Els CAPs del barri atenen amb normalitat l’epidèmia de grip

Només el CAP La Marina va necessitar instal·lar consulta alternativa a urgències.

Cap La Marina. Foto: Rafel Vidal

Les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya van afirmar que l’activitat gripal va superar el llindar d’epidèmia. S’han produït 299 casos per cada 100.000 habitants i es preveu que encara augmenti en les pròximes setmanes de febrer. Cal tenir en compte que el llindar epidèmic establert per aquesta temporada és de 109,4 casos per 100.000 habitants.

Aplicat a la Marina, que té una població de poc més de 31 mil habitants, segons dades del departament d’estadística de l’Ajuntament de Barcelona, la xifra de refredats seria de 92 pacients a tot el barri. El cert és que els CAPs de la zona, com ha passat a molts altres, s’han vist amb un nombre significatiu d’afectats per aquesta infecció, que al ser de molt fàcil contagi i sumant factors com el clima, fa que els números variïn cada setmana.

El dia més significatiu va ser el dia 2 de gener. Tots dos Centres d’Atenció Primària (CAPs) van atendre un punt àlgid de pacients que tornaven de les vacances. El Dr. Josep M. Cots, especialista en medicina de família del CAP La Marina, explica que aquesta situació es l’habitual cada any. Sobretot quan el pont, com enguany, és molt llarg. Un veí que va haver d’acudir al CAP Dr. Carles Ribas en aquesta data, assegura que la cua també era llarga. Ho confirma la doctora Mariam de la Poza, directora del centre, que afegeix, a més, que el cap d’any sol coincidir amb les vacances de personal.

Per això, en el cas del CAP La Marina han pres com a mesura la instal·lació d’una consulta de demanda aguda. Així es diu una consulta de la qual s’encarrega una infermera i és a mig camí entre la consulta habitual, amb el metge, i la d’urgències. Aquesta consulta s’atén a l’entrada del CAP, a mà esquerra. El dia que vam fer aquest reportatge, a mitjans de gener, hi havia una vintena de persones.

Al CAP Dr. Carles Ribas, en canvi, no va ser necessari instal·lar una consulta alternativa. “Vam tenir més feina, però no la vam necessitar com altres anys”, diu la Mariam, que té la percepció que l’epidèmia al barri segueix la tendència de tota la ciutat. Afegeix que l’hivern provoca molts altres virus, a més de la grip, que fa que hi hagi més demandes de consultes al metge. “S’agreugen els pacients de bronquitis i asma, per exemple”, ens explica.

CAP La Marina Foto: Rafel Vidal

La incidència del virus de la grip varia en funció dels canvis de temps. Quan hi ha una baixada de les temperatures, o aquestes oscil·len força, puja. Quan passa això, el CAP La Marina també posa en marxa la consulta d’hivern, que vol dir que a més de la consulta atesa per la infermera, s’obre una altra atesa per un metge. Al gener totes dues estaven funcionant. Així, explica Cots, “no col·lapsem les visites habituals i d’altra banda tenim cura de un dels principals focus d’infecció, que són precisament les consultes als metges”.

Obrint el plànol general cap a Catalunya, el sindicat Metges de Catalunya (MC) va denunciar que la situació en la qual es troben les urgències dels grans hospitals catalans és de “desbordament”. Des del departament de Salut negaven el col·lapse, però admetien una situació de “saturació”.

Els metges insisteixen en que la falta de personal, la precarietat laboral, els problemes d’espai, el fer un mal ús de les urgències i la necessitat de visitar-se per adquirir la baixa, són part dels motius del col·lapse d’urgències. El col·lapse no existeix al barri, excepte, com afirmen els professionals que hi treballen, en dies molts puntuals.

Sobre la situació del personal, al CAP Dr. Carles Ribas asseguren que “estan com sempre”. Fa quasi un any que tenen una plaça d’infermeria pendent d’assignació. De la Poza explica que malgrat que compten amb pressupost per a contractar suplents per a cobrir les vacances dels metges, és difícil trobar gent disponible per a només dues setmanes. Per això opten per fer la jornada complementària. Hores que van suplint entre el personal de la plantilla.

Al CAP La Marina reconeixen que un reforç de personal els aniria bé, sobretot a la temporada de fred, però asseguren que malgrat això el personal va cobrint les necessitats de manera creativa. La mirada dels pacients és la mateixa: els aniria bé un reforç de personal “perquè quan s’està amb tots els símptomes a sobre es nota”. Maria Jorgelina és una veïna que esperava a la consulta aguda del CAP La Marina. Té 66 anys i feia cinc dies que patia el refredat. Va haver d’esperar més d’hora i mitja per a ser atesa. El mateix els va passar a Yolanda Fernández i a Míriam Llorente, ambdues esperant a la mateixa sala feia hora i mitja en el moment de fer aquest reportatge.

Consells per evitar i tractar la grip 
  • Renta’t les mans més sovint i al tossir no et tapis la boca amb la mà sinó amb el colze.
    Si caus malalts hi ha molt poca cosa a fer. Sobretot, reposa.
  • Pren paracetamol per trobar-te una mica millor i baixar la febre.
  • Pren molts líquids i coses calentes per millorar el teu benestar general.
  • La gent gran o malalta ha de vacunar-se al seu centre de salut.
  • La grip pot tenir una durada de dues o tres setmanes, amb 3 o 4 dies de malestar intens.

 

 

 

 

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada