El Castell de Montjuïc presenta les seves millores

L’abril de 2007 el Castell de Montjuïc va tornar definitivament a la ciutat de Barcelona com a equipament municipal i, per tant, com a propietat de tota la ciutadania. Des d’aleshores s’han realitzat diverses actuacions en el recinte, amb la finalitat de facilitar la visita al públic, recuperar la memòria i dinamitzar culturalment la fortificació.

Les millores de l’espai d’acollida es van posar en marxa el passat mes de desembre i van permetre traslladar les taquilles a l’interior del recinte. A més s’ha adequat l’espai amb butaques i un videowall on s’emet un documental en català i anglès i subtítols en aquestes llengües, a més de castellà i francès, sobre la història del Castell.

Per altra banda, les intervencions a les sales del Pati d’armes han permès d’habilitar dues aules-taller (per acollir accions del servei educatiu i conferències, entre d’altres), dos nous lavabos adaptats i un cafè-restaurant, que entrarà en funcionament l’u d’octubre de 2018.

Potser el plat fort d’aquesta remodelació siguin els grafits dels calabossos, formats per cinc cel·les distribuïdes al llarg d’un passadís, havien estat utilitzats, darrerament, com a escenari per a enregistraments audiovisuals. El seguiment arqueològic de les obres de remodelació del castell varen permetre descobrir els primers indicis dels grafits que s’hi amagaven: calendaris, crides a la innocència, retrats, imatges eròtiques, etc., il·lustren la diversitat de respostes a la reclusió. A més, a partir d’aquests testimonis gràfics podem identificar tres etapes històriques: des dels més antics corresponents al darrer terç del segle XIX, una etapa intermèdia situada entre el 1900-1930 i un tercer moment, amb molta presència, entre els anys 1935-40.

Està previst que abans de l’estiu els grafits documentats siguin consultables a través de la pàgina web del Castell de Montjuïc.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies: Ajuntament de Barcelona.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada