Alejandra Sánchez
Des principis d’any, els veïns del barri de Sants estan decidits a parar l’obertura d’un tanatori que l’empresa Funeraria San Ricardo pretén instal·lar al número 78 del carrer dels Comtes de Bell-Lloc on, fins ara, hi havia l’emblemàtic parc recreatiu infantil Happy Parc.
“No volem que s’instal·li una fàbrica de la mort en el lloc on s’han criat els nostres fills”, assegura David Cerqueda, membre de la Plataforma Stop Tanatori, impulsada pel veïnat per a aturar el nou establiment de Funeraria San Ricardo. En David comenta també que, tot i que des de la Plataforma són conscients que “la mort és necessària i que és un tràngol que hem de passar tots, el que no volem és que els nostres fills hagin de conviure amb la mort diàriament”.
Tot va començar quan els veïns de Comtes de Bell-Lloc es van assabentar a través de la gerència del Happy Parc que el llogater de l’edifici els hi havia pujat el lloguer en un 300%, passant a ser d’uns 15.000 euros mensuals, quantitat inassolible pel parc recreatiu, que va deixar de regentar el negoci, on s’hi va establir el tanatori. Des de la Plataforma Stop Tanatori, en David Cerqueda afirma que aquest procés “no es va fer de manera pública” i que “un tanatori no és un bar o un aparcament, és una cosa prou important com perquè l’Ajuntament informés a la població del que estava a punt de succeir”.
Per la seva part, el consistori afirma que “el canvi d’arrendatari de la nau s’emmarca en el funcionament del mercat immobiliari privat”, a més d’explicar que l’Ajuntament, una vegada conegut el projecte del tanatori, va “traslladar tant a la propietat com a la promotora el rebuig envers el nou establiment de Funeraria San Ricardo”. Més enllà d’això, el consistori reconeix que “si el projecte compleix amb tots els requisits legals, l’Ajuntament no pot prohibir-ho, ja que fer-ho implicaria prevaricar”.
Tot i no ser informats de l’apertura del tanatori en un primer moment, el veïns es van organitzar i van presentar un seguit d’al·legacions a aquest pla urbanístic just un dia abans que es tanqués el termini. Ara, la Plataforma Stop Tanatori resta a l’espera que l’Ajuntament avaluï la seva petició i els informes tècnics preceptius. En aquest sentit, el veïnat afirma que el consistori s’hi podria implicar molt més i “ja que l’edifici és una fàbrica catalogada, la podrien expropiar i dedicar-lo a un benefici pel barri”, assegura Cerqueda.
Tot i les dificultats, provocades en gran part per la crisi sanitària de la Covid-19 que va impedir que el veïnat es pogués manifestar, la Plataforma no es rendeix i afirma que és “ conscient que està lluitant contra un gegant i gairebé contra l’Ajuntament”, però, afirma en David Cerqueda, “som el barri de Sants i si ells tiren cap endavant, nosaltres també ho farem”.