Professionals dels CAPs del barri s’adhereixen a la vaga i mantenen serveis mínims

  L'aturada serà els dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre

  Cap La Marina. Imatge d'arxiu.

  Els professionals dels dos caps del Barri, Dr. Carles Ribes i La Marina han confirmat que s’adheriran a la vaga convocada pel Sindicat Metges de Catalunya (MC) pels dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre.  Reclamen la disminució de les càrregues assistencials, la reposició dels 920 professionals perduts amb les retallades sanitàries i la recuperació del poder adquisitiu arrabassat des de 2010, que el sindicat xifra en prop d’un 30%, així com per reivindicar l’increment del pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial.

  “Atenció Primària, digna i respectada”, és el lema escollit per visibilitzar el cansament del sector. Vivim una situació “extremament crítica” del primer punt d’accés a la salut i “necessitem respostes pels greus problemes de dèficit de personal i per l’elevada pressió assistencial que suporta el col·lectiu”. Els professionals que treballen al barri destaquen que els centres que es troben atenent a poblacions on la renda és més baixa la situació s’agreuja perquè la demanda és més activa i la població sovint presenta moltes més patologies.

  A tot Catalunya la xifra de professionals que fan vaga ascendeix a 5.700 facultatius de 288 equips d’atenció primària (EAP). D’aquest prop d’un centenar treballen a la Marina. Faran l’aturada perquè la precarietat en la qual es troben “amenaça el manteniment de la qualitat de l’atenció i mina la salut dels metges, cada vegada més afectats per l’esgotament i l’estrès”. En conseqüència tots dos Caps mantenen els serveis mínims d’emergències.

  D’altra banda, s’hi sumen les retallades salarials que acumulen els facultatius d’atenció primària des de 2010, que “representen una pèrdua retributiva acumulada de més de 50.000 euros” –un 30% del poder adquisitiu– i, de l’altra, els efectes de la “caiguda del pressupost sanitari destinat al primer nivell assistencial”, que ha passat de rebre el 18,4% del pressupost total del Departament de Salut el 2010 al 16,9% actual.

  “Pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l’ICS se sumaran a l’aturada, amb l’objectiu de “millorar l’atenció sanitària als pacients i dignificar les condicions laborals dels professionals”.

  El sindicat ha estructurat les reivindicacions en tres blocs:

  Càrrega i qualitat assistencial

  • Recuperar la plantilla mèdica anterior a les retallades.
  • Limitar l’agenda assistencial a un màxim de 28 visites diàries (23 presencials i 5 no presencials).
  • Assignar un temps mínim de 12 minuts per visita presencial i 6 minuts per visita no presencial.
  • Fixar una ràtio màxima de pacients per professional (1.300 pacients per metge de família; 1.000 pacients per pediatre i 8.800 pacients per ginecòleg). En el cas dels CAPS que atenen una població amb major incidència de patologies, com és la Marina, el límit de 1.300 pacients continua sent elevat, segons els professionals dels caps consultats.
  • Exigir el compliment dels terminis legals de referència per a l’accés a les consultes d’atenció primària, especialistes i proves complementàries: (48 hores per a les consultes ordinàries programades; 30 dies de demora màxima per a les derivacions preferents i 90 dies de demora màxima per a les derivacions ordinàries).
  • Oferir totes les places de formació sanitària especialitzada MIR disponibles a Catalunya, prioritzant les deficitàries d’atenció primària.

  Condicions laborals i retributives

  • Recuperar les retribucions i condicions de treball retallades des de 2010.
  • Percebre la retribució del complement de carrera professional des de la seva concessió, sense ajornaments.
  • Reclamar el tancament, a les 20.00 hores com a màxim, de tots els centres d’atenció primària (CAP).
  • Facilitar la conciliació de la vida laboral i personal amb propostes efectives, superant la rigidesa dels torns de matí i tarda.

  FES UN COMENTARI

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada