“Amb l’alcohol menys és millor”

Equipo de salud/A.  de enfermeria CAP Carles Ribas//

El consum de l’alcohol és una conducta habitual en la majoria de les persones de la nostra societat. I per sensibilitzar i conscienciar sobre els riscs associats al consum d’aquesta substància, la diputació de Barcelona s’ajunta, el 15 de novembre, a la commemoració del Dia Mundial sense alcohol, sota el lema “Amb l’alcohol menys és millor”. Ja que aquest dia es va crear per tractar de cridar l’atenció sobre una malaltia que ha estat molt present en les últimes dècades del Segle XX i promet ser bastant més cruenta en aquest Segle XXI. Consumir alcohol de forma habitual, especialment quan parlem d’adolescents, pot provocar greus conseqüències que poden afectar a la salut. És per aquest motiu que les administracions públiques i la resta d’agents socials implicats han de treballar per prevenir els problemes relacionats amb l’alcohol.

L’alcohol és la droga psicoactiva més consumida a Espanya, responsable de més de 200 malalties, que van des de patologies molt greus i de menor prevalença com la cirrosi hepàtica, la pancreatitis, la malaltia cardiovascular o diferents tipus de càncer a patologies de curs crònic i de major prevalença que es detecten, tracten i controlen des de l’Atenció Primària, com són la hipertensió, els problemes metabòlics, i problemes de salut mental com la depressió i l’ansietat. Segons el Departament de Salut, un de cada cinc catalans arriba a nivells de consum perillosos per a la salut sense ser conscient d’això.

A Espanya es produeixen a l’any unes 20.000 morts relacionades amb l’alcohol. Les dades procedents d’una enquesta realitzada pel Ministeri de Sanitat i publicat al març del 2015 indiquen com al nostre país, el consum de risc i perjudicial d’alcohol és una de les primeres causes prevenibles de morbiditat i mortalitat. I aproximadament, el 10 % dels bevedors d’alcohol desenvolupen addicció, i d’ells el 4% ho faran 5 anys desprès  d’haver-ho iniciat. La freqüència i la intensitat del consum d’alcohol augmenten amb l’edat, amb 14 anys el 14,2% s’han “emborratxat” en l’últim mes i amb 18 anys el 50,6%.

maxresdefault
De vegades bevem sense saber exactament per què, seguint el corrent o l’ambient social. És bé que parar-se a pensar les raons i les circumstàncies en les quals bevem i reflexionem sobre elles. La línia divisòria entre consum prudent, consum de risc, consum perjudicial i dependència és sovint difusa i és fàcil passar d’una a una altra categoria sense amb prou feines adonar-nos. A continuació explicarem cadascuna d’elles amb més detall.

No existeix un consum prudent d’alcohol amb risc 0, perquè l’alcohol és una substància tòxica que pot afectar a tot l’organisme. És prudent no consumir cada dia, sinó intercalant 2-3 dies sense alcohol cada setmana. I el dia en què es beu, la dona no hauria de prendre més fins a 1-2 unitats al dia i l’home, no més de 2-3 unitats.

El consum de risc és un patró de consum d’alcohol que augmenta el risc de conseqüències adverses per a la salut si l’hàbit del consum persisteix. Són aquelles persones que consumeixen alcohol, fins i tot en petites quantitats, en situacions de perill (conducció, activitat laboral de risc, etc) o en aquells casos que ho contraindiquen les circumstàncies personals.

Parlem d’un consum perjudicial quan ha produït un dany físic o mental, incloent-hi alteracions del judici o la conducta, de forma alterada durant l’últim any. Ja que l’alcohol està classificat com a depressiu, significa que disminueix les funcions vitals, la qual cosa resulta en llenguatge mal articulat, inestabilitat de moviment, percepcions alterades i incapacitat per reaccionar amb rapidesa.

La dependència a l’alcohol representa estar enganxat, no controlar l’ús de la substància (beure el que vols i quan vols). El consum d’alcohol passa a ser prioritari i es necessita per sentir-se bé o evitar sentir-se malament. La persona no és capaç de reduir o deixar el consum. La dependència pot ser psicològica, però també física, amb tolerància i síndrome d’abstinència.

De fet, les xifres són escandaloses: l’edat d’inici en el consum d’aquesta “droga legal” és  12,6 anys, ho consumeix un 84% de la població de forma diària i que 1.700.000 persones reconeixen que consumeixen amb excés els caps de setmana.

Existeixen casos en què les persones són incapaces de controlar les seves ganes de beure i aconsegueixen el grau d’addicció, arribant a representar això una malaltia, per això és necessari una major conscienciació, però no referida a una sola data, sinó al dia a dia, de totes les capes i estaments socials, i adquirir el compromís d’educar per a un ús raonable de l’alcohol.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.