“Estem cansats de l’abandonament del carrer Mare de Déu de Port”

Els veïns de Mare de Déu de Port asseguren sentir-se cansats de que al seu tram de carrer “res no funcioni” i més aviat “les coses vagin a pitjor”. És dijous 11 d’octubre, són les sis de la tarda, la festa del 12 d’octubre ha coincidit amb el cap de setmana i al carrer es nota, hi ha poc moviment. Els veïns d’aquest tram de carrer, entre Foc i Cisell, però, no han marxat. Almenys no abans de reunir-se. S’han autoconvocat “cansats i alarmats” per l’abandonament que diuen sentir-ne.

Les pluges dels últims dies han fet vessar el got. Literalment. La Roser Rodríguez és una veïna de 76 anys que sempre ha viscut allà, una de tantes a qui els garatges i els trasters se li han inundat dues vegades des del setembre. Assegura que només recorda una vegada que hagi passat el mateix. L’Úrsula Bedogni, en Claudio Climent, la Montserrat Codina, en Marcos Lopera i la Marta Plaza, són uns altres veïns que coincideixen a enumerar un seguit de problemes: pèssim servei de neteja, manca de manteniment de les clavegueres, absència total de patrullatge policial, inundacions contínues, prostitutes i persones drogodependents al carrer, tot plegat en mig d’una llar d’infants i de l’Institut Montjuïc. “Sembla que no existim, però també paguem els nostres impostos”, reclamen.

La Paula Chellini ha vingut en representació dels pares de l’escola bressol Collserolla, ubicada al número 183 del mateix carrer. “Visc al barri fa deu anys i he vist com des de fa un temps aquest tram ha anat a pitjor. Sempre hi ha hagut el problema de les prostitutes a la Muntanya, però ara moltes d’elles assetgen els pares que recullen els nens i els estudiants de l’Institut, i això ens preocupa, perquè crea moltes molèsties i un ambient que no és el desitjable pels estudiants”.

Durant molt de temps l’Agència de Salut Pública (ASPB) havia proveït metadona a les persones drogodependents i havia ofert educació sanitària a les treballadores sexuals habituals de la zona; els treballadors s’ubicaven darrere el CAP Dr. Carles Ribes i també netejaven l’entorn d’agulles. Segons l’ASPB, el servei que es dona actualment és l’atenció d’un dia a la setmana per a persones drogodependents; un psiquiatre, un psicòleg i un treballador social visiten al CAP Dr. Carles Ribas. “Es fan dues parades del bus de metadona al dia al barri”, malgrat que no s’especifica on, “i els educadors de carrer dediquen diverses hores a la setmana quan detecten necessitat i la situació ho demana” responia l’Agència a preguntes de la Marina. No obstant això, “Hem notat l’augment de xeringues i el problema de la prostitució ha empitjorat. Les veiem drogades a plena llum del dia”, asseguren els veïns.

La Mari Carmen regenta el bar Cafè i Més i és una altra de les veïnes afectades: “Nosaltres estem pagant el deteriorament d’aquest carrer”. “Després de la primera inundació que vam patir al setembre el carrer va quedar ple de fang i pedres i vam haver d’esperar més de tres setmanes perquè el netegessin. El dia vuit d’aquell mes s’inaugurava el metro i els operaris municipals es van afanyar perquè tot estigués a punt, però curiosament només van netejar fins al carrer del Foc, malgrat l’evident brutícia que hi havia al nostre tram”.

A l’octubre, al segon temporal del dia 9, el mal de cap va tornar. Aquesta periodista, juntament amb clients del bar vam presenciar com en qüestió de minuts el carrer s’inundava, amb la circumstància agreujant que hi ha una part de les voreres d’aquesta zona que desguassa cap a les cases i no cap a fora, com de fet passa a una altra zona de la mateixa vorera, facilitant que l’aigua entri a les vivendes.

Impotència. És la descripció del sentiment d’aquesta veïna. El bar el porten ella i el seu marit, tots dos amb gairebé 60 anys i amb problemes de salut, però els representa la vida. Són conscients que això abans era una riera i que per naturalesa quan plogui molt l’aigua passarà per allà, però reclamen millorar el manteniment i arreglar la vorera. Davant les seves reiterades queixes: “No és una actuació prioritària”, ha estat la resposta repetida de l’Ajuntament. Mentrestant, i fins que no sigui una actuació prioritària, ella i els seus veïns netegen les cases com poden. La potència dels temporals, dos els darrers mesos, els provoca angoixa perquè temen que les pluges continuïn, com de fet ho confirmen les previsions dels meteoròlegs.

Mobilització d’un altre grup de veïns per la seguretat al barri 

“Es diu que el barri és un dels que menys delictes registra, però creiem que això no vol dir que no estigui passant res”, diu la Carmen Calvo, que pren nota de tota la reunió.
No viu a aquest carrer però pertany a un altre grup de veïns mobilitzat que reclamen millorar l’actuació policial a la zona. Mitjançant gestions amb la Coordinadora d’Associacions Veïnals i de Comerciants i la Unió d’Entitats, han aconseguit comprometre l’Ajuntament per fer un debat obert a tot el veïnat sobre la seguretat, que tindrà lloc previsiblement entre el 12 o el 14 de novembre a la Sala Pepita Casanellas, a les 18:30h. Han confirmat assistència responsables dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, a més de la regidora del districte, Laura Pérez, segons les organitzadores.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada