“Nòmades”

Text: Juan Bibian

“Una de les coses que més estimo d’aquesta vida és que no hi ha un adeu definitiu, saps? he conegut a centenars de persones aquí i mai no m’acomiado per última vegada. Sempre dic: Et veuré en el camí».

Bob a Fern

“Nomadland”(2020) de Chloé Zhao

 Excel·lent pel·lícula inspirada en el llibre “País nòmada: supervivents del siglo XXI (Capità Swing)” de la periodista Jessica Bruder, que va passar tres anys acompanyant una comunitat nòmada buscant treball per tot EEUU. La directora  Chloé Zhao es basa en alguns dels personatges presentats i composa un relat a cavall entre el documental i la ficció en el que els veritables nòmades interpreten un paper de sí mateixos a la pantalla. És el cas de la malalta i poètica  Swinkie o de Bob Wells, una espècie de guru entre la comunitat que simbolitza la fusió del grup davant l’amenaça col·lectiva que ell mateix anomena “la tirania del dòlar”.

La vida sobre rodes com a resposta davant un sistema capitalista fallit. Aquest podria ser el resum a grans trets.

Però el film de Zhao és molt més que això, és també un cant a aquelles persones que es desvien de l’ordre establert i redefineixen el concepte tradicional d’una “llar” que no sempre està construït amb rajols. A aquells que viuen al marge, se’n desprenen de càrregues innecessàries i en lloc d’acomiadar-se dient “adeu” ho fan amb un: “ens veiem a la carretera”.

Però sobretot és una elecció, sovint, de viure a prop de la naturalesa, sense necessitats ni obligacions supèrflues en un viatge de llarg recorregut, encara que hi hagi moltes més parades que carretera,  per Nevada, Arizona o Califòrnia.

 El personatge de Fern , una omnipresent i excel·lent Frances McDormand, més enllà, molt més enllà de l’Oscar aconseguit, és una representació perfecta d’un mode de vida. Vídua de 60 anys que va haver d’abandonar el seu habitatge per la crisis del 2008 . El seu poble va desaparèixer literalment del mapa, el primer que se’ns diu és que el seu codi postal ja no existeix .

Parca en paraules, plena d’emocions, rica en la  seva senzillesa i expressiva en les seves mirades.

Els seus encontres amb alguns personatges que es troba pel camí son plens de vida i humanitat. .

El record de “Una historia verdadera ” de David Lynch em va venir a la ment i només puc dir que sent aquell un film notable aquest el supera .

És un retorn a la naturalesa, als assentaments dels pobladors indis, a la vida senzilla, a mirar las estrelles al costat del foc, a la solidaritat.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.