Exposició “Cats & Port” al Museu Marítim de Barcelona

Dóna a conèixer la tasca d’assistència als felins que les associacions realitzen al Port de Barcelona

Helena Bambú

El Museu Marítim de Barcelona acull des del 21 de juliol i fins l’1 d’octubre l’exposició “Cats & Port” dedicada a explicar com és la vida dels gats que viuen al Port i la tasca de control, alimentació i assistència sanitària que hi realitzen les protectores d’animals.

La gestió dels gats que habiten al Port es va iniciar l’any 2005, quan es va signar un conveni de col·laboració entre el Port de Barcelona i associacions dedicades a la protecció dels animals per a posar en marxa un model de control i cura de les colònies existents.

Actualment viuen al Port deu colònies que apleguen uns 300 exemplars. El conveni ha permès establir una xarxa de 20 punts d’alimentació i aixopluc, d’assistència sanitària (desinfeccions, esterilitzacions, etc.) i ha facilitat que es realitzi una tasca extraordinària d’ajuda a animals malalts, ferits, en situació de perill o d’abandonaments de gatades. També s’han realitzat trasllats de colònies senceres a altres zones segures dins del port o a refugis fora del recinte portuari per motiu d’obres.

Aquest model de colònies de gats ferals no només s’ha desenvolupat als espais públics del Port sinó que també ha estat adoptada pels concessionaris, que han vist els avantatges i les sinèrgies positives que implica tenir les colònies de gats controlades i amb bona salut.

La gestió és realitzada, en la seva major part i amb gran implicació del seu voluntariat, per l’Associació Barcelona Gat i Gos, de la Plataforma Gatera de l’Ajuntament, que té al seu càrrec tots els espais portuaris amb presència d’aquests animals a excepció del moll de Pescadors, gestionat per Progat.

La iniciativa, endegada dotze anys enrere pel Port de Barcelona i les associacions protectores d’animals, ha estat un èxit ja que ha facilitat la convivència d’aquesta espècie amb l’activitat portuària i ha demostrat que els gats, controlats sanitàriament i alimentats adequadament, no suposen cap molèstia, ans al contrari, ajuden a prevenir plagues d’altres animals.

Aquest model de gestió fa que el Port de Barcelona compleixi la llei (Decret Legislatiu 2/2008 o Llei de Protecció dels animals de Catalunya; i la Ordenança de 2014 de l’Ajuntament de Barcelona sobre la protecció, tinença i venda d’animals de companyia), i el situa al capdavant d’aquest tipus d’iniciatives, fet que ha provocat que altres ports de l’Estat espanyol hagin demostrat el seu interès en conèixer-lo.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.