La Generalitat crea un registre únic de parelles estables

Sergio Segura (Barcelona) |

La Generalitat de Catalunya ha aprovat aquest dimarts el decret llei de creació del registre de parelles estables per garantir l’accés als drets de caràcter públic, això és, “la igualtat de condicions jurídiques i socials” en les diverses modalitats de família. El Consell Executiu ha pres aquesta decisió per solucionar els efectes de dues sentències del Tribunal Constitucional, que negaven la pensió de viduïtat a persones que havien perdut la seva parella.

Les resolucions d’aquest òrgan judicial, alhora, endurien les condicions d’accés a aquest tipus de retribucions a comunitats com Catalunya, Illes Balears i Navarra. Davant d’aquesta situació, la consellera de Benestar Social i vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, ha anunciat aquesta mesura en roda de premsa després del Consell Executiu. Munté ha assegura que la creació del registre de parelles estables era “imprescindible” i que suposa una “necessitat clara” després de l’enduriment de les condicions per a accedir a la pensió de viduïtat.

Concretament a Catalunya, per cobrar la pensió de viduïtat només calia demostrar una convivència de dos anys per qualsevol mitjà de prova admissible en dret o bé mitjançant escriptura notarial. Amb la sentència del TC, els dos anys passen a ser cinc, i a més es requereix haver estat inscrit al Registre de parelles de fet, com a mínim, durant dos anys.

Alhora, la portaveu del Govern ha detallat que fins ara no existia un registre d’aquestes característiques i que, a partir d’ara, es treballarà amb els ajuntaments que tinguin un registre d’aquest tipus per unificar les dades.

Totes les persones residents a Catalunya que ho desitgin podran sol·licitar la seva inclusió al registre, sempre i quan acreditin el compliment de les condicions que estableix el llibre segon del Codi Civil.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.