Quina ha estat l’experiència que ha tingut fins ara? On ha estat destinat?
Ja porto 26 anys al cos. Vaig entrar amb 23 anys i, després de 3 anys a l’Escola de Policia, vaig estar a l’Hospitalet un parell d’anys, després a Sant Feliu de Llobregat. A continuació van enviar-me a la Selva Interior, a Santa Coloma de Farners. Vaig tornar a Barcelona, a la divisió de transport i després a Sarrià-Sant Gervasi, per ara la meva penúltima comissaria. Com a inspector porto ja més de 10 anys. He recorregut bastant, sí, tot i que bàsicament he tocat comissaries.
Què impulsa a un noi de 23 anys a fer-se Mosso d’Esquadra?
La veritat és que quan jo em vaig presentar, la tasca dels Mossos era molt desconeguda. Després, quan ja portava 2 anys al cos, va començar a iniciar-se el desplegament. La meva intenció inicial era trobar una feina que vaig conèixer a través de coneguts que en parlaven. Jo mai m’havia plantejat ser policia, però per curiositat m’hi vaig presentar.
Amb aquesta trajectòria que vostè té, quins reptes ha identificat al Districte de Sants-Montjuïc?
Jo vaig arribar al Districte just abans de l’inici del confinament, per tant la manera de conèixer Sants-Montjuïc ha estat atípica. Però, puc dir que Sants em recorda molt a l’Hospitalet, en el sentit que és un Districte amb molta tipologia de delictes i, per tant, la idea és posar-hi una mica d’ordre. Tot i que durant els últims mesos la delinqüència ha baixat molt a causa del confinament, sí que és cert que tenim un percentatge bastant alt de robatoris violents i això crea una certa alarma social. A part, ens hem trobat amb un Districte que normalment rep molts turistes a punts calents com ara l’Estació de Sants, on hi ha molts furts. En aquest sentit, el problema és que els delinqüents són multireincidents i, per tant, des dels Mossos estem treballant per a què se’ls consideri com a grups o bandes organitzades i així se’ls pugui detenir.
Parlem ara una mica de l’actualitat de barri, que ha estat marcada per la manifestació arran del bloc 96 del carrer Mare de Déu de Port, on un grup de veïns acusen a un grup de persones d’haver-hi entrat d’ocupes i de delinquir al barri. Quina informació hi teniu?
Tot i que no puc entrar en els detalls de cap investigació, sí puc dir que no només a La Marina hi ha pisos ocupats per gent que es dedica a delinquir, sinó també a altres barris del Districte. Aquí tenim una doble problemàtica: d’una banda està l’ocupació que crea un procés judicial i d’altra la gent que està a dins. Aquesta gent es dedica a moltes tipologies de delictes diferents, però no ho estan fent específicament al barri, tot i que sí han comportat problemes de convivència.
….
El que sí que és arriscat són aquestes patrulles ciutadanes o concentracions que últimament s’estan posant de moda perquè aquesta feina és la que ha de fer un policia professional. I, al final, les coses es poden girar contra els veïns i arribar a entrar en qüestions de racisme, per exemple, quan no estem parlant de gent de països diferents, sinó de delinqüents.
A vegades entre els veïns no s’entén el paper del cos de Mossos d’Esquadra en una situació d’ocupació d’habitatges.
Cal diferenciar-ne dues facetes: si és primera vivenda o no. La policia pot actuar si es tracta d’una primera vivenda. En aquest cas és una violació de domicili i es detindrà a les persones que l’hagin fet i se’ls presentarà davant de la justícia. És diferent de quan es té una propietat que pot ser un local, un pis en venta o en lloguer o un pis tancat. En aquest segon cas, sí que hem d’investigar qui són i què ha passat, i necessitem també la denúncia d’un propietari i un testimoni que hagi vist als ocupes al domicili en qüestió. En aquest cas, tot i que és un delicte lleu i, per tant, no es deté a les persones, sí se les identifica i se les fa fora.
Hi ha confusió i una certa preocupació si en tornar de vacances els veïns poden trobar-se situacions d’ocupacions de vivendes?
Marxin de vacances tranquils! Si en tornar, algun veí es troba el seu habitatge ocupat, només cal trucar i denunciar-ho perquè nosaltres actuarem!
De tant en tant se sent el concepte de la policia de proximitat que durant un temps es va donar tanta publicitat com una nova forma de fer del cos. Quants Mossos estan dedicats a la proximitat al Districte de Sants-Montjuïc? Quina és la seva funció?
Al Districte, hi ha uns 25 efectius dedicats a la proximitat, comptant amb l’ORC (Oficina de Relació amb la Comunitat) i els Mossos de paisà, la funció dels quals efectius és bàsicament la de tenir contacte i preocupar-se de les problemàtiques de les persones, anar a mercats, comerços, etc. i informar a la Comissaria. En el fons, els agents de proximitat en són la veu i els ulls, de la Comissaria.
Els grups de proximitat són imprescindibles. És evident que des de fa uns 4 anys hem patit molt la falta d’efectius i, òbviament, hem hagut de destinar-los sovint a seguretat ciutadana. Però, jo crec que d’aquí a un parell d’anys es recuperarà molt aquesta funció de la policia de proximitat i encara se’n parlarà molt més.
Quines característiques ha de tenir una persona per aspirar a ser Mosso d’Esquadra i quines no?
Jo crec que bàsicament ha de ser una persona normal. Al final no busques un superpoli, supergran i superfort, sinó simplement algú que apliqui el sentit comú, educada i capaç d’entendre els problemes de la gent. El que sí que s’ha de tenir és cert filtre i no anar-te a casa amb els problemes que has vist en el teu dia a dia. Per contra, el que no pot ser una persona que aspiri a dedicar-se a Mosso és impulsiva, violenta, racista, homòfoba…. Això ja no seria una persona normal.