El Canal de la Infanta va inaugurar la seva plaça, com a part del programa de la Festa Major de la Marina. Amb aquest nom s’ha batejat a l’espai ubicat en l’encreuament entre els carrers Mare de Déu de Port, Alts Forns i Aviador Ruiz de Alda. Aquesta placeta reivindica la memòria històrica del barri, fent honor a aquest pas d’aigua que va ser imprescindible pel barri durant el segle XIX.
Construït entre 1817 i 1820, el Canal de la Infanta, amb uns 17’400 km d’extensió, transportava aigua del riu Llobregat des de Molins de Rei al barri de Can Tunis i al mar, tot travessant el Baix Llobregat mitjançant diversos ramals.
En el seu recorregut, passava a tocar d’on ara està ubicada la plaça (concretament on ara s’aixeca el carrer Mare de Déu de Port) i arribava a abastir 3.200 hectàrees dels conreus de la zona, jugant, per tant, un paper fonamental en l’economia de la Marina. La revolució industrial i la consegüent utilització del canal com a via per a transportar aigües residuals, van comportar la degradació i desaparició pràcticament total d’aquest.
Durant el darrer any, l’associació La Marina Viva, dins el marc del projecte “Aigua, font de vida” va proposar anomenar d’aquesta manera algun espai del barri. Posteriorment, aquesta iniciativa va ser aprovada per la Ponència del Nomenclàtor de Barcelona i, finalment, pel Plenari de Sants-Montjuïc de forma unànime el passat mes de març.
D’aquesta manera, el divendres 21 de juny, es va poder celebrar la inauguració de la plaça, en la qual, hi van ser presents la regidora Raquel Gil, el president del consell del districte, Marc Serra i gran part dels membres de La Marina Viva, representats per en Daniel Fernández.
En les seves paraules, Gil va destacar el paper que ha jugat i juga històricament el Canal de la Infanta “en la unió amb els veïns del Baix Llobregat”, tot felicitant a l’entitat marinenca per la seva proposta. Serra, per la seva banda, va subratllar que es tracta d’un canal i, consegüentment, d’una plaça que “parla de la història d’aquest barri” i que a més a més, la inauguració coincideix amb un important període de sequera que “convida a reflexionar sobre com ens relacionem amb l’aigua”.
En Daniel, tancant la roda de parlaments, va fer valdre “l’enorme esforç” de l’entitat per donar vida a aquesta iniciativa i “donar el reconeixement que mereix a un dels elements claus en la història de la Marina”. Tot seguit, de la mà dels representants, es va desvelar la placa que atorgava de manera oficial el títol de plaça del Canal de la Infanta a aquesta cruïlla, fins ara sense nom.
A l’acte hi van assistir gran part dels representants polítics i associatius del barri i del districte, que no es van voler perdre el naixement d’un espai que mantindrà viva la història d’aquest barri per sempre.