Entrevista a Àngel Colom, President de la Fundació Nous Catalans

“Si som un país punter en molts aspectes és gràcies també a la immigració i això no es veu”

SARA TORREMOCHA|

L’històric líder d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i actual secretari d’immigració de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) dirigeix la Fundació Nous Catalans, una entitat que pretén integrar la població immigrada de Catalunya

Què és Nous Catalans?

La fundació és fruit de la creació del secretariat d’Immigració, que neix sota l’empara de l’actual president de la Generalitat, Artur Mas. I des de 2008 treballem per encaixar,  a Catalunya, el milió i mig de persones que han vingut en els darrers 12 anys.

Com treballeu per l’encaix?

Doncs, la nostra entitat desenvolupa una tasca cultural d’aprenentatge de les llengües: del català, del castellà i de les noves llengües que hi ha a Catalunya, perquè els nouvinguts no perdin la seva cultura d’origen. A més, treballem la xarxa associativa, posant en contacte centenars d’entitats de Catalunya de diverses cultures perquè es barregin i trobin motius per cohesionar-se.

En general, és un procés complicat?                

És una tasca de dos: nosaltres hem de facilitar la integració de la població estrangera i ells han de posar de la seva part per a adaptar-se. Fer sentir -los que són catalans: aquest és el tarannà de la fundació i una tasca que porta fent amb èxit la societat catalana des de fa molts anys. I es que som un país d’immigracions: el 70% de la població de Catalunya no ha nascut aquí o tenen el pare, la mare, els avis o familiars propers no nascuts a territori català. Així, encara que som una nació gairebé mil·lenària, la immigració ens fa una població molt jove.

És la immigració actual diferent a la de fa cinquanta anys?

Doncs no. Abans eren immigrants d’altres indrets d’Espanya i ara són migracions des d’arreu del món. La gent és diferent, però el  procés d’integració és el mateix. Podríem dir que els nous catalans són el que Paco Candel deia “els altres catalans”. En aquest aspecte, em sento candelià: el mestre va obrir camí i nosaltres actualitzem el seu discurs.

Així, la immigració ha transformat molt Catalunya. Com l’hauríem de valorar?

Als darrers seixanta anys hem rebut dues enormes onades migratòries: sense aquestes, Catalunya tindria només 3 milions d’habitants i ara en tenim set milions i mig. El creixement s’ha de valorar de forma molt positiva: les immigracions han enriquit històricament Catalunya i avui ho continuen fent.

Creus que no es valora suficient la immigració?

Es valora insuficientment. Han portat treball, cultura i una mentalitat oberta. Si avui som un país punter en molts aspectes i estem preparats per ser un dels més rics del món és gràcies també a la immigració i això no es veu. No és tasca únicament dels catalans de sempre.

I en aquest procés sobiranista quin és el paper que han de jugar els “nous catalans”?

Doncs no poden quedar-se al marge. Acabem de crear un Estat Major, format per 60 directors d’entitats culturals, per informar als immigrants de la voluntat de Catalunya d’esdevenir un estat propi i els animem a participar a la consulta i votar sí- sí. Està previst que hi puguin votar els immigrants amb dos o tres anys de residència aquí.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.