Com congelar i descongelar els aliments de forma correcta

Frozen food in the refrigerator. Vegetables on the freezer shelves. Stocks of meal for the winter.; Shutterstock ID 522663619; Purchase Order: -

La congelació retarda la deterioració dels aliments i perllonga la seva seguretat evitant que els microorganismes es desenvolupin i alentint l’activitat enzimàtica que fa que els aliments es facin malbé.

Consells per Congelar

 • Els congeladors han d’estar sempre a -18°C o menys.
 • Els congeladors funcionen millor quan estan plens
 • Congeli els aliments molt frescos.
 • Condimenti amb precaució ,ja que el fred fixa els sabors.
 • Deixar refredar els aliments cuinats abans d’introduir-los al congelador.
 • Els aliments que s’han congelat i descongelat mai han de tornar a congelar-se, tret que hagin estat cuinats. Un cop descongelats, han de consumir-se en menys de 24 hores, ja que  són més susceptibles de ser alterats.
 • La congelació lenta: Produeix canvis de textura i valor nutritiu.
 • La congelació ràpida: Manté les característiques nutritives i organolèptiques. Per a llençar la menor quantitat possible d’aliments és aconsellable congelar per racions, utilitzant recipients hermètics , tancant-los amb la menor quantitat possible d’aire .És convenient etiquetar els envasos amb la data d’entrada al congelador, el seu contingut i número de racions
 • Les verdures crues han de bullir-se uns minuts abans de congelar-se, per així aturar el seu procés de deteriorament i així eliminar els possibles bacteris.
 • El peix ha de congelar-se net, sec, sense escates ni cap.
 • La carn ha de treure’s del seu envàs inicial i cal congelar-la desossada i lliure del greix i introduir-la en un envàs o embolcall adient.

Per descongelar de manera correcta:

 • A la nevera: Treure els aliments que es necessitin 24h abans i deixar-los a la nevera mantenint-los en el seu propi envàs.
  Al descongelar carns i peix assegureu-vos que el recipient hermètic on es va congelar porti reixeta a la part inferior, per deixar passar els líquids.
 • En el microones: col·locant els aliments crus en una font amb reixeta, per evitar que es barregin els sucs. En el cas dels ja cuinats, col·locant-los en un recipient destapat, ja que els plats cuinats congelats no necessiten descongelació prèvia.
 • Directament a la paella o cassola: les verdures i hortalisses es poden cuinar directament sense necessitat de descongelar-les prèviament.

La  nevera s’ha de mantenir  a una temperatura de 5º C o inferior. Si es manté a aquesta temperatura, els microorganismes  es multipliquen molt lentament .

La temperatura dins la nevera no és igual a tot arreu, per això és important col·locar els aliments al lloc adient per a millorar la conservació.

Consells a l’hora de distribuir els aliments dins la nevera:

– Als prestatges superiors s’emmagatzemen els aliments ja cuinats.

– Als prestatges del centre de la nevera estarien els productes làctics, i embotits.

– Als prestatges inferiors o al calaix zero es guarden els  aliments crus i periples (com la carn i el peix) i productes que estan en procés de descongelació.

– Als calaixos inferiors de la nevera s’hi han de col·locar les fruites, verdures i hortalisses. No cal rentar-les abans d’introduir-les a la nevera, s’ha de fer en el moment que es vagin a consumir. La temperatura aquí, és superior a la mitjana.

– La porta de la nevera, juntament amb els prestatges superiors són la part menys freda. Aquí hi col·locarem les begudes, margarines, melmelades, llet, sucs i ous.

CAP Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.