L’any 2024 està arribant al seu final. Això significa Nadal, Sant Esteve, reunions amb la família i l’entorn més proper, regals, gaudir d’una bona tassa de xocolata calenta, delitar-se amb les lluminoses decoracions i refugiar-se sota les càlides mantes. Però, també significa una nova edició del Sopar de l’AMCL.
Un espai de trobada, germanor i felicitacions, evocant l’esperit nadalenc que ens posseeix a tots en aquesta època de l’any. Però, si hi ha una paraula que sens dubte defineix el que és aquesta celebració, és “reconeixement”. Perquè, per sobre de tot, la voluntat d’aquesta reunió és reconèixer a totes aquelles persones que fan de la Marina un barri millor.
L’emplaçament escollit va ser, un any més, l’hotel Leonardo Royal Barcelona Fira, ubicat al carrer Alts Forns, concretament la sala d’actes Dalí. La presentació va estar a càrrec de la periodista i presidenta de l’AMCL, Yohany L. Ayala, que va començar l’acte saludant a l’assistència i subratllant el 30è aniversari de la publicació en paper del diari La Marina, que ja ha publicat 343 edicions des del gener de l’any 1994.
La gala és un homenatge al veïnat que construeix comunitat
“La pregunta que se’ns planteja en aquests instants és per què existeixen uns mitjans de comunicació en un barri com el nostre?”, va començar a relatar la presentadora. “Només existeixen cinc mitjans com el nostre a Barcelona, premsa arrelada als seus barris; Zona Sec (El Poble Sec), L’independent de Gràcia (Gràcia), El Jardí (Sant Gervasi) i Essència (La Barceloneta). Quant a projectes amb premsa i emissora radial conjunts, només quedem Ràdio Gràcia i la Marina FM”. Tot i que si en parlem de projectes d’emissores, al Districte de Sants-Montjuic, sortosament, figuren unes quantes més: la històrica Ona de Sants, Ràdio Hostafrancs, Ràdio Comerç i Sants 3 Ràdio.
“Arribar on som és un esforç constant de moltes persones i professionals, que tenen en comú un compromís i una sensibilitat pel barri. En tots aquests anys ens hem esforçat per ser uns mitjans solvents, plurals, democràtics i, sobretot, fortament arrelats a la realitat social de l’entorn”, va concloure la periodista.
El moment més destacat de la nit són els reconeixements a les iniciatives que porten i representen l’ADN de l’AMCL, a les entitats i equipaments que reflecteixen el caràcter del barri i a les persones compromeses amb la Marina.
“És una ocasió per reconèixer el treball que porteu fent durant tres dècades, que us encoratgem a continuar fent. Recolliu històries i doneu veu al veïnat, promovent la informació veraç i contrastada i sent un referent del periodisme independent”, van ser les paraules de la consellera del PSC a Sants – Montjuïc, Maria Conesa.
“La feina que feu cadascú de vosaltres des de les associacions veïnals, culturals, esportives, comercials… és molt important i manté el caràcter i el caliu del barri. Necessitem fer pauses i compartir entre nosaltres per ser capaços de continuar construint un horitzó de futur que tingui en compte totes les sensibilitats i els interessos de gent i barri com els nostres a la ciutat”, va seguir en Juan Antonio Reyes Blanco, soci fundador de l’entitat.
Mentre l’assistència gaudia del menú conversant amb la resta de comensals a les diverses taules de la sala, el duo Los Juan Ramones va oferir un espectacle musical que va amenitzar, encara més, aquesta gala.
Just després, arrancava la que és probablement la part més especial del sopar, amb els reconeixements que l’AMCL entrega any rere any a algunes de les persones i entitats que contribueixen a millorar i reforçar el teixit associatiu i social de la Marina mitjançant les seves iniciatives.
En concret, es van distribuir les entregues en tres categories diferents; Iniciatives que porten i representen l’ADN de l’Associació de Mitjans de Comunicació Local, Entitats i equipaments que reflecteixen el caràcter del barri i Persones compromeses amb la Marina.
En la primera d’elles, els premiats van ser els següents:
El programa radiofònic ‘Dicen’, conduït per Mariví Cortés. Va agrair a la seva família l’ “ajuda indispensable” per donar vida a un programa que intenta acostar la realitat i treure l’estigma que encara viu la comunitat gitana.
El programa radiofònic ‘Foro Social’, conduït per Iván Molinos i Dionisio Puerto: “He descobert una de les meves grans passions, intentant fer un programa que abasti tant la política com la branca social”, va afirmar Molinos durant els agraïments.
El programa radiofònic ‘Tercera Era’, conduït per Noemí Farré: “Aquest programa és una aposta per dignificar una generació sovint oblidada, amb molts estigmes, falses creences i temes tabú que mereixen ser tractats”, va afirmar Farré.
El programa radiofònic ‘Con la comida sí se juega’, conduït per Maria Elvira Sánchez: “Sóc de la idea que no hi ha aliments bons ni dolents, sinó que la clau està en trobar l’equilibri i gaudir d’una bona alimentació. Mitjançant el meu programa intento oferir les claus per assolir aquest objectiu”, va declarar Maria Elvira.
Ràdio Hostafrancs. Va recollir el guardó el director i el coordinador de l’emissora, Dídac Boza: “Els mitjans de barri som essencials per fomentar el teixit associatiu, i per informar del que passa a sota de casa nostra. És complicat i requereix molt d’esforç, però fites com aquest reconeixement ens donen ànims per continuar”, va afirmar Boza.
A la categoria Entitats que reflecteixen el caràcter del barri es van reconèixer 5.
L’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Cristòfol: “Esperem estar molts anys més lluitant pel nostre barri i poder compartir-ho amb tots vosaltres”, va assenyalar la presidenta Carmen Casanovas. “També hem aconseguit captar molta gent jove, que esperem que continuïn amb nosaltres”, va afegir Toni Prada, membre de la directiva.
L’Associació de Veïns i Veïnes i Casal de Barri de La Vinya: “L’important és la gent que ens acompanya i que aconsegueix que la rutina sigui més senzilla”, va declarar la presidenta, Carmen Higueras. “Agraeixo a la Marina i al casal de barri perquè m’han ensenyat a fer comunitat, va afirmar l’animadora sociocultural del centre, Vera Vázquez.
L’Associació de Veïns i Veïnes de Can Clos: “És un premi a la tasca, esforç i dedicació per oferir ajuda i una identitat als veïns i veïnes de Can Clos, amb l’objectiu d’impulsar totes les Marines que som i que ens hem reunit avui”, va expressar Rosa Ibáñez.
Escola de Futbol Ángel Pedraza: “Hem rebut alguns premis esportius, però és la primera vegada que ens reconeixen la tasca social, per la qual cosa estem molt agraïts”, va afirmar el president de l’entitat, Carlos Sarto, qui alhora va reivindicar que es prioritzi les famílies i les iniciatives de la Marina a l’hora de cedir els espais esportius del barri.
Fundació Mans a les mans: “És un regal ser aquí amb vosaltres, ja són vint anys d’un camí que hem fet plegats i aquest reconeixement també és per totes aquelles persones i associacions que han format part i que ens ajuden contínuament”, va declarar Candial.
I entre les persones compromeses amb la Marina hi va haver dos guardons. Al periodista Jesús Martínez: “La base d’una bona història és la gent, i aquí hi ha molta que és excepcional. Hom pot cometre l’error de pensar que per fer un bon reportatge ha de viatjar a l’altra punta del món, quan és suficient amb sortir al carrer i escoltar les històries del veïnat”, va declarar Martínez.
L’altra va ser David Bondia, Síndic de Greuges de Barcelona: “Vam començar fa tres anys a la Marina, i ens vam enamorar. A la sindicatura fem política de drets humans, i intentem estar a prop de tots els col·lectius que treballen amb la població vulnerable, cosa que en aquest barri teniu molt clar”, va afirmar el síndic.
I així, entre paraules d’estima i reconeixement per la tasca que uns i altres han fet durant tot l’any. I un brindis al calor del poema Esta es mi casa, de Mario Benedetti, que van llegir Pau Llopis, Conchi Ávila i Abdó Florencio, el flash de la càmera va llançar l’últim llampec per immortalitzar el moment en la foto que teniu en la portada. Eren les 12 de nit i, com Ventafocs, tothom marxàvem.
kmfqhd
y32qd4