Les promeses per a La Marina d’aquesta nova legislatura: què diuen els programes electorals?

Mitjana dels ressultats a la Marina del Prat Vermell i la Marina de Port 26M 2019

Redacció: Victor Recacha / Àlex Giménez

La Marina ha analitzat els programes electorals de les candidatures barcelonines per a desgranar els projectes per al barri. No totes les consignes llançades en campanya troben la seva materialització en forma de compromisos als programes electorals, una eina que permet a la ciutadania fiscalitzar les formacions polítiques.

Al programa d’ERC, guanyadora de les eleccions a Barcelona, destaca l’aposta per finalitzar la Línia 9 del metro i “avançar” el projecte de la futura connexió de la Línia 2 fins La Marina. Un projecte que coincideix amb JxCat en reivindicar. BComú també ho recull al seu programa però es limita a “reclamar” el projecte a la Generalitat.

La confluència de Colau també promet “avançar” el Gran Parc Central de la Marina del Prat Vermell i “donar continuïtat als projectes del Pla de Barris de La Marina”. Dibuixa també l’arribada d’investigadors científics al barri garantint-los habitatge assequible específic, així com un Passeig de la Zona Franca amb bulevard que també el defensen els de Valls, a més de convocar un “concurs internacional de paisatgisme” per a “limitar l’efecte barrera” entre La Marina i el Port.

Pel que fa a l’esmentada reforma del passeig, JxCat va més enllà prometent que arribi “fins al mar” a mig termini. La candidatura de Forn i Artadi també promet traslladar facultats d’universitats públiques al barri, defensant la formació de proximitat per a reduir l’atur.

Pel que fa a la CUP-Capgirem Barcelona, la candidatura d’Anna Saliente no ha aconseguit obtenir representació. Però només saber-se els resultats, el guanyador de les eleccions, Ernest Maragall, va prometre en el seu discurs de victòria reunir-se amb l’equip de Saliente i tenir en compte les seves propostes per a Barcelona. Els cupaires proposen obrir instituts-escola a La Marina, obrir totes les parades de metro i una nova oficina d’habitatge per a frenar els desnonaments al barri, tancar el CIE de la Zona Franca i incloure’l en una ruta “d’estudi de la repressió, seguint l’exemple argentí”. Una proposta per a reivindicar la memòria dels qui han patit “detenció, tortures, morts i abusos”.

Fent l’exercici de comptar les vegades que s’esmenta el barri als programes, en resulta que la candidatura que més cops menciona els termes “La Marina” o “Zona Franca” al seu programa electoral és la plataforma Barcelona pel Canvi-Ciutadans de Manuel Valls: ho fa fins a 35 vegades. La segueix d’a prop Esquerra Republicana (33). El barri apareix 24 vegades al tàndem dels exconsellers Quim Forn i Elsa Artadi, de Junts per Catalunya. Barcelona en Comú i la CUP empaten (21).

La formació guanyadora a La Marina en parla un sol cop al seu programa. L’única proposta dels socialistes consisteix en reformar el litoral “des del Fòrum fins a La Marina”. Només superen el Partit Popular, que en no tenir un programa específic per a Barcelona sinó un de general per a totes les ciutats espanyoles, no comprometen cap mesura concreta als barris.

Tot i així, el seu candidat, Josep Bou, ha anat explicant el seu projecte durant la campanya.

Aquests són algunes de les promeses fetes per a La Marina, i que els veïns i veïnes podran recordar als partits tant si governen com si són a l’oposició, ja que tots ells sense excepció s’hauran de posicionar a les votacions del ple. I, el que encara hauria de ser més important, hauran de retre comptes davant les veïnes i els veïns. Però això…

La Marina torna al vermell socialista

La confluència que va aconseguir que Ada Colau conquerís l’alcaldia el 2015 no ha mantingut el seu lideratge als barris de La Marina en les darreres eleccions municipals del 26M.

4 anys després que La Marina del Prat Vermell i la Marina de Port fossin dels barris de tota la ciutat on Colau va aconseguir recollir més suports (amb un 37,7% i un 36,7% dels vots, respectivament), El PSC de Jaume Collboni s’ha convertit en el partit més votat a La Marina en les eleccions municipals d’enguany, recuperant així un tradicional graner de vots vermell.

Els socialistes han aconseguit el sorpasso a La Marina i una mitjana combinada de vots als dos barris del 27,32% (10 punts més que a les eleccions de 2015).

La segona posició és de Barcelona en Comú, tot i que ajustada amb el 26,4% dels vots als dos barris, significa que perd fins a 11 punts percentuals respecte els darrers comicis municipals.

La primera força a Barcelona, Esquerra Republicana, a la Marina també suma suport. Ha pujat fins a la tercera posició al barri, amb el 17,1% dels vots. L’aliança entre ERC i Nova, liderada pel tàndem de l’exconseller socialista Ernest Maragall amb l’exdiputada dels comuns Elisenda Alamany, ha millorat així el seu sisè lloc a l’any 2015, quan només va aconseguir el 6% dels vots.

Pel fa als resultats a Sants-Montjuïc Barcelona En Comú ha guanyat, sent primera força en tres dels vuits barris del districte (La Marina del Prat Vermell, El Poble-sec i La Font de la Guatlla), mentre que ERC ha quedat en segon lloc amb victòries a 4 barris (Sants, Sants-Badal, Hostafrancs i La Bordeta). El PSC només ha guanyat La Marina de Port.

Composició del Consell del districte:

D’un total de 19 consellers dels barris de Sants-Montjuïc representats al Consellt del districte, BEC ha aconseguit 6, ERC en té 5, PSC en té 4, Junts X Cat 2, Ciudadanos té 2 i el PP s’ha quedat sense representació.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.