L’Organització Mundial de la Salut defineix l’envelliment actiu com el benestar físic, social i mental, una vida saludable i tenir bona qualitat de vida.
Durant les últimes dècades s’ha observat un augment en l’envelliment de la població espanyola. Segons l’Instituto Nacional de Estadística (INE), s’estima que els homes viuen aproximadament 80,3 anys i les dones 85,8 anys.
Fer-se gran no significa ser depenent. Moltes persones són autònomes i actives fins el final de les seves vides.
Molta gent gran està satisfeta amb la seva vida, malgrat tenir limitacions de salut. L’actitud amb la que s’afronta l’envelliment fa que aquestes limitacions i pèrdues pròpies de l’edat no siguin un impediment per a continuar tenint una vida activa.
Amb aquest objectiu, cal treballar conjuntament les mesures de promoció i protecció de la salut, tenint en compte els tres pilars principals: la salut física, la mental i la social.
Com a factor protector principal de la salut física trobem l’exercici, que actua millorant l’estat general i prevenint malalties com són la diabetis, la hipertensió arterial, les malalties del cor, l’artrosi, l’osteoporosi i disminuint el risc de caigudes.
Per altra banda, la salut mental i social pot millorar-se si existeix una bona adaptació als canvis i una vida social activa que augmenti les relacions interpersonals
La ciència i la medicina poden ajudar-nos a envellir millor i potser a retardar el procés d’envelliment, però no són els únics factors que influeixen. Hi ha factors, com és la genètica, que no podem modificar. Però n’hi ha d’altres en els que podem incidir activament, com són l’entorn, l’estil de vida, l’activitat física, evitar el sobrepès, els sucres refinats, els greixos i augmentar el consum de fruites, verdures i peix.
En resum, cada persona és responsable en part del seu propi envelliment. Cal recordar que els elements clau són l’habilitat per a mantenir una bona funció física i mental, dieta equilibrada, una actitud positiva en front la vida, adaptació a les situacions de malaltia, juntament amb la seguretat econòmica, autosuficiència, dignitat ,autoestima i recolzament social.
En els nostres barris, es posarà en marxa a partir del dia 5 d’abril el programa “Aula de salut de Gent Gran”. Constarà d’onze sessions, que es realitzaran al Centre Cívic la Cadena, els dijous de 10 a 11,30h. Si hi estàs interessat i tens més de seixanta anys pots apropar-te al centre cívic per apuntar-te.
Autors: Mª del Mar López Argente, Gemma Roig Ribas i Judit Viudas Suñé, infermeres CAP Dr. Carles Ribas.