Entrevista amb el Cap dels Mossos d’Esquadra al Districte de Sants-Montjuïc

L’inspector Manel González, cap dels Mossos d’Esquadra al Districte de Sants- Montjuïc va arribar-hi ara fa prop d’un any, el febrer de 2018. El seu destí anterior va ser com subcap a la comissaria de Ciutat Vella, la seguretat del qual és una de les més complexes. Porta l’uniforme del cos de Mossos des de fa 29 anys.

Què ha significat aquest canvi de districte?

Ha estat un aterratge suau, la comissaria de Sant-Montjuïc funciona molt bé, perquè té un quadre de comandament estable i potent.

Alguna cosa que li hagi cridat l’atenció?

Una de les particularitats és la seva extensió de terreny, és un 20% aproximadament de tot Barcelona, això vol dir que hi ha diferents barris que no s’assemblen uns amb els altres. No tenen res a veure entre ells.

Quin creu que és el principal repte de la comissaria a Sants-Montjuïc?

Primer de tot, ser una policia propera a tots els veïns i associacions que formen part del districte. És una característica essencial del nostre cos, un cos modern de policia ha de ser proper al ciutadà.

Quines accions convé portar a terme per reforçar una policia de proximitat?

Hi ha gent que ja porta molts anys aquí, així que els comandaments ja tenen els contactes establerts de manera periòdica amb el teixit associatiu. El que interessa és que aquests comandaments coneguin els referents veïnals i aquests, als referents de la policia comunitària, com ara el Gorka o la Maria Àngels. Això és importantíssim per nosaltres.

Les estadístiques de Barcelona de delictes a la ciutat no són gaire bones. Hi ha dades per barris?

Efectivament, les dades objectives delinqüencials no són favorables ni a Barcelona (20%) ni al districte de Sants (19%). És cert que hi ha determinades tipologies delictives, per exemple els furts, que aporten a aquest increment, la qual cosa no ens agrada.

Dit això no som gaire partidaris de donar dades per barris, perquè a vegades no mostren tota la realitat. De res serveix dir-li que als barris de La Marina les dades objectives de delinqüència no pugen sinó que baixen.

Per què?

Perquè estem parlant de dades objectives, de delictes denunciats. Les dades de percepció no les aportem nosaltres sinó les enquestes municipals de victimització del 2018. Coneixem que el barri de la Marina té una percepció de seguretat inferior a la resta de barris del districte. I per contra, objectivament, les dades delinqüencials els situen com el barri més segur de tot el districte.

Recordo que ho va explicar a la reunió de seguretat amb autoritats de la resta de cossos i responsables municipals.

I em reafirmo. Al districte hi ha una pujada del 19% de les denúncies. Els barris de la Marina ni molt menys estan en aquesta línia. Al contrari, són barris on no s’incrementen els fets delictius. Tot i això hi ha estudis que diuen que la percepció de seguretat ciutadana en aquests barris és per sota de la mitjana. Moltes vegades la percepció de la gent és contrària a les estadístiques objectives.

Com s’explica això?

Hi ha conductes que la gent vincula a inseguretat i que no ho són en el sentit estricte del terme. Ens referim a l’incivisme, la neteja, la il·luminació… tot això genera una percepció d’inseguretat que després no sempre es converteix en un fet delictiu.

Els últims anys hi ha hagut un parell d’intents de violació o casos mediàtics com la desaparició de la veïna Caroline del Valle. Potser contribueixen a aquesta percepció d’inseguretat?

Anem a pams. Per nosaltres tots els delictes relacionats amb la llibertat sexual són importantíssims i n’estem molt atents. No podem negar que hi ha hagut un increment d’aquesta tipologia delictiva a tot Barcelona. Per exemple, als mesos de novembre / desembre el Poble Sec van tenir un episodi amb 3 o 4 casos seguits. No és l’habitual. Finalment, van detenir a la persona implicada en els fets, però això va generar molta alarma social. En aquest sentit, el que demanem és confiar en la policia.

Pel que fa a la desaparició de Caroline del Valle, no puc donar dades perquè està sota secret de sumari i sota la investigació d’una unitat central de desapareguts.

Parlem de la Policia de Barri. Què aporta a la feina que ja feia el Cos als barris?

Nosaltres com a Cos de Mossos d’Esquadra, de bon començament hem apostat per les relacions amb la comunitat i la policia de proximitat. Mantenim unes magnífiques relacions amb el districte i la Guàrdia Urbana. Conèixer l’entramat dels barris, de les associacions de veïns, culturals o de comerciants és el nostre estil i està al nostre ADN.

Tot i això la gent es queixa perquè es veuen ben poques patrulles al carrer.

Per això és tan important la proximitat, si ens comenten que en una franja horària passen determinades coses o qualsevol fet delicte és denunciat podem ser àgils i mirar d’enviar-hi diverses patrulles o serveis orientats cap al problema o la incidència que ens traslladi el ciutadà.

Hi va haver un altercat al Centre d’Acollida de Menors Estrangers. Quina informació teniu al respecte?

És correcte. Confirmar que aquell dissabte va haver-hi un incident entre veïns i usuaris d’un Centre d’Acollida de Menors del qual estem investigant els fets. De moment no ens consta cap tipus de denúncia per part de les possibles parts, però coneixem que no va resultar cap ferit greu.

Aquest és un fet aïllat o hi ha precedents de mala convivència?

Ho considerem com un fet molt puntual, si més no, no tenim antecedents a curt termini d’incidents d’ aquest tipus a la zona.

Canviem de tema. Com funciona la comissaria? Quanta gent sou?

Som una Àrea Bàsica Policial (ABP) que es divideix en dues grans branques: la de seguretat ciutadana i la d’investigació de delictes.

A la de seguretat, els agents van uniformats i fan patrulla 365 dies les 24 hores del dia. Dins d’aquesta, tenim serveis de reaccions i serveis de proximitat que són els que s’encarreguen de l’atenció als comerciants, escoles o associacions de veïns.

A la unitat d’investigació de delictes, els agents van de paisà.

Quants agents són els que patrullen?

No donem les dades, però evidentment els recursos policials són limitats i no són els òptims.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada