El Prat Vermell és un barri en plena transformació urbana, un procés que continuarà durant tota aquesta dècada en què s’intervé l’entorn amb el criteri d’augmentar el verd, la permeabilitat i la sostenibilitat a la ciutat. Es preveu que, gradualment, s’aixequin uns 12 mil nous habitatges, prop de la meitat amb algun tipus de protecció (lloguer social, dret de superfície, dotacional…), per acollir uns 28 mil nous veïns i veïnes, l’equivalent a poblacions com les de Sitges o Martorell.
Doncs bé, què significa aquesta transformació en termes de barri i d’una Barcelona cohesionada? Per a totes dues que vivim, estimem i apostem per millorar els nostres barris, hi ha almenys tres reptes que hem hagut d’afrontar amb la convicció que aquesta transformació havia d’incloure també, i com a un dels eixos centrals, una intervenció social.
El primer, la necessitat d’aplicar una estratègia social-comunitària per ser proactius i avançar-nos als canvis en la direcció que ens proposem. Plans i projectes que despleguen un seguit d’accions per acompanyar el procés d’arribada i integració dels que arriben i potenciar els espais que ja hi són a fi de cohesionar tota la zona. En són exemples la implementació de l’oficina de la Marina del Prat Vermell, el servei de l’espai d’infants i adolescents Imagina’t, la contractació d’un equip d’acompanyament per orientar les famílies en el procés d’arribada, l’esforç comunicatiu amb aquest suplement que teniu a les mans…
El segon repte ha estat redirigir la mirada de tota la intervenció al nucli antic del veïnat d’Eduard Aunós amb l’objectiu de vetllar per una adequada integració i cohesió de La Marina. Per això, hem apostat per generar espais d’interrelació aprofitant l’arrelament dels que ja hi són per seduir els que arriben i sumar-los al teixit associatiu, ben viu i dels més dinàmics de la ciutat. Volem mantenir el tarannà de barri que ens caracteritza i fer partícips d’aquest esperit a les persones i famílies que hi arriben.
En aquest sentit, i amb la intenció d’afavorir dinàmiques d’intercanvi, hi ha hagut un esforç per trencar tota mena de barreres arquitectòniques: hem apostat per enfortir els centres educatius, hem recuperat la Sala Maremar, apropem els serveis bàsics ubicant el nou Centre d’Atenció Integral en un punt equidistant de tot el barri, hem remodelat la plaça Falset, hem iniciat les obres del nou parc i, en general, s’ha incrementat l’oferta cultural, d’oci i de gaudi que ens conviden a viure més i millor tots els indrets de La Marina.
Finalment, el tercer repte, i una enorme oportunitat, és ressituar La Marina en l’imaginari col·lectiu de Barcelona. Som un barri verd, que gaudim del privilegi de viure al costat de Montjuïc, d’innovació urbana, amb un emergent talent comercial i juvenil i amb un futur econòmic en plena ebullició. Cal dir-ho ben alt i ben clar i sumar-hi tots en la mateixa direcció perquè la ciutat ens pensi des de la visió pròpia, propositiva i amb el potencial que com a barri tenim.
Esther Pérez Sorribas, Consellera de Barcelona en Comú al districte de Sants-Montjuïc
Maribel Sánchez Loran, Consellera del PSC al districte de Sants-Montjuïc