Concentració d’un grup de veïns per la “inseguretat al barri”

Fotos: Rafel Vidal

Fins a plaça de La Marina van arribar al voltant d’un centenar de persones motivades per la percepció d’inseguretat que diuen patir al barri. Setmanes abans s’havia fet la convocatòria mitjançant cartells penjats arreu i via xarxes socials.

La Marina va parlar amb alguns dels assistents, entre els quals destacava la gent gran i les dones. Tot i que també hi va haver joves i famílies senceres. Per exemple, hi era una colla de pares i mares de família que van explicar un incident on, segons les seves versions, un grup d’adolescents havia agredit a un pare i això els va motivar a participar-hi.

La Carmen Calvo, una de les impulsores, feia una valoració no gaire positiva: “tot i que a les xarxes socials es demanava fer-la massivament creiem que la gent no està suficientment informada i manca participació”. No obstant això, tenen intenció de continuar convocant d’altres concentracions passades les festes de reis.

“No pertanyo ni he estat a cap partit polític, ni a associacions de veïns. Vaig per lliure… quan fas el resum d’una reunió dius l’imprescindible i l’important; per farcir-lo de palla ja estan els polítics”, responia Calvo, consultada respecte alguns comentaris que assenyalen la seva motivació en la seguretat per la pertinència a un partit polític.

– Ha participat en altres manifestacions anteriorment? “Últimament no, per temes de salut. Si la gent sabés l’esforç que em suposa ser aquí…”

D’altra banda, l’Abdó Florencio, de la Coordinadora d’Associacions de Veïns, Veïnes i Comerciants, valorava la concentració de forma “molt positiva”: “Tot i que esperava una mica més de gent, han vingut representants de diferents partits polítics i això és important perquè es posin les piles, no només els del partit de govern actual sinó també els altres que han de fer una bona oposició perquè el carro tiri endavant”

Entre altres dirigents veïnals també hi era la Rosalia Fernández, de Can Clos: “És positiu, perquè hem baixat uns pocs veïns que hem deixat la butaca i aquí estem per demanar millores en la seguretat al barri. Però necessitem que la gent es mobilitzi i s’impliqui de veritat i no només per Facebook”.

Carmen Calvo, una de les veïnes que lidera les convocatòries.

Per la seva banda, l’Antonio Guillén, president de la Unió d’Entitats, afirmava: “Són veïns que no estan d’acord amb la seguretat al barri i cal donar-los suport sempre que es mantinguin dins d’una racionalitat i no es converteixi en una excusa que tingui altres intencions”.

L’únic incident el va protagonitzar la consellera de les CUP, la Josefina Macias, que va escridassar els consellers del Partit Popular, el José Antonio Callejas i el de Ciudadanos, el David Labrador i d’altres veïns i veïnes que hi eren dient-los “fatxes”. “És una conducta que es repeteix i ja és intolerable”, es queixaven els consellers, que com a representats polítics territorials solen estar presents en diversos esdeveniments tants culturals, polítics o reivindicatius de La Marina.

La concentració aixeca polseguera sobre si és una pretensió política o un malestar real i genuí? Els delictes a Barcelona han augmentat un 20% però, malgrat aquesta dada, els barris de La Marina són dels més segurs del districte de Sants-Montjuïc, segons dades dels Mossos d’Esquadra.

La concentració es va realitzar el 18 de desembre.

Les veus d’alguns dels participants:

La Laura Cortés, 29 anys.

-Què t’ha motivat a ser-hi?

Tinc un fill i a vegades sento por o inseguretat perquè escolto coses que em posen nerviosa si penso que em poden passar a mi.

-Coneixes algun cas d’amigues, veïns o coneguts, que hagin patit algun cas d’inseguretat?

-Directament no, però si l’amic d’algun conegut. Jo anava segura però m’he començat a incomodar perquè tinc un fill petit, una casa i una família feta i em preocupa. A vegades vaig mirant a un cantó i a un altre, espantada.

-Vindràs a d’altres manifestacions?

-Sí, de fet em sembla vergonyós que no n’hi hagi més gent que deia “estem farts de la inseguretat, estem preocupats, etc”.

-Veig que heu vingut en grup.

-En família, amb la meva mare i una amiga seva.

-Com us heu assabentat?

-Bàsicament per facebook.

La Rosa, 50 anys. Mestra d’un taller de persones amb discapacitats.

-Què l’ha motivat a venir?

-Personalment, he viscut la inseguretat. En sortir de casa a les 5 de la matinada per anar a treballar un noi en va donar una bufetada, i no em va fer més mal perquè no va voler, perquè m’hagués pogut deixar tirada pel terra. Et diuen: “denuncia”, però què denuncio si va ser un moment? Doncs res, ves a treballar després de la bufetada.

-Tornarà a venir a d’altres manifestacions?

-Sí, una, dos i les vegades que calgui. És una pena que no hagi sortit més gent.

Dona, 42 anys, d’ofici escombraire de carrers.

– Que l’ha motivat a venir?

La por que sento en anar pel carrer.

-Ha tingut alguna mala experiència?

Conec alguns amics que els han robat al caixer, persones grans. O a nens que els roben el mòbil…

-Tornarà a venir a altre concentració?

Sí, si puc sí, i tant.

Família que va preferir no donar els seus noms.

Home de 47 anys, d’ofici electricista. Dona de 46 anys i a l’atur. Dos nens.

Esteu en família. Què us ha motivat a venir?

DONA: Hem vist els cartells penjats pel barri, i recentment hem tingut una agressió d’un pare de la escola per part d’uns adolescents. Ens inquieta perquè tenim fills i volem que es prenguin mesures per poder viure tranquils i sense problemes al barri.

-De quina escola?

DONA: Els nostres fills van a l’escola Ramon Casas, però el conflicte ha estat entre nois dels instituts.

HOME: Fa dos dies que parlem d’això a la sortida de l’escola Ramon Casas.

La Núria, administrativa, 48 anys i la Mari Carmen, aturada

-Per què heu vingut?

Per la inseguretat i la por. Tenim nens petits al Ramon Casas i estem al costat de l’Institut on hi ha hagut l’agressió la setmana passada a un pare per part d’uns adolescents, i fa angúnia.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada