Can Vies es reivindica fins a l’últim moment

ESTEL OLEART// En motiu del desallotjament realitzat ahir 26 de maig a Can Vies (Sants, Barcelona) es va celebrar un manifestació a les vuit del vespre a la plaça Joan Peiró.

Can Vies, referent de casa okupada a tota la ciutat pels seus 17 anys de lluita veïnal va ser desallotjat ahir al migdia i tarda envoltat de molta polèmica i participació. Sants, coneguda zona amb molta activitat veïnal, va respondre ràpidament a la crida de suport de l’entitat mostrant-se en total desacord amb el desallotjament. És per això que, més enllà de les accions espontànies que van tenir lloc durant el dia, es va organitzar una manifestació. Les parades de metro Mercat Nou (L1) i Plaça de Sants (L1 i L5)  van ser tancades durant la tarda.

Aquesta concentració, que va anar des de plaça de Sants (on hi havia la major part de la gent) fins a la plaça Joan Peiró i a la inversa, va avançar implecable sota la pluja. Entonant diversos eslògans i frases diverses, els participants (de totes les edats) van voler demostrar que 17 anys d’història no es desallotgen en un sol dia.

No va ser fins al retornar al punt de sortida quan un grup d’encaputxats es van separar de la marxa i van volcar diversos contenidors i van calar foc a una unitat mòbil de TV3. Després d’aquesta acció, la concentració es va desfer. Aquests fets vandàlics es van repetir al llarg del carrer de Sants i voltants, on nombrosos contenidors i mobiliari urbà van ser cremats. Els manifestants es va dispersar pels carrerons del barri i més tard cap a Avinguda Madrid. La resposta dels Mossos va ser nombroses càrregues que es van repetir al llarg de la nit. Algunes veus diuen que es van disparar bales de goma. Els fets es van allargar fins a les onze de la nit aproximadament. El dia es va acabar amb dos detinguts i un ferit, segons la versió oficial.

L’edifici històric, mentrestant, continuava envoltat de Mossos d’Esquadra sense ser, almenys de moment, enderrocat.

Aquest matí s’han continuat les feines d’enderrocament de l’edifici, començades ahir, amb vigilància per part de les BRIMO. Després de dinar, quan ha arribat l’exacavadora encarregada de la demolició, els veïns concentrats al carrer han intentat impedir-ne el pas en va. Amb un perímetre policial al seu voltant, la màquina ha comenat a fer la seva feina. Més tard s’ha convocat una nova manifestació a dos quarts de vuit del vespre a Sant Medir. La marxa, que ha començat pacífica, ha estat animada pels veïns que han improvisat una cassolada als balcons. Quan tots els manifestants s’han trobat davant del CSA Can Vies de nou, hi ha hagut la primera càrrega policial de la nit. Poc després d’aquest fet s’ha incendiat l’excavadora, que estava buida. A partir de llavors, ha començat la lluita entre manifestants i Mossos d’Esquadra; i la cassolada ha recomençat. Algunes fonts parlen de barricades prepartides per Sants i la Bordeta. La manifestació ha quedat desconvocada, tot i que es preveuen més actes per demà.

Un home de 65 anys ha hagut d’anar l’Hospital Clínic  a causa de la intervenció policial i un noi té l’orella trencada. Desenes de persones han estat ateses per ambulàncies. Encara no hi ha recompte oficial de detinguts ni de ferits.

Jordi Martí, regidor del districte Sants-Montjuïc, diu en unes declaracions a La Marina Digital que cal condemnar enèrgicament l’ús de la violència. Afegeix, però, que la situació era inevitable. Tot el podcast sencer es pot trobar aquí .

BopXMSaIcAAU-6o.jpg-large

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.