La Marina augmenta el nivell de renda familiar i deixa de ser el barri amb més atur de Barcelona

El passat mes de desembre l’Ajuntament de Barcelona va publicar el rànking 2013, amb el qual va donar a conèixer les dades sobre renda familiar disponible, registrades durant l’any passat, en els 73 barris que formen la ciutat comtal.

Ho va fer desglossant les xifres per barri a partir de variables indicatives del nivell de renda, com la qualificació acadèmica de la població, la situació laboral, o els preus del mercat residencial, entre d’altres. Així, l’índex obtingut actua com a indicador de la renda relativa dels residents als diferents barris.
En concret, a La Marina els nous indicadors posen de manifest una millora en la situació socioeconòmica que envolta el barri, en comparació amb els anys anteriors. Així, La Marina de Port tanca el rànking del 2013 amb 70,9 punts d’un total de 100, que és l’indicador de renda mitjana anual, és a dir, la xifra mitjana de la ciutat en termes de renda. Es tracta d’una millora ja que l’any 2012 va tancar amb un total de 67,4 punts. Tot i això, el resultat es troba per sota de la mitjana fixada per l’Ajuntament i per tant calen millores.

D’altra banda, La Marina del Prat Vermell també ha experimentat un creixement, tot i que la renda mitjana familiar dels seus veïns es troba dins de les més baixes, amb 59,1 punts aquest 2013. Malgrat això, ha viscut una crescuda en comparació amb la seva situació el 2012, amb 45,9 punts.
En termes de districte, Sants-Montjuïc continua a la cua pel que fa la renda familiar disponible per càpita. Com fixa l’estudi, el 2013 el districte de Sants-Montjuïc comptava amb uns ingressos familiars mitjos de 14.118 euros. Aquesta xifra és molt més inferior que la d’altres districtes com per exemple Sarrià-Sant Gervasi, amb 35.020 euros anuals per càpita, o l’Eixample amb 21.834. Tot i això, encara hi ha districtes que estan en pitjor situació, com per exemple Nou Barris on, com fixa el rànking, les famílies perceben de mitja 10.540 euros anuals de renda.

Amb les xifres d’aquest informe queden paleses les amples diferències entre els barris més rics i pobres de la ciutat. I es que com assegura Maria Assumpció Vilà, la síndica de Barcelona: “L’atur ha fet un mal tremend”. Així, Vilà considera que la causa d’aquesta realitat és la mala situació del mercat de treball, que fa que la pobresa augmenti.

ATUR
La Marina del Prat Vermell i La Marina de Port són dos dels barris barcelonins que pateixen en gran mesura aquest llast. I es que, segons les últimes dades, al novembre del 2014 hi havia un total de 2.448 veïns aturats. Aquesta xifra quadruplica la que presenta en el mateix període Vallvidrera- Tibidabo- Les Planes, el barri de Barcelona amb menys aturats, amb només 118.

La gran diferència en termes d’atur i renda familiar existent entre aquestes dues zones, fa palesa la desigualtat en distribució de recursos dins d’una mateixa ciutat. Així, aquest desequilibri empobreix la Marina, ja que les rendes són més baixes que a altres zones de Barcelona i l’atur és més alt.
Dos dels membres de l’Assemblea d’Aturats de La Marina-ZF consideren que “aquesta és la trista realitat” i que per això cal “repartir la feina”. La proposta que planteja aquest col·lectiu és la d’una “jornada laboral de 30 hores setmanals, ja que d’aquesta manera es crearien molts més llocs de treball i sense rebaixes salarials”, assenyala Joan Mestres.

L’Assemblea també recolza la instauració de la renda garantida en la ciutadania, proposta que, de moment, es troba bloquejada al Parlament. Es tractaria d’una solució urgent provisional per pal·liar la gran pobresa d’algunes zones.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.