El districte de Sants-Montjuïc rep més de 38,9 milions d’euros del pressupost municipal pel 2021

L'alcaldessa Ada Colau, acompanyada del primer Tinent Jaume Collboni i el lider de l'oposició, el regidor Ernest Maragall durant la presentació dels pressupostos.

Texte: Patrícia Mampel

El passat 23 de desembre el govern d’Ada Colau i Esquerra Republicana va donar llum verda al pressupost per al 2021 amb la xifra més elevada en la història del consistori: 3.253.262.361 euros. Clarament marcat pel context global derivat de la COVID-19, aquest pressupost municipal arriba com a resposta social i com a impuls per a la recuperació o reorientació econòmica de la ciutat arran de la crisi ocasionada per la situació pandèmica.

Tot i l’increment en un 7,3% dels recursos per fer front a les despeses corrents, el total destinat al districte de Sants-Montjuïc disminueix una mica en comparació amb el de l’any passat. El districte rebrà un total de 38.994.532,72 euros, pràcticament 800 mil euros menys que en el 2020, davallada que afecta a les partides destinades als diferents programes municipals de la zona.

Segons Antoni Mora, professor associat del departament d’Economia política i Hisenda de la Universitat de Barcelona, a l’hora d’elaborar un pressupost municipal “no es fa únicament amb una visió de districtes sinó que es fa per àrees de l’Ajuntament. Part de la despesa s’ha d’executar o gestionar independentment de si és un districte o un altre.” Això sí, de cara a les inversions, assegura que una part d’aquestes sí que es preveu destinar-la a cada districte: “s’intenta que cada districte pugui disposar d’una certa quantitat per poder impulsar els seus projectes públics.”

Des del diari La Marina hem accedit al nou pressupost i hem analitzat algunes de les quantitats designades al districte de Sants-Montjuïc. La distribució del volum de la despesa continua en la mateixa línia de l’any passat: dels més de 38,9 milions la principal partida se l’emporta la “neteja viària” amb 10,9 milions d’euros. Li segueixen el “servei a l’atenció social i neteja de la llar” amb 4,9 milions i els “serveis socials bàsics” amb 3,8 milions reforçant la idea de solidaritat comunitària com a principal motor per a la inclusió social.

El “manteniment d’edificis centralitzats“, tornarà a rebre una considerable suma (3,08 milions) destinada a cobrir els principals serveis com la neteja, l’electricitat, l’aigua, el gas o els treballs tècnics entre d’altres. El “manteniment i millora de l’espai públic” rebrà una injecció de més d’1,54 milions.

El pressupost torna a incloure una subvenció per a la Unió d’entitats de la Marina i Zona Franca d’un total de 199.364,64 euros que es repartirà en dues transferències. La més significativa, de 186 mil, està destinada a la gestió d’equipaments de participació ciutadana i la segona, de 12 mil, a serveis i projectes comunitaris. A diferència de l’any passat no hi ha constància d’una tercera transferència per a la gestió de centres cívics.

El Consorci de la Zona Franca també rebrà una transferència anual, 58.000 euros, aquesta quantitat prové de l’Àrea d’economia de l’Ajuntament i no del mateix districte. Les associacions de veïns i veïnes de La Vinya i Sant Cristòfol també rebran una partida pressupostària: 35.750 euros i 32.000 respectivament.

Encara no està clar cap a on aniran la resta d’inversions, però en el darrer plenari del 2020 de Sants-Montjuïc finalment es va aprovar el Pla d’Actuació del Districte que, agafant la crisi sanitària i la corresponent emergència econòmica com a rerefons, dibuixa les línies d’actuació per als barris. Entre les propostes destaquen les campanyes per promoure el comerç local, la millora infraestructural del Mercat d’Hostafrancs, la creació d’un Centre d’Atenció Integral a La Marina i continuar amb el pla per a la piscina municipal de La Marina.

Una altra gran inversió del districte és el projecte del futur Can Batlló. Recordem que fa una setmana informàvem des de La Marina l’aprovació i presentació del pla de reurbanització de Can Batlló que, amb una inversió de 24,8 milions d’euros, tindrà 26.000 metres quadrats de verd i es preveu que s’acabi a principis del 2023.

L’emergència social: principal eix d’actuació del pressupost extensiu.

La presència de la COVID-19 ha afectat a tots els àmbits de la societat, causant una aturada econòmica de conseqüències encara difícils de determinar. Per això s’espera que amb l’aprovació del nou pressupost municipal, tancat amb una xifra rècord superior a 3.250 milions d’euros, permeti fer front als efectes de la crisi sanitària.

Segons l’Ajuntament de Barcelona, aquest increment del volum pressupostari “es basa en les aportacions extraordinàries de l’Estat i en la bona salut financera del consistori”, que permetrà aprofitar la suspensió de les regles fiscals, utilitzar els romanents i tenir més possibilitats d’endeutament i accés als estalvis.

A més, es destinaran més de 25 milions d’euros a un fons especial per a la despesa social que suposen una injecció que ajudarà a impulsar polítiques de servei social i promoció social que ajudaran a pal·liar els efectes de la pandèmia. El programa preveu establir un fons d’atenció a la infància, augmentar els ajuts als lloguers de famílies vulnerables i obrir una nova convocatòria d’ajuts per a famílies monoparentals.

Els pressupostos es divideixen en una despesa corrent de 2.437 milions, 2,2% més respecte del pressupost vigent, i en una inversió de 795,4 milions, una altra xifra rècord que suposa un augment previst de 202 milions d’euros per aquest any.

Els gairebé 800 milions d’euros d’inversió es destinaran principalment a polítiques d’habitatge (192,7 milions), amb especial esforç en incrementar el parc d’habitatge públic i destacant un fons addicional de 20 milions per millorar l’eficàcia energètica dels habitatges. Les altres dues grans àrees de participació seran la recuperació econòmica davant la crisi per la COVID-19 (62 milions amb un nou fons per a la represa d’activitats, recapitalització de les PIMES i l’economia circular) i la transformació urbanística de l’espai públic, que rebrà 182,4 milions per combatre l’emergència climàtica i continuar adaptant la ciutat cap a un model pensat més per als vianants.

En la mateixa sessió del ple també es van aprovar les noves ordenances fiscals per al 2021 que inclouen la congelació de les taxes i els impostos municipals. La taxa de terrasses es manté rebaixada en un 75 %. El professor Mora creu que “aquestes mesures ajuden al ciutadà i als petits comerços, però a escala general no impliquen una gran variació en la quantitat de recapte de l’Ajuntament.”

D’altra banda, l’acord amb ERC preveu revisar les quotes que es van fixar a finals del 2019 i, durant l’any, s’implantarà una taxa al comerç electrònic. Finalment, el consistori també va autoritzar un recàrrec a l’impost turístic exclusiu per a Barcelona, que s’aplicarà a partir del mes de juny.

Els pressupostos del 2021 es van aprovar amb un àmplia majoria: 30 dels 41 membres amb el vot a favor del Govern municipal, ERC i BCN Canvi, el vot en contra de J×Cat i Cs i l’abstenció del Partit Popular.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.