La Renda Mínima Garantida s’exposa a La Marina

La tarda del 21 de setembre, a les 18.30h, la sala polivalent de la Biblioteca Francesc Candel acull una xerrada sobre l’aplicació de la nova renda garantida i de la precarietat del paper de la dona al sistema actual de pensions.

La Renda Mínima Garantida es tracta d’un nou dret subjectiu que es començarà a aplicar a meitat d’aquest setembre a 62.000 famílies monoparentals d’arreu de Catalunya. En un primer contacte els beneficiaris obtindran el 85% de l’ajut d’una 564 euros que s’aniria incrementant fins al 100% previst pel 2020.

És un dret social nou que suposa un canvi de paradigma respecte dels ajuts socials anteriors. En connexió amb aquest fet, s’ha considerat oportú tramitar-la mitjançant les Oficines de Treball, en comptes de fer-ho mitjançant els serveis socials municipals, en una aposta per la dignificació de les persones que estan passant per una situació econòmica que els fa temporalment vulnerables.

El portaveu de la comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la renda ciutadana, impulsors de la proposta, Diosdado Toledano, ha assegurat que la renda garantida és “un avanç social” i un “autèntic salvavides” en un context econòmic “que mata”.

La renda garantida de ciutadania començaria a aplicar-se a mitjans d’aquest mes de setembre

El Parlament va donar llum verda el 12 de juliol a la Renda Garantida de Ciutadania amb el vot favorable de tots els grups de la cambra. Aquest és el nou dret social més important dels últims anys.

Les dones precaritzades pel sistema actual de pensions

Juan Montero, pensionista des del 2009 i membre de la Marea Pensionista de Catalunya, que lluita en defensa del sistema de pensions públiques, serà un dels interventors de la xerrada del 21 de setembre on analitzarà un dels temes més delicats de l’actual Estat del Benestar, les pensions.

Ha declarat a La Marina que “l’actual sistema i el rol establert per la societat en general ha condemnat tradicionalment a les dones amb feines de la llar i que ha conduït a una precarització de la seva retribució de la pensió”. A causa de l’increment d’edat de jubilació a 67 anys amb 38,5  anys de cotització per a ser beneficiari al 100% de la base reguladora de la pensió, gran part de les dones no arriben assolir aquesta xifra i són les principals víctimes d’un sistema que les empeny a la “misèria” que genera orgànizament una important bretxa socioeconòmica respecte a el sexe masculí.

Montero ens ha informat que l’agrupació Marea Pensionista de Catalunya ha iniciat una campanya de demandes davant del jutjat social per a inhabilitar parts d’unes condicions desproporcionades per a les dones.

“L’actual sistema ha condemnat tradicionalment a les dones”

Montero ha sentenciat que “les pensions van en retrocés” des del pacte de Toledo, on aquesta partida va deixar de formar part dels Pressupostos Generals de l’Estat i van passar a una partida externa de la qual l’Estat li interessa examinar a part per controlar el dèficit reduint el cost d’aquesta partida pel govern.

Finalment, convida a participar activament a les reunions que organitzen a la Casa del Rellotge cada dimarts a les 10h.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.