“De habitantes y otros golpes”, una recreació de la història de la Marina

Redacció:Laura Sicilia

Entre el divendres i el dissabte 26 i 27 d’octubre, el centre El Graner va acollir l’activitat “de habitantes y otros golpes”. Un projecte desenvolupat per “Vulnus”, una companyia que a través del teatre reflexiona sobre el patiment i la vulnerabilitat.

L’activitat va consistir en una representació per part dels membres de “Vulnus” en la que es recordaven i denunciaven alguns canvis del barri al llarg dels anys com la solidaritat que imperava entre els veïns, la vida en barraques, els bombardejos durant la guerra civil, la instal·lació de la Repsol o l’expropiació de terres. Fets que els membres de la companyia coneixien per haver estat un any indagant sobre la història del barri i tractant amb els seus veïns, segons explica Sílvia García, productora del projecte.

L’activitat va durar dues hores, ja que després de la representació, s’iniciava una part més activa. Els assistents es col·locaven en grups depenent del color del seu adhesiu, el qual havien agafat al arribar al Graner, i procedien a fer un recorregut per diferents espais de La Marina on els hi esperava una petita part de la història del barri.

En una sala de la biblioteca Francesc Candel, es trobava Tomás Martínez, membre de l’associació Memorial democràtic de Seat, que va simular la reunió que va tenir lloc entre els treballadors de l’empresa automobilística per organitzar les protestes del 18 d’octubre de 1971 i posteriorment va explicar els fets succeïts. La Maria Ortega, membra del centre Àncora, asseguda en una taula mentre una dona representava recollir el que deia, explicava, arribant-se a emocionar, la creació del centre i el desenvolupament de les diverses lluites que van liderar, en un espai del Graner. I finalment, en un altra sala de la biblioteca, es trobaven els veïns José María Pérez i Josep Maria Torres, poeta i pintor, que denunciaven fets de l’actualitat, cadascun a través de les seves obres.

L’activitat va finalitzar al Casino Seat, on esperava als participants un pica-pica i els membres de “Vulnus” van llegir alguns versos sobre les seves observacions en relació amb el barri.

Tot i que hi va assistir gent de la Marina, una gran majoria no ho eren i d’això es queixaven els veïns presents; “S’ha de donar suport a les activitats que es fan” reclamaven. Molts dels fets que durant el recorregut s’explicaven ja eren coneguts per ells, per haver-los viscut o escoltat de gent propera i els hi feia pena que la gent jove del barri no s’interessés pel passat del seu entorn.

Malgrat aquesta mancança, tan a ells com a la resta de curiosos que es van acostar al barri, l’activitat els hi va semblar “molt interessant i bonica”.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.