Pedro Asensio Cuadrado, lluita i memòria obrera

Presentació del seu llibre “Una vida rebelde, de la Zona Franca al Raval” a la Biblioteca Francesc Candel

Un recorregut per la història de lluita que ha caracteritzat la Zona Franca i la Marina, de la mà de l’activista Pedro Asensio Cuadrado. Una vida dedicada a la militància i a combatre les injustícies de bracet amb les associacions, entitats i organitzacions que conformaven el teixit social i veïnal de l’època, a cavall entre els barris de l’altra banda de Montjuïc i el Raval.

La presentació del seu llibre, titulat, com no podia ser de cap altra manera, “Una vida rebelde, de la Zona Franca al Raval”, va ser presentat a la Biblioteca Francesc Candel, en un acte en el qual van assistir familiars, amics i gran part del veïnat que ha acompanyat durant tota la vida a Asensio.

La trobada es va obrir amb la projecció d’un vídeo sobre les barriades i els serveis de la Marina durant el segle passat. Imatges de La Capa, SEAT, Can Tunis, Cases Barates, ‘Lámpara Zeta’, la Miniwatt i Can Navarro van despertar l’alegria i els murmuris de l’audiència que s’havia aplegat a la sala d’actes de la biblioteca. Durant la presentació, en Pedro estava acompanyat de l’Iñaki García, portaveu del centre cívic El Lokal, ubicat al Raval i encarregat de l’edició d’aquesta obra.

“El moviment veïnal ha estat imprescindible per aconseguir serveis i equipaments a la Marina. La cultura popular ha estat la que històricament ha transformat zones abandonades i d’especulació en equipaments públics”, van declarar els autors.

El procés de donar vida a aquest llibre, del qual s’espera que hi hagi una segona part, no ha estat pas una tasca fàcil, tal com explicava García. “Els records d’en ‘Pere’ són molts i força diversos, per la qual cosa no ha estat senzill acotar-ho i expressar-ho en paraules. Sigui com sigui, sabíem que aquesta obra s’havia de fer, com una memòria a la lluita, a la seva família i a tota una generació oblidada que ha rebut repressió i pressió”.

Durant el seu parlament, Asensio va ser molt crític amb els partits polítics i entitats socials de l’actualitat. “Es deixen de banda als ciutadans i a la gent obrera. Venen, et demanen el seu vot cada quatre anys i després s’obliden de tu”, va afirmar amb contundència.

L’acte es va tancar, després de repassar les vivències d’en ‘Pere’, amb un torn de preguntes que es va transformar en una sèrie de reconeixements i agraïments a l’activista de part de tots aquells que, en un moment o altre, l’havien acompanyat durant el recorregut.

“El camino te lo marca lo que tienes. Y lo que tienes es lo siguiente: un odio mortal al capitalismo, un odio mortal a lo que te domina, un odio mortal a unos gobiernos que mal gobiernan el país. Todo eso lo tienes dentro y es lo que te mueve. También tengo mucho amor dentro. Tengo amor a la gente y amor a la lucha. Yo soy cariñoso con todo el mundo. Me voy a la Zona Franca y soy cariñoso. Y me vengo aquí al Raval y soy cariñoso con la gente. Pero una cosa no quita la otra. Tú puedes tener mucho amor y a la vez tener este sentimiento interior que no te deja vivir, un sentimiento por la lucha. Y sabes que no es fácil, que va a costar muchísimo conseguir un cambio, hacer una revolución. El cambio no vendrá cuando nosotros queramos o pensemos, sino cuando tenga que venir. Pueden pasar diez, veinte, treinta años. No sabemos. Tardará, pero yo sé que algún día llegará”, recita Asensio a la seva obra.