Les famílies del col·legi Cal Maiol rebutgen el parc de neteja a sota de la futura escola a Can Batlló

Vanesa Alemán

Fa molts anys que les famílies dels alumnes i la comunitat educativa de Cal Maiol lluiten de costat per trobar una solució al dèficit de places escolars públiques a la zona.  Fins ara, la Bordeta era l’únic barri sense un institut públic propi. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona ha informat que es construirà un nou edifici als terrenys de les antigues fàbriques de Can Batlló, concretament al bloc 19. Amb aquest trasllat, Cal Maiol serà no només una escola sinó també un institut, i els alumnes no hauran de desplaçar-se cap altres barris per cursar l’educació secundaria obligatòria.

El passat 7 de març, l’Ajuntament de Barcelona va publicar la licitació del concurs públic per a redactar el projecte de rehabilitació del bloc 19 i afegir-hi un nou edifici annex de tres plantes on s’instal·larà la nova escola-institut. No obstant aquesta bona notícia (que havia de ser celebrada), es va desencadenar una mobilització contundent de les famílies de l’escola juntament amb altres entitats dels barri pel fet que, alhora, l’Ajuntament va anunciar que sota el patí de l’escola es construirà un “parc de neteja” i una zona destinada a parc i jardins.

Arran de la notícia, alguns pares i mares de l’alumnat van crear una plataforma en contra de la construcció del parc de neteja. El seu portaveu, Tomeu Simó ha indicat que “l’Ajuntament vol construir l’escola i el parc de neteja conjuntament per estalviar-se diners, sense pensar en les conseqüències”. També afegeix que “no es coneix un altra cas similar ni a l’estat espanyol ni al món”.

Davant el malestar de les famílies, l’Ajuntament va encarregar al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC) un informe de compatibilitat d’usos del Parc de Neteja amb un centre educatiu. L’informe indica que l’escola i el centre de neteja compartiran “un espai comú pel que fa a l’edificació, però són perfectament separables pel que fa a impactes de les activitats”. Això serà possible, segons l’Ajuntament,  perquè el centre de neteja complirà tots els requeriments tècnics: un sistema de ventilació, un altre d’abatiment d’olors i un de detecció de fums, entre més. I també perquè les zones potencialment molestes com ara la d’aparcament, la de transferència de residus i la industrial, estaran sota el pati de l’escola per evitar sorolls i vibracions. La contaminació dels vehicles tampoc no serà un problema, ja que la gran majoria d’ells seran híbrids i elèctrics.

Tot i això, Tomeu Simó es mostra disconforme amb l’estudi i assegura que els tres enginyers que el signen estan relacionats amb l’administració o amb empreses del sector. “Un d’ells va ser director tècnic i cap de l’àrea de desenvolupament tecnològic de Ferrovial, empresa que s’encarrega de la recollida i neteja d’escombraries d’una part de la ciutat. Un altre va ser director de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i l’últim és Conseller Delegat d’AUMA, empresa consultora en medi ambient i energia per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona” assegura en Simó.

Els fills de la Ruth Mellado cursen P3 i P5 a Cal Maiol. Ella és una altre mare neguitosa pels efectes de tenir al soterrani de l’escola un parc de neteja, per exemple a l’hora d’utilitzar productes químics. “Tenim dues mares que son químiques i pares que són enginyers industrials. Es posen les mans al cap quan veuen que l’informe tècnic és favorable” assegura Mellado, per qui   “la lluita està sent molt desgastant”. La plataforma va mantenir nombroses reunions amb organismes del barri per obtenir una solució. Per exemple, van assistir a l’últim plenari de Sants-Montjuïc i van demanar personalment al nou regidor Marc Serra d’aturar aquest projecte. “Ningú et dóna una resposta i a sobre sents que et fan xantatge. Si no acceptem l’escola amb el parc de neteja, no hi haurà escola” va explicar.

Per tal de mostrar amb més claredat l’oposició de les famílies, el passat mes d’abril la plataforma va fer una consulta per conèixer l’opinió dels pares i mares. Els participants van respondre dues preguntes: si estaven a favor del parc de neteja i si volien que la plataforma es mobilitzés en contra del projecte. Amb una participació del 43%, es van mostrar en contra del parc de neteja el 89% dels enquestats, i a favor d’una mobilització el 64%.

A més a més, Simó va recordar que ja l’any 2013 va haver-hi problemes amb un parc de neteja a l’avinguda de Roma. Els veïns i veïnes dels voltants van denunciar la situació tan dolenta que patien i, finalment, l’Audiència Provincial de Barcelona va determinar que “l’activitat portada a terme al parc de neteja alterava greument la convivència de la comunitat de propietaris”.

Casualment, en aquell mateix consell plenari del passat 3 d’octubre, les famílies i els infants de l’escola Cal Maiol van coincidir amb els veïns i veïnes del barri de Can Clos que reclamaven una solució a les inundacions pels aiguats al barri al peu de la muntanya de Montjuïc. Fa aproximadament cinc dècades, Can Clos també es va mobilitzar per tal d’evitar que es continuessin llençant les escombraries de tota Barcelona al barri, i aconseguia la seva victòria després d’una protesta col·lectiva que fins i tot va bloquejar carrers. El 24 de desembre del mateix any (el 1973), les brosses deixaven de llançar-se a Montjuïc. 46 anys més tard, els veïns i veïnes de Clan Clos ja no demanen deixar de viure entre brossa, mentre que les famílies de Cal Maiol encara demanen als polítics el fet de no permetre que els seus fills estudiïn entre brossa. 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.