El poliesportiu del carrer Energia, una història encara sense final

36 anys de goig i gaudi: el poliesportiu dels treballadors de la SEAT.

Si per una cosa es va conèixer el barri durant el boom industrial va ser per la instal·lació en aquest territori de la gegantina i fins ara icònica fàbrica de la SEAT. La construcció del barri de la SEAT, de fet segueix marcant una part important de les cròniques de La Marina i ajuda a situar el moment actual de moltes infraestructures. És el cas del poliesportiu del Carrer Energia.

SEAT volia imitar les colònies industrials de principis del segle XX i amb aquesta filosofia va construir un complex que incloïa habitatges per als treballadors, escoles i botigues, a més d’unes àmplies instal·lacions esportives que comptaven amb camps de futbol, frontó, bàsquet, pistes d’atletisme, gimnàs, piscina per a adults i per a nens i un bar.

Com ja se sap, el complex va ser utilitzat, sobretot per les i els treballadors de la SEAT, però també gent d’altres barris de la Zona Franca va poder aprofitar-les. Fernando Abad, president de l’Associació de veïns i veïnes de Sant Cristòfol i ex treballador de la fàbrica SEAT explica que el complex va servir, a més de per a l’oci i gaudi de treballadors i veïns, per a impulsar la carrera esportiva de moltes persones que tenien aspiracions però pocs recursos econòmics per a competir a nivells professionals. Cita com a exemple el cas Bertran Defive, campió paralímpic europeu en natació. A més, continua, es van crear equips en moltes disciplines i alguns van aconseguir ingressar a categories professionals. Va ser el cas de l’equip d’Handbol que es va mantenir en la divisió d’honor durant quatre anys.

En el grup d’empreses de SEAT hi havia diverses seccions esportives: pesca, esports aquàtics, tennis, ciclisme… fins a dinou. Abad recorda també l’èxit dels cursos de natació infantil. “Estaven oberts a tot el veïnat donat que el cost era molt assequible. Les inscripcions aconseguien fins a 400 nens i nenes”.

Espai on està projectada la construcció d'una piscina.
Espai on està projectada la construcció d’una piscina.
Antigues instal·lacions de les piscines dels habitatges de la SEAT
Antigues instal·lacions de les piscines dels habitatges de la SEAT

Venda i enderrocament de les instal·lacions de la SEAT 

Aquest entusiasme esportiu va durar des de 1958, any en el qual es van inaugurar les instal·lacions. Al 1994, quan l’empresa alemanya Volkswagen va comprar la companyia, va modernitzar les seves instal·lacions i al mateix temps va decidir prescindir de moltes despeses, entre ells, les generades pel complex esportiu.

Així ho explica Jesús Brull Tudela, que va participar en les negociacions per a resoldre la destinació de les instal·lacions, com a secretari del grup d’empreses SEAT i com a president d’una de les seccions esportives. Brull també va ser un esportista destacat i el 1992 la Federació Espanyola d’Handbol li va concedir la medalla de bronze al mèrit esportiu. “En aquella època vam anar a oferir les instal·lacions a l’Ajuntament de Barcelona encapçalat per Maragall. Enric Truñó era el regidor del districte de Sants Montjuïc i regidor d’esport a Barcelona. No els va interessar. Van argumentar que eren deficitàries posat que havien de realitzar diverses reparacions i condicionar-les”.

Llavors l’oferta es va traslladar a clubs privats i el Club Esportiu Rocafort les va adquirir per un valor de 220 milions de pessetes amb el compromís de mantenir-les en funcionament durant deu anys. El mateix dia que es complia el contracte, el club va enderrocar les instal·lacions i en el seu lloc hi va quedar un solar en el qual pretenia edificar habitatges.

Una reivindicació: La construcció d’un poliesportiu municipal

L’any 2004, governava Barcelona Joan Hereu i Imma Moraleda era la regidora de Sants Montjuïc. Davant l’oposició del barri a l’edificació d’habitatges als solars que abans havien albergat les instal·lacions esportives, es va aconseguir revertir la decisió i l’Ajuntament finalment va adquirir els terrenys. “El que abans els hauria sortit molt barat, els va costar, en paraules del mateix alcalde Hereu 5 mil milions de pessetes” recorda Brull.

Un parell d’anys més tard, l’Ajuntament va cedir part d’aquests terrenys a la Generalitat per a realitzar l’actual camp de futbol “Energia”, situat al carrer que porta el mateix nom. Una altra part per a la construcció d’una residència de gent gran al mateix carrer i part del que antigament ocupava la pista per a frontó, per a ampliar el pati del col·legi Ramón Casas.

dsc01764
Espai al carrer Energia, on està projectada la construcció d’una residència de gent gran.

Es consolida el projecte per a unes noves instal·lacions esportives municipals. 

Amb el govern de Convergència, en 2014, es va realitzar un projecte de poliesportiu que es va dividir en dues fases per a la seva realització: Una primera en què es construiria una pista esportiva de 44×27 metres quadrats que es dividiria en tres, graderies, vestidors, cafeteria i que a més contemplava el desplaçament del Club de Petanca 8 de maig. L’obra, segons fonts de l’Ajuntament, contempla una inversió de quatre milions d’euros i la seva inauguració està prevista per al segon semestre del 2017.

La segona fase del poliesportiu sense compromís de continuïtat

La segona fase del projecte preveia construir una piscina, sales de fitnes i un carrer per als vianants que connectava el complex esportiu amb el col·legi Ramón Casas, l’escola Bressol Municipal el Cotxet, l’IES Domènech i Montaner. El pressupost inicial d’aquesta segona fase es calcula en 8 milions d’euros.

El govern d’Ada Colau no té clar la continuïtat d’aquest projecte. Laura Pérez i Esther Pérez, regidora del districte de Sants Montjuïc i consellera de BEC a La Marina ho expressaven en una entrevista i en el calidoscopi de mes passat respectivament. Tornaven la pilota a l’anterior govern de Xavi Trias i li retreien la falta d’aprovació de la segona fase del projecte en els pressupostos municipals, contraria a la publicitat que es va donar a la maqueta de l’obra conclosa al barri.

dsc01762Fernando Abad , President de l’AAVV. Sant Cristòfol 

“La unitat d’acció i la participació ciutadana són determinants per a la consecució d’un projecte imprescindible al barri”

Sobre el compromís del seu govern amb la continuïtat de la segona fase del projecte, expressaven: “l’actual govern està destinant molt recursos a la Marina (metro, pla de barris) caldrà estudiar les prioritats i una solució adequada”.  “la segona fase no està ni aprovada”,

No obstant això, per a l’elaboració d’aquest reportatge La Marina va insistir en conèixer la posició de l’Ajuntament sobre la continuïtat del projecte. Respecte a la segona fase del projecte, que inclou una de les reivindicacions cabdals del barri com és la piscina, aposta aquest govern municipal, per concloure-la?, modificar-la? Deixar-l’en stand by? Per què?, es va tornar a preguntar al consistori. “El projecte s’ha redactat amb la previsió d’una possible ampliació futura, per tant l’obra preveu la possibilitat d’incorporar en el futur instal·lacions aquàtiques, i un centre de fitness, per tal de poder transformar-ho així en un centre esportiu municipal” va ser la resposta de forma literal. És a dir, s’assenyala el que diu el projecte, però no la posició de l’ajuntament amb la seva continuïtat, la qual cosa sembra la desconfiança d’entitats i associacions que reivindiquen la finalització del projecte complet.

Entitats i associacions veïnals disconformes amb la posició inconcreta municipal. 

“Quan ells no estaven governant i ens reuníem per a parlar de les instal·lacions esportives o del metro deien que calia trobar la manera de fer-ho tot. El metro l’estem reivindicant fa trenta anys. No pot ser que ara ens diguin que perquè es fa el metro es deixen de fer les instal·lacions esportives. Després es dirà que no a les instal·lacions esportives perquè cal fer la residència, i després, que si fem la residència no fem l’altre i estarem sempre com un peix que es mossega la cua. Reclamem que es faci el que estava previst, sinó, què es farà amb aquests solars, deixar-los abandonats? El poliesportiu llavors estaria mort perquè es convertiria en un niu d’ocells i de merda” És la reacció de Fernando Abad, president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Cristóbal davant la manca de concreció municipal, qui considera que l’unitat d’acció i la participació ciutadana són determinants per a la consecució d’un projecte imprescindible al barri.

eli-rolando-okEli Rolando, President de la Coordinadora d’associacions veïnals i de comerciants del barri.

“No trobem la lògica d’anar fins a les piscines Picornell, Montjuïc o les d’Hospitalet, com va indicar en alguna ocasió l’anterior regidor Jaume Asens. Es necessita una piscina al barri i amb preus de barri”

Antonio Guillén, president de la Unió d’Entitats de la Marina esbossa un altre argument: “El metro és una inversió de ciutat i no de barri, aquests diners és un préstec i no una inversió. La Generalitat ho retornarà, no es pot barrejar coses que són de naturalesa totalment diferent. La Marina té moltes deficiències i les inversions fetes fins ara al barri són insuficients per a un ajuntament com Barcelona. Exigim la construcció de la piscina perquè forma part del conjunt del que s’havia demanat. Fa 10 anys que portem aquest problema. La piscina ha d’iniciar-se i si és possible acabar-se en aquest mandat”, exigeix Guillén. “S’ha de considerar el caràcter de barri de barris que és La Marina, amb identitats molt definides a l’interior de cada barri i també cap a l’exterior, en relació amb la resta de la ciutat” afegeix per la seva banda Eli Rolando, president de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Comerciants de la Marina. Per això, argumenta “no trobem la lògica d’anar fins a les piscines Picornell, Montjuïc o les d’Hospitalet, com va indicar en alguna ocasió l’anterior regidor Jaume Asens. Es necessita una piscina al barri i amb preus de barri. Som més de 30 mil habitants i les piscines a més de ser un servei esportiu a nens i joves han de tenir un ús terapèutic per a la població gran del barri”

La futura gestió del poliesportiu

Segons fonts municipals, la futura gestió del poliesportiu “actualment es troba en fase d’estudi per trobar la millor fórmula”. Entitats i organitzacions veïnals es queixen per la falta d’informació des de l’Ajuntament al teixit associatiu del barri en relació a aquest projecte.

La majoria d’entitats i associacions veïnals s’han pronunciat partidaris d’una gestió cívica de les noves instal·lacions esportives, que argumenten, obriria la possibilitat al fet que entitats del barri puguin gestionar-les i amb això generar llocs de treball mitjançant la creació de cooperatives, fomentant així una economia col·laborativa.

 

antonio_guillen_bust_0Antonio Guillén, president de la Unió d’Entitats de la Marina

“El metro és una inversió de ciutat i no de barri. La Generalitat retornarà els diners a l’Ajuntament, per tant la piscina ha d’iniciar-se i si és possible acabar-se en aquest mandat”.

Característiques de la nova instal·lació esportiva, (primera fase)

L’equipament és construeix en uns terrenys que tenen una superfície de 2.500 m2, situats entre els carrers de l’Energia, del Bronze i del Coure. Al centre esportiu està previst que s’hi accedeixi pel carrer del Coure.

El projecte inclou un pavelló cobert poliesportiu per a la pràctica de diferents modalitats esportives, amb dimensions suficients com per dividir l’espai en tres pistes diferents. És tracta d’un pavelló triple poliesportiu (PAV-3). Aquest espai preveu una capacitat per a 105 persones a l’espai esportiu, 120 persones als vestidors, i 300 persones a la graderia.

És preveu també dotar-lo d’un espai per a cafeteria i d’un pati, així com d’una zona de vestíbul, espais per a l’administració i per al magatzematge del material esportiu, infermeria i instal·lacions tècniques necessàries.

El projecte, dotat econòmicament amb un pressupost de 4 milions d’euros tenia una durada prevista d’execució d’uns 18 mesos, que va començar al juny de 2015. La seva inauguració, segon va confirmar l’ajuntament, és preveu per al segon semestre del 2017.

El poliesportiu vist des del carrer Coure
El poliesportiu vist des del carrer Coure

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada