La governança amb inclusió

Sensibilitzar i educar, entre els reptes del nou Consell Rector que escolliran les més de 15 mil persones amb discapacitat a Barcelona

De l’1 al 19 de juny les persones amb discapacitat estan cridades a les urnes per seleccionar els seus representants dins del Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).

L’IMPD és un organisme adjunt a l’Ajuntament que treballa per garantir els drets de les persones amb discapacitat, a través de tres vies: prestar serveis,  formular  projectes i impulsar polítiques perquè arribin a l’Ajuntament. El seu Consell Rector està format per 20 membres, 10 representants de les institucions i 10 representants dels diversos col·lectius de discapacitats.

Aquests últims són els que ara entren en campanya electoral i que tenen una gran rellevància dins del Consell, ja que, com explica, Joan Ramon Riera, regidor i president de l’IMPD, “és un punt de cogovernança on tenir un diàleg permanent i sincer entre la institució i el col·lectiu a qui representa per poder construir polítiques i serveis efectius en matèria de discapacitat i així poder participar en el disseny de la ciutat”.

Per tant ens trobem davant unes eleccions amb una gran rellevància pel col·lectiu, com hi coincideixen els candidats del districte de Sants-Montjuïc: “res per nosaltres sense nosaltres” comenta la Marta Delgadillo, “hem de participar per poder decidir i transformar la ciutat defensant els nostres drets” afegeix Javier de Oña.

Els reptes de la ciutat en matèria de discapacitat que haurà d’afrontar el nou consell són encara molts i en molts àmbits. Els candidats en ressalten l’accés a l’habitatge i la vida independent, l’accessibilitat a espais que encara són de difícil accés o amb restriccions (com les platges), la seguretat, la formació i ocupació o la prevenció.

En destaca també la necessitat de sensibilitzar i educar la ciutadania de Barcelona en matèria de discapacitat: “cal fer entendre el que realment significa la paraula «inclusió»: integrar a totes les persones a la societat sense distinció, perquè aquestes puguin participar-hi i contribuir-hi”, ens explica el candidat Oriol Roqueta. “Cal trencar les barreres mentals que té la gent i treballar l’empatia”, hi afegeix la candidata Carme Piquer.

Al districte de Sants-Montjuïc els reptes segueixen en línies generals els de la ciutat, però s’hi n’afegeixen alguns més.
Roqueta destaca la necessitat d’adaptar l’estació de metro de plaça d’ Espanya i l’ampliació de voreres estretes. Piquer comenta la dificultat d’agafar l’autobús i la necessitat d’adaptar locals de proximitat per a ser més accessibles, i Oña hi afegeix que cal millorar els permisos per les persones amb mobilitat reduïda, tot i estar d’acord amb una ciutat sense cotxes. Finalment Delgadillo creu que cal apostar per projectes de prevenció i també de millora de l’atenció.


Des del diari de La Marina volem animar a tots aquells que puguin votar en les eleccions a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat a què consultin les candidatures i exerceixin el seu dret a vot bé telemàticament o presencialment. “Com més participació hi hagi més empoderades i més legitimades estaran les entitats i ajudarà que la ciutadania prengui consciència que aquesta realitat existeix i representa un 10% d’aquesta” conclou el regidor Riera.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.