AMCL: Prop del 35è aniversari, any de fragilitat

L’entitat celebra l’assemblea anual

L’Assemblea de l’AMCL, formada per veïnes i col·laboradors, es reuneix per fer balanç del 2022 i encarar els nous reptes de l’entitat. (Alejandro Flores).

L’Associació de Mitjans de Comunicació Local (AMCL) es va tornar a reunir, el passat 22 d’abril, per resumir allò que ha treballat enguany l’entitat i presentar la Memòria de l’any 2022. Com cada any, l’Assemblea és una eina que serveix a l’AMCL per fer balanç de l’exercici anterior i marcar línies de treball de cara al proper curs, tot amb l’objectiu de fomentar la comunicació, l’esperit comunitari i donar-li formalitat a la participació i a la transparència de l’entitat.

“2022 i ja en són gairebé 35 els anys com associació; i això oficialment, perquè l’entitat comença a caminar l’any 1983. Llavors, fa 40 anys que treballem en un indret de Barcelona com són els barris de la Marina, que es rebel·la contínuament a ser cega, sorda i muda, taral·larejant la Shakira, artista de l’any…”, iniciava la presidenta.

I seguia. “No obstant això, reconeixem que, en consonància amb el que està passant arreu, impulsar projectes comunitaris amb esperit genuí i tirar-los endavant costa cada vegada més. I això malgrat l’ampli consens al voltant de la seva necessitat, de l’impacte positiu i del benefici que aporten, així com del criteri que cal preservar allò que funciona, que cohesiona el barri i crea comunitat: espais i projectes que lluitem contra la desafecció democràtica i que són útils a les persones, al veïnat i a la societat en general.”

Així comentava les principals línies de treball en la Marina FM 102.5, el diari la Marina, el web lamarina.cat i el projecte Ràdio a les escoles.

L’acompanyava la junta directiva i l’equip professional retent compte i ampliant en cadascun dels apartats en els quals comparteixen responsabilitat. Juan Antonio Reyes, gerent de La Marina FM va destacar la feina feta “Han estat temps difícils i de molts canvis, tant dins com fora dels mitjans de comunicació de la Marina, però seguim amb l’esperit de continuar millorant i hem consolidat una graella de 20 programes de temàtiques ben diverses que ocupen una mitjana de 10 hores al dia”. Li feia costat Victòria Posadas, tècnica de so. Tots dos destacaven el repte d’autosuficiència financera que necessita guanyar l’emissora

I com no, es feia especial esment al projecte de Ràdio a les Escoles, que enguany treballa amb quatre centres educatius del barri: les escoles Enric Granados, El Polvorí i SEAT, i l’institut Domènech i Montaner. Fins ara són 132 tallers que tracten de portar les eines de la ràdio a d’altres que ja utilitzen les escoles. Vincles amb l’entorn, fer xarxa i apropar el llenguatge radiofònic als més petits és l’esperit! El periodista Alejandro Flores comentava la quarta edició del projecte al costat del professional de la comunicació, Joan Barutell, responsable del taller amb el jovent.

L’acte d’enguany ha estat marcat, però, per la delicada situació econòmica que passa l’entitat, que va exposar en detall el tresorer de l’entitat, Vicente Masip. L’augment del preu del paper en un 50% ha obligat a l’AMCL a prendre una de les decisions més complicades: retallar a la meitat el nombre de pàgines que publica cada mes i a reduir-ne la tirada, que ha passat de 6.000 a 4.000 exemplars. És el resultat d’una crisi que ha afectat a tots els mitjans de comunicació impresos, però molt especialment als de barri.

Pel que fa als òrgans de govern, l’assemblea ha delegat una comissió que treballi per renovar la Junta, una manera d’involucrar noves persones en l’organigrama.

I acabàvem: “Com a entitat no estem exemptes de “l’esperit de l’època”, Xat GPT i Intel·ligència Artificial inclosa. La desorientació general i la incertesa constant, fins i tot en el terreny més domèstic, caracteritza la dinàmica social. Així que, actuem amb prudència i maduresa, però contagiats i encomanant la resistència individual i col·lectiva per contribuir al front comú: benestar social i qualitat democràtica. Seguim i seguirem mentre puguem, fermes, construint des de La Marina uns mitjans connectats a la realitat social, política, econòmica i cultural del barri, la ciutat i el món”.

Així, la resistència començava amb una foto d’equip i assaborint un bon pica-pica, alegria, valentia, una feina feta de la millor manera possible, recollir taules i a seguir!

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.