La Casa del Rellotge i el Poliesportiu la Marina es gestionaran per entitats cíviques del barri

La Unió d’Entitats i la Federació Taula d’Esports se’n faran càrrec

Dos equipaments dels més importants a la Marina pel que fa a l’oferta de serveis culturals, recreatius, d’oci, formatius i esportius, començaran a gestionar-se per entitats cíviques del barri. És el cas de la Casa del Rellotge i el poliesportiu La Marina. Pel que fa al primer, a l’octubre finalitzarà l’adjudicació del contracte de l’empresa Projects i començarà a gestionar-lo la Unió d’Entitats. El segon, a partir del gener el gestionarà la Federació Taula d’Esports de la Marina.

La decisió del canvi de gestor a la Casa del Rellotge es va fer pública el 20 de juny al Consell de Barri que es va realitzar a la sala Pepita Casanellas. “Involucrar els veïns i veïnes del barri, treballar la interculturalitat donant veu a col·lectius nouvinguts, fer una jornada d’avaluació anual amb els veïns per a què aportin el seu parer”, eren algunes de les línies mestres a incorporar, segons la Doris Garcia, directora de la Unió d’Entitats.

La diferència entre el model de gestió cívica i el de l’empresa privada, segons diverses fonts consultades, no afecta gaire a l’oferta final dels serveis, és a dir, en el fons, es continuaran fent xerrades, passejades, teatre i tot l’assortiment d’activitats que tenen delimitades tots els centres cívics per normativa municipal i que s’especifica en cada conveni o contracte que signa l’Ajuntament amb entitats o empreses. Llavors què canvia? No el què – que teòricament també hauria de millorar – sinó i sobretot el com. La gestió cívica ha d’involucrar els veïns i alhora oferir-los més possibilitats de proposar activitats que els interessin.

Sota aquest model, les entitats gestores han de tenir caràcter no lucratiu, és a dir, no poden rebre cap benefici per la gestió. Els superàvits que es puguin produir s’han de reinvertir necessàriament en el projecte gestionat, que té, així, una altra forma de finançament.

Els veïns i representants d’entitats, de manera general, es van mostrar conformes i d’acord, tot i que també van reclamar més socialització de la informació abans de prendre la decisió. També va haver-hi intervencions demandant que es tingui en compte als treballadors i que en cas de necessitar noves incorporacions, s’obri una bossa de treball que sigui pública i que permeti la concurrència del major nombre de candidats.

Facana Poliesportiu Energia. Foto: Rafel Vidal

La transició del model de gestió d’empresa privada a gestió cívica, també es farà amb el nou Poliesportiu la Marina, ubicat al carrer de l’ Energia. Fins ara ha estat una empresa privada qui ho gestionava i  a partir del gener del 2019, l’assumirà la Federació Taula d’Esport de la Marina. Andreu Farrera, president de l’entitat, explica que fa molt de temps que es preparen per poder accedir a la gestió  i garantir un bon servei. En aquest sentit, han obert una bossa de treball entre les entitats membres a fi de fitxar un director i tres operaris que hi treballaran. “Comencem amb aquest centre, però la nostra vocació és consolidar-nos i gestionar tots els centres esportius del barri”, afegia consultat per la Marina.

Aconseguir la gestió dels espais municipals que hi ha al territori és una demanda i reivindicació que les entitats del barri porten anys realitzant, sota l’argument que la proximitat i el coneixement de les particularitats locals són elements cabdals a l’hora d’oferir serveis que siguin atractius i que reverteixen guanys econòmics, també a la zona on són.

Aquests casos de gestió cívica a la Marina no són els únics, sinó que se n’han fet diversos a tota la ciutat. “En cap cas dels casos el canvi té a veure amb una valoració negativa del treball realitzat, sinó amb una voluntat d’atendre les demandes veïnals i el convenciment que l’arrelament al territori i el coneixement del sector on s’actua, és un valor important que cal reconèixer i aprofitar” afegia la Consellera Esther Pérez, en una entrevista amb aquest diari.

D’altra banda, des de la Coordinadora d’Associacions de veïns i Comerciants de la Marina, s’ha valorat positivament el fet de permetre a les entitats del barri accedir a la gestió dels equipaments municipals, però s’ha demandat que es respecti els llocs dels treballadors actuals.

Inquietud entre els treballadors de la Casa del Rellotge

Actualment la Casa del Rellotge compta amb cinc treballadors: la directora, la dinamitzadora cultural i tres informadors. La Doris Garcia, directora de la Unió d’Entitats, va informar al Consell de Barri que, segons l’Ajuntament, l’actual conveni no obliga a prorrogar-los i que en principi se’ls oferirà continuar, tot i matisant que es contemplarà cas per cas.

La Marina va parlar amb dos dels treballadors, que van confirmar que l’empresa els havia informat del canvi, per la qual cosa l’ambient és “d’inquietud i d’incertesa” perquè no saben què els hi pot passar. De totes maneres, van assegurar que confien que se’ls incorpori en la nova etapa, tot i que també estan buscant assessorament legal.

Sant Martí és el districte amb més equipaments de gestió cívica, seguit de Gràcia i Sants Montjuïc.

Dels 52 Centres Cívics que hi ha a tot Barcelona, 35 tenen una gestió cívica. El districte que més en té és Sant Martí, amb 10 centres gestionats amb aquest model, seguit de Gràcia, que en té sis. Sants-Montjuïc fins ara en tenia cinc, però afegint la Casa del Rellotge, iguala Gràcia amb sis centres. El tercer districte és Nou Barris, amb quatre centres. Ciutat Vella i Sant Andreu en tenen dos cadascun. Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Horta-Guinardó només en tenen un i l’Eixample és l’únic districte que no en té cap amb aquest model.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada