El Reportatge
La Marina del Prat Vermell, fins fa poc gairebé buida, ha bregat per a reivindicar-se com a barri des de l’esperit comunitari de les persones que l’ocupen, que el fan i li donen vida.
La voluntat de cuidar que La Marina del Prat Vermell esdevingui un veritable espai d’interrelació emmarca l’estratègia social-comunitària que impulsa l’Ajuntament des de Foment de Ciutat, seguint el llegat de la intervenció que es desenvolupa sota el paraigües del Pla de Barris. “Construir un barri no és només aixecar edificis, sinó també cuidar que les dinàmiques relacionals entre persones flueixin d’una manera natural per crear i enfortir els vincles de comunitat”, resumeix el coordinador de projectes de Foment de Ciutat, Suso López.
Per això la feina se centra en tres eixos d’actuació: generar les condicions i les eines perquè es creïn vincles entre el veïnat, impulsar dinàmiques que cohesionin el ric i divers teixit associatiu ja existent a La Marina i incidir en el que s’ha anomenat “la gestió del mentrestant”, ja que viure en un barri en transformació significa també conviure amb solars buits i obres, moltes obres, i es vol acompanyar el veïnat en aquest procés.
Animades per aquesta estratègia, voltem pel Prat Vermell per veure què hi passa entre el veïnat. És divendres, cinc de la tarda. Escollim els punts habituals de trobada: el parc infantil enfront de la cooperativa La Chalmeta, la colònia Bausili, el carrer Ulldecona i la Plaça Falset.
Al primer, trobem l’Ester Portelés, veïna dels blocs d’Eduard Aunós, jugant amb els fills. Hi sol coincidir amb nous veïns del barri, però de moment la relació “és més aviat poca”. Destaca el servei de l’espai infantil-juvenil Imagina’t. “Fan bona feina, he apuntat els fills als tallers de circ on venen molts petits de famílies que acaben d’arribar”. Creu també que és important que es dinamitzi l’Associació de Veïns i Veïnes i que s’aposti per fer activitats que convidin tothom a gaudir al carrer.
En sortir, al carrer Ulldecona ens atén la família de la Cristina, el Joan i el seu fill, el Massimo. Ella és responsable d’un projecte de salut a La Marina, ell és informàtic i el noi fa tercer d’ESO. Han arribat fa poques setmanes. “Que com estem? Molt millor del que imaginàvem”. Tenien una imatge no gaire bona de la zona “però és com viure en un poble, per la tranquil·litat que hi ha; i el bar de la Vicenta està molt bé, tot i que costa trobar-hi lloc”, adverteixen. Troben a faltar parcs pels animals, un bon manteniment dels escocells i comerços de proximitat.
Necessitats detectades des de l’administració i en les quals treballen per donar-los resposta. El nou parc del Prat Vermell es comença a l’estiu i hi ha un pla de comerç per activar totes les plantes baixes, reservades a les botigues de barri, per exemple.
A més a més, per atendre el conjunt del veïnat s’acaba de contractar un equip d’acompanyament integral que comptarà amb tres professionals. Des de l’Oficina de la Marina, l’equip actuarà en l’àmbit de l’educació, la cultura, la memòria popular i els hàbits saludables i treballarà conjuntament les entitats i serveis de la zona i amb l’Institut Municipal d’Urbanisme.
Tot seguit, acabem de voltar a la plaça Falset, on trobem el Pedro Martínez, l’Antonio Cano i la Isabel, asseguts, compartint conversa al mig de la plaça, ara plena de màquines i operaris. “Entre les famílies noves hi ha de tot, de mica en mica alguns s’animen a passejar-hi i venen als bars”, diu la Isabel. “S’animaran més ara que comença el bon temps i quan la plaça serà acabada”, diu l’Antonio. “Sobretot s’ha de treballar perquè algun banc obri una oficina i un caixer, i perquè ens atengui un Centre d’Atenció Primària, que urgeix!”, reclama el Pedro.
En el que tots tres coincideixen és en què el rum-rum que durant tant de temps ha fet mal a la imatge del barri s’esvaeix per si sol quan la gent el coneix. “Però si som un poble!”, es reivindiquen en el sentit més assertiu de la paraula.
Reforçar aquesta identitat, enfortir els vincles i crear l’espai perquè la família de la Cristina, el Joan i el Massimo, acabada d’arribar, coincideixi amb l’Ester, el Pedro, l’Antonio i la Isabel és el que pretén l’estratègia social-comunitària municipal. Crear, facilitar i dinamitzar espais de trobada del veïnat i acompanyar-los en el procés que duri la transformació, alhora que treballa per reforçar el teixit social i associatiu de la Marina, ben viu i dinàmic.
El que va néixer l’any 2011 com un taller pels infants amb l’ànim de fer arribar algun servei al nucli d’Eduardo Aunós s’ha convertit en un exitós servei de dinamització d’infants i adolescents que atén 60 menors, dividits en diverses franges d’edats i amb temàtiques que van des del reforç escolar fins al suport emocional o l’ús adequat i saludable de les noves tecnologies.
Tres professionals de l’àmbit educatiu els atenen en horaris de matí i tarda i amb activitats complementàries els caps de setmana. N’és un exemple la darrera: un taller de circ que ha enganxat a molta canalla. La dimensió que ha adquirit el servei requereix d’un nou espai, previst a l’edifici que es troba en construcció al carrer Ulldecona, número 2. La Neus Batista, educadora que participa del projecte des del seu inici, assegura que hi ha entusiasme en l’equip i destaca la necessitat de continuar invertint en el benestar de les persones.
S’amplia el Servei de dinamització d’infants i adolescents Imagina’t
El que va néixer l’any 2011 com un taller pels infants amb l’ànim de fer arribar algun servei al nucli d’Eduardo Aunós s’ha convertit en un exitós servei de dinamització infantojuvenil que atén 60 menors, dividits en diverses franges d’edats i amb temàtiques que van des del reforç escolar fins al suport emocional o l’ús adequat i saludable de les noves tecnologies. Tres professionals de l’àmbit educatiu els atenen en horaris de matí i tarda i amb activitats complementàries els caps de setmana. N’és un exemple la darrera, un taller de circ que ha enganxat a molta canalla. La dimensió que ha adquirit el servei requereix d’un nou espai, previst a l’edifici que es troba en construcció al carrer Ulldecona, número 2. La Neus Batista, educadora que participa del projecte des del seu inici, assegura que hi ha entusiasme en l’equip i destaca la necessitat de continuar invertint en el benestar de les persones.