Les residències de gent gran entren en “estat crític”

Redacció: Victor Recacha

“Tenim 19 morts”, lamenta Maria José Carcelén, familiar d’una persona interna a la Residència Mossèn Vidal Aunós, al barri de La Bordeta. Fins fa poques setmanes, la gent gran resident “no es portava als hospitals perquè no deixaven anar als hospitals, no deixaven derivar”, denuncia amb veu fatigada i indignació.

La residència té 34 casos positius de coronavirus, segons dades confirmades al diari La Marina pel Departament d’Afers Socials el 4 de maig.

Però la Coordinadora Residències 5+1, una associació de familiars de centres residencials públics, creu que les xifres reals són molt més altes. Carcelén, portaveu de la plataforma, assegura que de 112 residents, el 87% està contagiat i només 15 han donat negatiu del virus. Abans que la Generalitat fes proves a les residències, la Mossèn Vidal Aunós va fer testos propis que van donar positiu en gairebé la meitat dels avis.

En ser consultada per aquest diari, la residència ha rebutjat comentar la situació.

L’associació 5+1 està preparant una denúncia perquè entenen que “s’ha vulnerat el dret a la vida” i a l’”atenció sanitària” en aquesta i altres residències. Consideren que “hi ha hagut omissió del deure d’auxili” i “un tracte d’absoluta discriminació”. Per això demanen a la Fiscalia que investigui els fets i els possibles responsables.

Amb la investigació judicial, esperen esclarir “quants [residents] no han anat a l’hospital i, si se’ls va negar, per qui”. En el cas de la Mossèn Vidal Aunòs, “sabem que 11 persones amb símptomes de coronavirus no van anar a l’hospital”, afirmen.

La Clínica Sant Antoni, una altra residència situada al carrer de Sant Eloi, a La Marina, té 39 persones amb coronavirus, segons les dades de la Generalitat. Però la direcció del centre explica que en tots els casos es tracta d’assimptomàtics, és a dir, no se’ls hi ha manifestat la malaltia malgrat donar positiu al test.

“No és veritat que s’estigui deixant morir els residents. Per descomptat, a la nostra, no”, expressa amb rotunditat Sonia Suescun, directora financera de la residència. Que es digui això li sembla “absurd, indignant, trist i depriment per al personal sanitari, que està anant al lloc de treball donant-ho tot”.

“El que passa”, aclareix, “és que no tens mitjans, no tens equips de protecció individuals per protegir els teus treballadors. Això està arribant ara”. Apunta al CatSalut, que ha centralitzat la compra de cert material sanitari: “Et lliguen de peus i mans”.

A més, “la lluita ha estat molt dura, per als sanitaris i de gestió també”. Comprar tota mena de material mèdic ha estat una batalla constant. Suescun va intentar fins i tot aconseguir testos de coronavirus propis quan la Generalitat encara no n’havia fet, però “no n’hi havia”.

La direcció de la Clínica Sant Antoni va arribar a demanar el suport de la Unitat Militar d’Emergències, que va anar-hi a fer la desinfecció a mitjans d’abril.

El govern municipal també ha mostrat preocupació per la situació. “En el cas del districte de Sants-Montjuïc, tenim 10 residències i a dia d’avui n’hi ha quatre o cinc en estat crític”, diu Marc Serra, regidor de Sants-Montjuïc. I “tant la Mossèn Vidal Aunòs com Sant Eloi són en estat crític”, confirma. La principal inquietud és la dimensió d’aquests dos centres: “A nosaltres ens preocupa que en aquestes residències grans el grau de propagació pot anar molt més ràpid”, alerta el regidor.

La residència Font Florida és una altra de les del districte que ha patit l’impacte de la pandèmia. A finals d’abril, hi havia una trentena de casos de coronavirus, segons l’associació de familiars.

Amb les últimes dades disponibles al tancament d’aquesta edició, sis residències estan en “situació crítica” al districte. Als centres de tota la ciutat hi ha 3.226 casos positius o d’interns amb símptomes de Covid-19, segons ha informat el Consorci Sanitari de Barcelona. Almenys un 72% de les residències de la capital estan afectades. I la que ha registrat més positius de Barcelona és el Centre Vitalia de Sants: 114 casos confirmats.

A tot Catalunya, Salut ha informat de 3.228 morts amb coronavirus a les residències del país. Ara bé, al principi només s’afegien al recompte les persones que morien als hospitals. Va ser més tard que es van incloure les residències, de manera que les dades representen només una part de tot el que ha estat passant.

Els casos positius en aquests centres s’eleven fins als 12.329. Però la dimensió real pot ser molt més elevada. De fet, hi ha fins a 33.570 casos sospitosos.

El problema s’estén a tota Espanya, on dos de cada tres morts per coronavirus són usuaris de residències. A l’abril, investigadors de la London School of Economics van descobrir que aquests centres són l’escenari de la meitat de morts amb coronavirus a tot Europa. Ho van aconseguir recopilant dades oficials dels països membres de la Unió Europea, que no són uniformes però ajuden a aproximar la dimensió d’un drama que sacseja el continent.

A Espanya hi ha 5.457 centres residencials, i el 75% són privats. La revista CTXT apunta que la sanitat pública ha derivat o subcontractat cada cop més places al sector privat. L’atenció de gent gran comporta a aquestes empreses uns ingressos anuals de 4.500 milions d’euros, i no paren de créixer. Els centres públics existeixen, però no tenen places suficients per a tothom. La resta està controlada principalment per grups multinacionals i fons voltors. Les treballadores són en un 90% dones, i acostumen a tenir unes condicions de treball molt precaritzades. I tampoc compten, segons la revista, amb els mitjans necessaris per poder fer front a una crisi de la magnitud de l’actual.

 

Mesures extraordinàries

Per contenir l’allau de contagis als centres de gent gran de Barcelona, s’ha reobert una residència buida que hi havia al Paral·lel. L’objectiu és traslladar-hi tots els residents positius del virus. Ajuntament i Generalitat van posar el centre en marxa recentment gràcies a un acord amb el propietari. Aquesta residència de campanya té una capacitat per a 900 persones i es preveu que estigui oberta fins al novembre.

A més, el consistori ha desplegat els bombers per desinfectar espais. Fins ara, aquest cos d’emergències ja ha desinfectat més de 100 residències a tota la ciutat, segons dades municipals.

El regidor Marc Serra opina que les mesures del Govern “han arribat tard” com a reacció a aquesta crisi. Tot i així, l’Ajuntament es posa “a disposició de la Generalitat per ajudar en tot allò necessari” per protegir la gent gran de Barcelona. “No ens hem d’oblidar de la situació de les residències”, destaca Serra, que recorda que encara hi viuen molts avis i àvies. “Ens preocupa molt la seva situació de salut”.

“Ens en sortirem” és un dels lemes que s’han repetit al llarg d’aquesta emergència sanitària. I és cert. La majoria ens en sortirem. Però quan l’epidèmia passi, tombarem el cap i mirarem enrere. I el que veurem serà tota la nostra gent gran que vam deixar pel camí.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.