Pla Paral·lel, una catifa vermella per als creueristes del Port

Jordi Molina. Federació d’Associacions de veïns i veïnes de Barcelona


El conflicte que viuen alguns barris de Barcelona amb el model de ciutat, i que ha arribat a la seva màxima expressió arran de la crisi de la Barceloneta, té un nom propi a l‘avinguda del Paral•lel: el Pla Paral•lel.

El que en un principi havia de ser un projecte per rehabilitar l’avinguda, aprovat per unanimitat en ple municipal sota mandat de l’alcalde Jordi Hereu, ha acabat provocantun rebuig notable entre el teixit associatiu i veïnal de la zona.

Col•lectius veïnals culturals i professionals assemblees de barri i entitats de Sant Antoni,Poble -sec i el Raval s’han organitzat per impulsar la plataforma ciutadana Aturem el Pla Paral•lel, que manté un pols amb l’Ajuntament per tal d’intervenir en el projecte. “Creiem que el Pla, subvencionat amb diners públics, beneficia el sector privat i s’oblida de les necessitats socials, serveis i equipaments d’uns barris populars especialment castigats per la crisi”, explica el sociòleg Marc Serra, un dels portaveus de la plataforma.La reforma, pressupostada en 9,6 milionsd’euros, consisteix en la construcció de sis noves placetes al llarg de l’avinguda una nova pavimentació, el desplaçament del carril bici al mig de la calçada i la creació d’un nou sistema d’enllumenat tecnològicament avançat.

La Fundació El Molino (FEM), principal aliadadel consistori en aquesta reforma, havia dit, permitjà de la seva presidenta, Elvira Vázquez, que el Paral•lel necessitava urgentment un nou i modern sistema d’enllumenat. Dit i fet. El 30%del pressupost, 2,8 milions d’euros, serà per als nous fanals, cada un d’un cost aproximat de 6.500 euros.Des de la plataforma asseguren que les sis noves placetes estan pensades per acollir les terrasses dels negocis de l’hosteleria, i sostenen que es privatitzarà un espai públic que havia de ser per a activitats al carrer. Demanem també reconsiderar la dotació econòmica per a la il•luminació, i reorientar-la a analitats socials.

I, per últim, exigeixen l’elaboració d’un Pla d’Usos capaç d’evitar l’augment del turisme a la zona. Una proposta que, avui, genera un ampli conses amb altres actors principals de la vida veïnal de la zona, com ara la Coordinadora d’Entitats del Poblesec o a la Unió de Veïns del Poble – sec, que viuen el debat sobre el futur del’avinguda al marge de la plataforma.Els efectes del Pla Segons els activistes, la reforma del Paral•lel respon a la voluntat d’estendre “una catifa vermella” als creueristes que arriben al Port, tenint en compte que la principal via d’escapament, la Rambla, ja s’ha exprimit fins al punt que, a dir d’avui, és un eix sense identitat. El Paral•lel, a més, manté connectivitat amb punts estratègics de la ciutat, comla Fira de Barcelona, o punts de concentració econòmica, com el centre comercial de Les Arenes. De fet, el trànsit de turistes per l’avinguda ja està condicionant no només el tipus d’establiments que s’hi han instal•lat en els darrers anys, com és el cas de restaurants de grans franquícies i altres de luxe, sinó també la fisonomia social dels barris veïns. “Correm el risc de transformar el Paral•lel en una nova Rambla, i que barris populars i històrics,com el Poble-sec o Sant Antoni acabin sent un nou Born”, diu Serra, que alerta d’un creixent procés de gentrificació en aquest barri. 

A aquesta problemàtica cal afegir la proliferació de pisos turístics. Al Poble-sec, segons dades oficials, hi ha 345 pisos registrats com a turístics, a banda dels il•legals. Al carrer Nou de la Rambla, per exemple, hi ha bolcsd’edificis sencers que pertanyen a una mateixa empresa immobiliària i que es destinen només al turisme. En aquest sentit, la plataforma demana una moratòria en les llicències d’hotels, pisos turístics i terrasses en punts de conflicte.Mentrestant, l’Ajuntament basa la legitimitat del projecte en el procés participatiu que va liderar juntament amb la FEM i que van avalar la Coordinadora d’Entitats, la Unió de Veïns del Poble Sec i Paral•lel. La plataforma el titlla de “fanstasma” per l’opacitat en l’accés a les actes iper la manca de regularitat en la convocatòriade reunions. En la darrera reunió sobre el futur de l’avinguda, l’Ajuntament a parer de la plataforma, va demostrar la “manca de voluntat política” per assumir alguna de les demandes veïnals. Els activistes, que no descarten mobilitzacions a curt termini, adverteixen que no s’avindran a canvis cosmètics.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.