L’Escola Politècnica (UPC) i l’Associació de Veïns del Polvorí treballen plegats en un projecte per rehabilitar l’edifici del Cos de Guàrdia

Estudiants durant la presentació de propostes als veïns @Maribel Roselló

L’Associació de Veïns del Polvorí  i l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (UPC) han realitzat un estudi de l’edifici històric de Cos de Guàrdia del Polvorí, per tal d’avaluar-ne diversos aspectes com ara la història, la representació gràfica, la diagnosi i la rehabilitació, al si del Diploma d’aptituds de competències en rehabilitació i amb la participació dels docents en David Fernández, en Joan Olona, en Ramon Rossel, na Maribel Roselló i l’Emilio Hormias, arquitecte i veí del barri. Tot plegat amb l’objectiu d’oferir als veïns i veïnes alternatives i idees respecte de què s’hi pot fer.

Durant quatre matins, al voltant de 40 estudiants van haver d’observar els desperfectes de l’edifici i plantejar opcions d’usos i adaptacions. El primer dia els representants de l’Associació, en Joan Antoni Reyes, en Luis Martínez i en Pedro Sánchez els hi van explicar una mica de la seva història i sobretot quins han estat els seus usos al llarg del temps.

La resta de matins els joves arquitectes van dibuixar i proposar alternatives amb l’orientació dels docents. En acabat el procés d’estudi, el 16 de gener els estudiants han presentat les seves conclusions als veïns i veïnes.

El més important va ser la diagnosi. S’ha constatat l’estat d’abandonament i la manca de manteniment de l’edifici: “hi ha moltes esquerdes, fissures, humitats i despreniments de materials”. “Tot i que això ja ho veiem o ho intuíem, el fet que estigui documentat i detallat amb precisió és molt útil per a nosaltres” aprovaven amb satisfacció els veïns.

Com explicava la Patrícia Rubio en una entrega anterior d’aquest diari, la construcció del Polvorí i del cos de guàrdia l’any 1752 és bona mostra de la remodelació arquitectònica de la ciutat pels Borbons després de la Guerra de Successió a Catalunya.

I ara, estudiants i professors afegeixen que “als seus inicis, aquest espai estava probablement unit al polvorí per una muralla”, a partir de documents històrics. “Això és molt important perquè quan pensem en projectes futurs potser cal entendre tots dos espais com una unitat” assegurava en Joan Antoni Reyes, president de l’Associació.

Finalment, els estudiants han presentat diversos projectes que, al seu parer, s’hi podien desenvolupar. Des d’adequar l’espai a un ús cultural i de lleure, tot redistribuint els espais interiors amb propostes de canvis més o menys profunds fins a d’altres que optaven per  reutilitzar-lo com a restaurant, mirador, o fins i tot un centre d’interpretació de la flora i la fauna a Montjuïc, un teatre estable o un cinema d’estiu.

La valoració que en fan docents, estudiants i  veïnat ha estat molt positiva. “Ho demostra el fet que en poc signarem un conveni de col·laboració amb la universitat per donar continuïtat al treball i aconseguir un projecte il·lusionant pel veïnat i que també pugui ser viable” concloïa Vicky Martínez, secretària de l’Associació de Veïns i veïnes del Polvorí.

“Ara com ara, totes les opcions són vàlides i les hem de considerar, però mirant  de respectar al màxim l’originalitat i el valor patrimonial i històric de l’edifici. Per això l’assistència tècnica qualificada i la participació del veïnat són claus en qualsevol futur projecte” era l’opinió del president de l’Associació.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada