Marxa Leza però neix Umbel·la, la nova escola de música

Redacció/Fotografia: Laura Sicilia/Agustín Forteza

L’Escola Leza va néixer al barri de La Marina als anys 80 de la mà de l’ Alejandro Sánchez Alférez i  Basilio. Rep aquest nom del riu Leza, a La Rioja. En un principi, l’escola impartia les classes a la Casa del Rellotge, on va romandre fins al 2008, quan a causa d’obres en l’edifici, va traslladar-se a l’Escola Enric Granados. Formava part de l’Associació Musical Leza, juntament amb una altra Escola Leza que encara es troba al poble de Gotor, a Saragossa. I ha estat l’única escola de música al barri de La Marina durant els 38 anys de la seva existència. “Era una escola diferent, ja que l’ensenyament girava entorn la música tradicional i ensenyàvem a tocar més de 30 instruments” “Vam ser els primers a fer classes de concertina de tot Espanya” comentava l’Antonio Beltrán, qui va ser professor de l’escola i el seu últim president. “Era un lloc on, a diferència d’altres, aprenies alhora que t’ho passaves molt bé” recordava la Lídia Gascueña, exalumna, professora i presidenta de Leza, i una de les fundadores, juntament amb la Imma Sánchez, el Josep Antoni Padín, la Mari Carmen Santafé i el José Luis Serrano, també antics alumnes, que ara han fundat la nova escola Umbel·la.

El desembre del 2017, la direcció de l’Escola Enric Granados va avisar l’Escola Leza que s’anava a fer una remodelació integral que afectaria l’espai que ocupava, tot i que segons el calendari del projecte, era possible que l’escola de música continués exercint la seva activitat un any més. Tot i així, des d’aquesta primera notificació, els membres de l’Escola Leza van començar a buscar nous llocs on reubicar-se, però tot i parlar amb l’Ajuntament i la col·laboració de l’Escola Enric Granados, en gestionar reunions amb el Pla de Barris, no es va trobar cap espai disponible on continuar fent classe. En tornar de les vacances al setembre,  el Consorci decideix modificar el calendari d’obres, cosa que obliga l’Escola Leza a desallotjar l’espai on es trobava al mes d’octubre. “Si l’escola tanca, no només perdem nosaltres, també perd el barri”, deien els alumnes, els quals es van mobilitzar i van organitzar un concert de protesta davant l’escola Bàrkeno a principis d’octubre. Finalment, l’Escola Leza es va veure abocada al tancament. “Els actuals professors del conservatori de Santiago i d’altres han sortit de Leza” “64 alumnes hi havia a la nostra escola i encara rebo missatges de gent que es vol apuntar”, deia l’Antonio Beltrán.

NOVA ESCOLA AL BARRI

Després del tancament de l’Escola Leza, lluny de plegar-se de braços, la Lídia Gascueña, juntament amb altres alumnes i animada per qui va ser la seva professora de flauta, la Bea Sánchez, van decidir crear una nova escola al barri. “Si no hi hagués hagut al barri l’Escola Leza, no sé si els meus pares m’haguessin portat a cap escola de música, i llavors ara no em dedicaria professionalment, això ens va animar a posar en marxa Umbel·la”. La nova escola imparteix classes dilluns, dimecres i dijous a l’escola Bàrkeno. Ara per ara, tenen un contracte d’un any i confirmat un espai a l’edifici del carrer Química, on es traslladaran durant el mes de març o abril, i compartiran espai amb altres entitats del barri. A la nova adreça faran classes els dimecres, divendres i dissabtes al matí. Segons la Lídia Gascueña, la idea és que l’escola Umbel·la sigui un lloc on aprendre i divertir-se, tal com era l’escola on ella va iniciar-se en el món de la música.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.