2018 és el mil·lenari de la verge dels pescadors, la Mare de Déu de Port

Parròquia Mare de Déu de Port al carrer Eloi. Foto: Rafel Vidal

Els mortals, aspirem, com a més, a fer el centenar d’anys, i quan ho aconseguim- fins fa poc encara era notícia viure cent anys- ho celebrem. Però la comunitat catòlica al barri està d’enhorabona perquè aquest 2018 és el mil·lenari de la Mare de Déu de Port, la verge dels pescadors.

“Fa 10 segles, 1000 anys!, al territori dels barris de la Marina existia una capella amb la seva imatge romànica de la Mare de Déu de Port”, diu la invitació que s’ha distribuït per convidar tothom qui hi vulgui participar. La notícia dóna valor a l’arrelament d’aquest territori, i contribueix a enfortir la memòria històrica del barri des de la seva vessant cultural. Aquesta és la mirada de l’església, explica Josep Hortet, el rector. Per això es té previst un seguit d’activitats al llarg de tot l’any.

A la tardor es farà una sessió d’estudi amb professors universitaris a fi d’indagar amb més exactitud sobre la seva història. Hi ha diverses fons documentals que daten el trobament d’aquesta imatge l’any 1.030. La idea és contrastar-les i recollir-les en un llibre amb l’objectiu de fer-lo arribar a veïns, veïnes, col·legis i diversos centres d’estudi. Hi col·laborarà també el Centre d’Estudis Montjuïc.

Per altra banda, el pintor Josep Minguel serà el responsable de decorar amb pintures l’absi de la capella de l’Església de Port, ubicada al carrer Eloi. En Hortet explica que van confiar en ell perquè és un artista que ja ha realitzat treballs similars. La seva obra intentarà fer una evocació històrica del barri lligada amb la narració que fan els evangelis del personatge de Maria. Es vol inaugurar-la abans de març i que el pintor hi pugui explicar-la al públic.

Imatge de la Mare de Déu de Port a l’església de Port. Foto: Rafel Vidal

Per altra banda, i en una dimensió més espiritual-religiosa, es preveu, per a rams, fer xerrades en les quals es reflexioni sobre el paper, actitud i valors del personatge bíblic de la verge, segon la tradició de la comunitat catòlica.

En aquest mateix marc, el 8 de setembre, que és quan pròpiament se celebra la festa de la Mare de Déu de Port, aquests anys, se’l vol donar una dimensió una mica més gran, organitzant un sopar de germanor on la gent es pugui apuntar. A més a més, els distints projectes que la parròquia porta a terme, com l’esplai Espai T i la Fundació Mans a les Mans portaran aquest segell.

Tot això és només una part del calendari, l’altre, ressalta en Hortet, està obert a totes les entitats i persones que hi vulguin fer propostes i participar.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.