Text i fotografia: Alejandro Flores
La Clara Fernández té 34 anys. Des que va terminar la carrera de Dret a la Universitat Autònoma de Barcelona, s’ha dedicat a l’art gràcies a la tecnologia computacional, en concret al Paint i a la lupa de Google. Però la seva passió per l’art no ve de nou. Des que tenia 6 anys ja dibuixava amb aquest programa, i és per això que va decidir realitzar el Batxillerat Artístic. Però s’hi va trobar moltes limitacions. “Tenim un sistema educatiu molt rígid que no s’adapta a les circumstàncies que necessitem les persones”, lamenta la Clara.
La protagonista de l’exposició que acull la Casa del Rellotge, i que estarà oberta al públic fins el dia 21 de febrer, assegura que continuarà fent aquest tipus d’activitats, ja que serveixen per normalitzar la creació d’art per part de persones amb capacitats diferents. “Vaig començar per demostrar que les persones amb discapacitat podien fer exposicions com qualsevol altra persona”, adverteix la Clara.
L’artista santsenca afirma que les limitacions físiques per fer possibles aquest tipus d’exposicions estan superades per al seu col·lectiu–la Clara assegura que gràcies a la tecnologia ha pogut fer un grau universitari i diverses obres d’art-, sinó més aviat una barrera de tipus social. “La gent no està acostumada al fet que les persones amb discapacitat puguem fer la mateixa vida que ells”, explica. La Clara proposa la realització d’activitats integrades on participin persones amb discapacitat i també persones que no en tinguin. D’aquesta manera es normalitzaria la convivència entre ambdues parts, segons el seu parer.
La Clara Fernández estrenarà noves exposicions en els pròxims mesos. A l’abril en té una a les Corts, i una altra a l’Ateneu ‘El Poblet’ en el mes de juny. Tot i estar buscant feina a diverses bosses de treball relacionades amb la branca del dret, l’artista assegura sentir-se més valorada en el món de l’art, i això la motiva a seguir creant.