Un projecte per fer front a l’obesitat al CAP Dr. Carles Ribas

Quan un estudi realitzat a la SAP Esquerra de Barcelona va determinar, l’any 2008, que els percentatges de prevalença de sobrepès i d’obesitat en els majors de 20 anys al Centre d’Atenció Primària Dr. Carles Ribas eren molt majors a la mitjana de la zona, un equip del centre encapçalat per la doctora Immaculada Gil va decidir de fer-hi alguna cosa.

En concret, la prevalença de sobrepès al centre era del 40,5% i la d’obesitat, del 41,1%; sumades, més d’un 80% de prevalença, mentre que la mitjana a Catalunya l’any 2010 no arribava al 50%, segons l’informe de resultats de l’enquesta de salut de Catalunya d’aquell any.

El centre Carles Ribas va reaccionar creant l’any 2009 l’Espai Zona Saludable, un projecte comunitari que té l’objectiu de disminuir aquests percentatges. “La idea és millorar els hàbits de vida”, explica la doctora Gil, que afegeix que el projecte és un gest que “repercuteix”  i que estimula el canvi. La iniciativa, pionera en l’abordatge de l’obesitat, és recolzada amb resultats favorables que mostren una disminució de la prevalença d’excés de pes en el centre.

Entrant al CAP Dr. Carles Ribas un petit racó al costat de les escales és l’escollit per albergar l’Espai Zona Saludable. El lloc és estratègic: com a prop de la zona d’atenció administrativa, la gent pot anar llegint els diferents panels. L’espai és un suro amb diverses cartolines, endreçades per seccions ― aquest mes, ‘L’ou’, ‘El ioga’, ‘Tècniques de cuina saludables’…― visualment senzilles i amb lletra gran i clara de llegir. L’objectiu és “arribar al màxim de gent”, en paraules de la Immaculada Gil. Alguns dels temes que ja s’han tractat són la piràmide de l’alimentació saludable, les característiques dels aliments, tècniques de cuina i com fer la compra. “Ho fem donant consells molt breus i explicant el tema central amb un llenguatge molt fàcil”, explica.

L’any passat es va dur a terme un estudi per valorar els canvis en el CAP Dr. Carles Ribas respecte de l’any 2008 i els resultats van mostrar una millora notable, com relata la doctora Gil: “La sorpresa va ser que realment va disminuir molt el percentatge d’obesitat i d’excés de pes”. L’estudi mostrava que un augment de les persones registrades al centre amb pes normal (d’un 17,4% a un 23,6%), i una reducció de la prevalença d’excés de pes  d’un 6,4% total (la prevalença de sobrepès va passar a ser d’un 38,2% i la d’obesitat d’un 37%).

Com explica Immaculada Gil, al centre Dr. Carles Ribas no tenen manera de mesurar l’impacte que ha tingut l’Espai Zona Saludable per si sol en la millora que mostren els nous resultats i s’ha de tenir en compte que hi intervenen altres factors: “Aquests cinc anys també ens hem sensibilitzat nosaltres amb el problema”, explica, referint-se al personal sanitari. “Fem tallers, escrivim al diari”, enumera. “La gent va canviant, s’aconsegueix millorar, però és multifactorial”.

Pel que fa al personal sanitari, el 2009, any de creació de la iniciativa, es va realitzar un protocol d’abordatge de l’obesitat al centre i es van dur a terme tallers de formació per l’equip. D’altra banda, cada tema que s’ha tractat a l’Espai Zona Saludable ha anat acompanyat d’un taller dirigit als veïns i a les veïnes on sovint hi assisteixen una vintena de persones ―el de cuina saludable, explica Immaculada Gil, va ser un èxit, amb uns 40 assistents.

Tot i que l’ideal, segons assegura, seria fer més activitats d’aquest tipus ― “fer xerrades cada mes”, posa com a exemple― aquests treuen temps de consulta, un problema tenint en compte que les consultes (l’equip sanitari compta amb 10 minuts per pacient) per tractar casos d’obesitat necessiten el seu temps: “S’ha de saber com menja, què menja, esbrinar el màxim de la seva dieta…”, explica la doctora Gil. “Són 15 minuts que no tenim”.

El projecte comunitari de l’Espai Zona Saludable va rebre, el 2010, un accèssit  al millor programa en Àmbit Comunitari en les Jornades PAAS (Promoció de la Salut mitjançant l’Activitat Física i l’Alimentació Saludables, de la Generalitat de Catalunya). La idea (i els seus bons resultats), també s’ha presentat a nombrosos congressos de salut, medicina, i dieta mediterrània.

Al CAP Dr. Carles Ribas no els consta que s’hagin aplicat projectes similars a altres centres de salut, ni abans ni després de la seva aplicació en aquest centre del barri de la Marina. “Quan vam mirar abans de començar, els tractaments amb obesitat eren individuals o grupals”, explica la doctora Gil; les estratègies en l’àmbit comunitari són més habituals en “campanyes de les administracions”, afirma. “La idea era poder fer una campanya de diferents coses i que s’anés repetint”.

Tots els continguts de l’Espai Zona Saludable són d’elaboració pròpia i fets en hores extraordinàries; tres persones formen l’equip que s’encarrega de portar l’espai, que compta amb el suport de la direcció. La doctora Gil, que té un màster en nutrició clínica, és la que l’encapçala. Ara, l’objectiu del projecte és millorar en el que es pugui per arribar a més gent. Als pacients se’ls incentiva que vagin a la planta baixa del centre a visitar l’espai; i a través de les publicacions al diari, s’espera arribar a la població jove, ja que el Carles Ribas no atén a aquesta franja de la població.

Segons l’última Enquesta de Salut de Catalunya, gairebé la meitat de la població d’entre 18 i 74 anys tenen excés de pes: el 33% té excés de pes i el 15% pateix obesitat. Les persones amb sobrepès són aquelles que tenen una massa corporal per sobre de la que és considerada saludable.

L’excés de pes passa a considerar-se obesitat si aquesta massa corporal ja és prou gran per suposar un problema de salut real. El sobrepès i l’obesitat són, en graus diferents, factors de risc per a múltiples malalties i problemes de salut, els més coneguts, la hipertensió i la diabetis, però també per certs tipus de càncer i altres malalties cròniques.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.