La comunicació

Una bona relació es fonamenta en una bona comunicació, doncs necessitem que se’ns transmeti informació sobre uns altres per comprendre’ls, evitar desagradar-los, recolzar-los i ajudar-los en la mesura del possible. Però, també, necessitem que els altres es facin ressò del nostre pensar i del nostre sentir, que puguin entendre les nostres peculiaritats i satisfacin raonablement nostres apropiades demandes.

Quan això succeeix ens sentim degudament valorats i amb això obtenim una adequada autoestima, que ens dona la motivació per emprendre les iniciatives i activitats de la vida, ens dóna seguretat en nosaltres mateixos i en els altres, permetent-nos encarar els desafiaments de la nostra vida present i futura.

Una adequada comunicació ens permet buidar-nos de les nostres inquietuds, desafecccions i temors. També ens permet compartir les nostres alegries, obtenint en tots dos casos un “feedback”, una resposta de reforç que ens confereix equilibri emocional i un sentiment de pertinença social imprescindible per a nosaltres.

Obstacles a la comunicació

La comunicació fluïda i eficaç entre adults i adolescents es troba amb algunes dificultats. D’una banda, els adolescents estan en una etapa de desenvolupament, la qual cosa significa que no han aconseguit la plena maduresa. No sempre els resulta fàcil expressar verbalment els seus pensaments i sentiments, per la qual cosa recorren amb certa freqüència a gestos i actituds dràstiques que no propicien una entesa amb els altres.

D’altra banda està la relació especialment complexa que els adolescents solen tenir amb els pares. Necessiten i depenen d’ells però també tenen la necessitat construir i afirmar la seva pròpia identitat. Per aquest motiu es poden mostrar reservats, que qüestionin principis i costums, o que contestin malament. Això pot generar tensions entre pares i fills.

Els adults podem contribuir significativament a una bona comunicació? Com? En primer lloc sent empàtics, rememorant nostra pròpia adolescència. En segon terme, formant-nos més en el coneixement de les problemàtiques i peculiaritats d’aquesta etapa.

Algunes pautes que afavoreixen la comunicació:

  • Els adults hem de ser clars i respectuosos en la parla
  • Hem de ser coherents entre el que els diem que és correcte i el que fem
  • Sol·licitar la seva opinió sobre diverses qüestions
  • Permetre-li expressar-se davant desacords
  • No corregir amb crits, insults, amenaces ni actituds agressives
  • No escandalitzar-se,infravalorar o menysprear les seves opinions de les seves opinions
  • Respectar una mesura adequada de privadesa, no divulgar innecessàriament informació.

 

Armando Fuentes

-Psicòleg   –   Master en Integració Educativa

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.