un futur pròxim i no tant pròxim les veïnes del barri vagin fent seu l’Ateneu i que tant grans com petits participem i fem de l’Engranatge un gran
espai de confluència, crític i social que doni vida al barri.Fem una crida a totes les persones amb ganes de fer feina per transformar el barri a participar de l’Engranatge. Queda molt per construir.